Laptop valt steeds uit

Je zit lekker te werken en het gebeurt opnieuw: de laptop schakelt zichzelf uit. Soms heeft dit met de batterij te maken, maar het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. De laptop valt steeds uit? Blijf niet met dit probleem rond lopen. Ontdek mogelijke oorzaken en wat je hieraan kunt doen.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Waarom gaat mijn laptop steeds uit?

Niets zo vervelend: de laptop valt steeds uit. Waarom dit gebeurt, dat is van een afstand niet te zeggen. Wel kun je naar verschillende oorzaken kijken. Bedenk eerst hoe oud de laptop is. Wanneer hij al enkele jaren oud is (ouder dan vijf jaar) dan kan de batterij slecht zijn of is er sprake van oververhitting.

Laptop valt steeds uit: een slechte accu (batterij)

Goede merken laptops komen met een krachtige batterij. Dankzij deze batterij kun je de laptop gedurende een hele dag probleemloos gebruiken. Het is belangrijk om de batterij tijdig op te laden. Dit doe je wanneer hij onder de 50% uitkomt. Aan de andere kant mag je de laptop niet continu aan netstroom verbinden, de batterij krijg dan teveel power.

Na enkele jaren gaat de kwaliteit van de batterij achteruit. Het kan best dat de laptop na een uurtje gebruik uitvalt. Hoe slechter de batterij, hoe eerder dit gebeurt. Wanneer je merkt dat de accu echt in slechte staat is, dan kun je hem het beste vervangen.

Een laptopaccu is los verkrijgbaar. Koop altijd een accu dat van hetzelfde merk als je laptop is.

Bekijk laptop accu’s

Oververhitting door een slechte ventilator

Een laptop is voorzien van een ingebouwde ventilator. Dit is belangrijk want de ventilator zorgt ervoor dat de onderdelen koel blijven. Doordat de laptop zo compact is verloopt het koelproces wat trager. Bij normaal gebruik van een laptop is dit geen groot probleem. Maar wanneer je de laptop zeer intensief gebruikt dan kan de ventilator dit allemaal niet aan. Dit gebeurt ook wanneer de laptop al ouder is en de ventilator in kwaliteit achteruit gaat.

Het gevolg: oververhitting. Om de laptop te beschermen schakelt hij zichzelf uit. Dat is dus de reden waarom je laptop steeds uitvalt. Overigens krijg je vooraf een waarschuwing te zien, dus meestal herken je het probleem wel.

Oververhitting voorkom je door de laptop op een vlakke ondergrond te zetten. Zorg dat de warmte onder de laptop goed weg kan. Leg hem dus zeker niet op je schoot of een kussen. Verder heb je een zogenaamd laptop coolingpad. Deze is voorzien van meerdere ventilators en plaats je onder de laptop. Op deze manier ontvangt de laptop extra koeling.

Bekijk coolingpads

Bij een defecte ventilator moet je deze (laten) vervangen. Bedenk wel dat dit een kostbare reparatie is.

Problemen met het geheugen

Je laptop valt steeds uit: dit kan ook aan het werkgeheugen liggen. Wil je dit controleren, voer dan een memorytest uit:

  • Open configuratiescherm
  • Klik op Systeem en beveiliging
  • Klik op Systeembeheer
  • Ga naar Windows Memory Diagnostic
  • Klik op Nu opnieuw starten

De computer start zichzelf opnieuw op. Het onderdeel Windows Memory Diagnostic opent zich automatisch. De test wordt gestart. Wanneer je een foutmelding ziet dan weet je dat je problemen met het werkgeheugen hebt.

Verkeerde of ontbrekende drivers

Je laptop wordt aangestuurd door een stuurprogramma. Elk onderdeel heeft zijn eigen driver waaronder het beeldscherm, toetsenbord, muis en andere onderdelen. Bij een verkeerd stuurprogramma kan de laptop steeds uitvallen. Soms ontbreekt een stuurprogramma (driver) en moet je deze alsnog installeren.

Ga als eerste naar het onderdeel apparaatbeheer. Kies in de lijst het onderdeel waarvan je denkt dat dit problemen veroorzaakt. Vervolgens controleer je of het stuurprogramma nog goed werkt. Is dit niet het geval, werk het stuurprogramma dan bij.

Lukt het niet om de driver bij te werken of ontbreekt deze? Vaak kun je drivers online downloaden. Maar het kan ook dat de driver zich op een usb stick of de harde schijf bevindt. Als laatste moet je de laptop opnieuw opstarten.

De levensduur van een laptop

De economische levensduur van een laptop bedraagt drie jaar. In die tussentijd gaan technische ontwikkelingen razendsnel. Hierdoor kan je laptop de nieuwste software niet meer zo goed aan. De goedkoopste laptops hebben een leeftijd variërend van 3-5 jaar. De duurdere laptops kunnen tot wel 10 jaar mee.

Wil je een laptop met een lange levensduur, ga dan voor een goed merk. Uitstekende merken zijn HP, Dell, Acer en Asus. Ook een Apple MacBook is een uitstekende (duurdere) keuze.

Bekijk laptops

Kies vooral een laptop die bij je situatie past. Gebruik je hem om te gamen, koop dan ook een gaming laptop. Is het bedoeld voor zakelijk gebruik, ga dan voor een krachtige processor en voldoende opslagcapaciteit. Wil je vooral films kijken? Dan moet het beeldscherm goed zijn, maar ook de processor. Als laatste let je ook op het budget.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial