Laptop wordt heet: oorzaken en tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De moderne laptops kunnen veel aan. Bijvoorbeeld langdurig draaien zonder direct warm geworden. Toch kan het gebeuren dat de laptop heet wordt. Dit heeft altijd een onderliggende oorzaak, en daar moet je iets aan doen. Ontdek de vijf belangrijkste oorzaken van een laptop die warm of heet aanvoelt.

Het gevolg van een te warme laptop

Wanneer de laptop heet wordt dan wil deze oververhitting voorkomen. Hierdoor zal het systeem steeds langzamer worden. Wanneer de temperatuur toch nog oploopt, dan schakelt de laptop zichzelf uit. Hiermee voorkom je blijvende schade. Dat automatisch uitschakelen is dus echt ter beveiliging, niet om vervelend te doen.

Waarom wordt de laptop heet?

Het is natuurlijk niet zomaar dat de laptop heet wordt of ontzettend warm aanvoelt. Hieronder vind je vijf veel voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen. Lees deze goed door want mogelijk bespaar je hiermee reparatiekosten.

1. Zeer intensief gebruik

Een gemiddelde laptop kan regelmatig gebruik aan. Een en ander hangt weer van de processor, het koelsysteem en het moederbord af. Bij zeer intensief gebruik raakt de laptop soms oververhit. Dit zie je vooral bij goedkopere modellen gebeuren. De gaming laptops kunnen veel beter tegen langdurig of zwaarder gebruik.

Ben je zo iemand die zijn laptop bijna de hele dag aan heeft staan? Dan zal een gemiddelde laptop bijna altijd warm of heet worden. De oplossing is eenvoudig: zet het apparaat tussendoor in de slaapstand. Heb je hem echt voor werk of privé veel nodig, koop dan een beter model. Bijvoorbeeld een gamelaptop, die is bijna niet kapot te krijgen.

Bekijk gaming laptops

2. Een te warme omgeving, bijvoorbeeld in de zomer

In de zomermaanden kan het binnenshuis erg warm worden. Een laptop die veel wordt gebruikt kan hierdoor zijn warmte moeilijk kwijt. Dit gebeurt ook wanneer de verwarming hoog staat en de laptop in de buurt is. Een warme omgeving zorgt er dus voor dat de laptop zelf een hittebron wordt.

Nog een reden waarom de laptop zijn warmte niet kwijt kan: je hebt hem op schoot of op een kussen. Of misschien op een stoel of bankstel. Het is echt belangrijk dat de laptop op een vlakke ondergrond staat. Zo kan de ventilator aan de onderkant beter zijn werk doen.

Is hiermee het probleem niet opgelost? Je hebt speciale laptop ventilators oftewel cooling pads.  Hier plaats je de laptop bovenop. Dankzij een laptop cooler wordt de laptop van onderaf extra gekoeld. Zeker aan te raden wanneer je in een warme omgeving werkt.

Naar laptopkoelers

3. Stof, etensresten of ander vuil

Er zijn best veel mensen die tijdens het werken met de laptop eten. Hierdoor kunnen er kruimels of etensresten onder de toetsen van de laptop terechtkomen. Je kunt je voorstellen dat de laptop als gevolg hiervan heet wordt. Dit gebeurt ook wanneer stof of ander vuil het ventilatiesysteem blokkeert.

De laptop heeft het zwaar wanneer hij niet alleen warm aanvoelt maar ook flink geluid maakt. Dit geluid klinkt alsof het apparaat op wil stijgen. Gelukkig gebeurt dit niet daadwerkelijk, maar dit is wel een teken dat je de laptop schoon moet maken.

Stof uitblazen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld de laptop open maken en de ventilatorunit losschroeven. Op deze manier kun je het stof eruit zuigen. Doe dit nooit op volle kracht, hiermee beschadig je mogelijk het moederbord. Wanneer je het niet vertrouwt kun je dit klusje beter aan een professional overlaten.

4. Zware programma’s zoals games

Je laptop wordt heet, en dit heeft niet altijd met externe factoren te maken. Het kan ook dat je zware programma’s draait. Denk hierbij aan zware games, videobewerking, het streamen van films of cryptocurrency koersen of iets anders.

Daarnaast kan er sprake zijn van vertragende programma’s. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je veel programma’s tegelijkertijd open hebt staan. Het is aan te raden om elk programma een voor een af te sluiten. Wanneer de laptop minder lawaai maakt en minder heet aanvoelt, dan heb je de boosdoener te pakken.

Heb je een oud besturingssysteem? Mogelijk kan deze nieuwe en zwaardere programma’s moeilijker aan. Je zou kunnen kijken voor een nieuwer besturingssysteem. Dit moet de processor wel aankunnen, want ook dit speelt een rol.

5. Verouderde laptop

Een laptop heeft een economische levensduur van drie jaar. Dit wil niet zeggen dat hij na deze periode aan vervanging toe is. Veel laptops kunnen 4 tot wel 10 jaar mee. Hoe ouder het apparaat, hoe trager hij uiteindelijk wordt. Ook loop je meer risico op een warme of hete laptop.

Uiteindelijk is het apparaat aan vervanging toe. Doe dit zeker wanneer de laptop ouder dan 6 jaar is. Het internet en software verandert zo snel, dit houdt een laptop van 6 jaar of ouder niet meer bij. Gelukkig kost een moderne laptop tegenwoordig niet meer zo veel. Je koopt al een goede laptop vanaf € 200.

Bekijk laptops

Het is aan te raden om voor een goed merk te gaan. Je bent dan wel wat duurder uit, maar de laptop gaat veel langer mee. Bovendien is hij dan krachtig genoeg voor verschillende taken. Goede merken zijn Apple, ASUS, Lenovo, Acer en HP.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Laptop wordt heet: oorzaken en tips
Schuiven naar boven