Lawaaioverlast door de buren

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Beter een goede buur dan een verre vriend. Maar wat als je lawaaioverlast door de buren ervaart? In veel gemeenten is geluidsoverlast strafbaar. Dit hangt er wel vanaf om welk soort geluid het gaat, hoe hard en op welke momenten. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel lawaai de buren mogen maken.

Dit valt onder geluidsoverlast

Dat de buren praten, zingen of dat je huishoudelijke geluiden hoort, dat valt niet direct onder geluidsoverlast. Toch kunnen bepaalde geluiden hinderlijk zijn. Burenoverlast is in veel gemeentes strafbaar, dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Maar wat is geluidsoverlast door buren? Gaat het om schreeuwende kinderen, de stofzuiger die je hoort of harde muziek die aanstaat? Eerst is het belangrijk om te weten wat precies onder buren geluidsoverlast valt.

Normale leefgeluiden

Als buren heb je leefgeluiden van elkaar te accepteren. Het moet hier wel om normale leefgeluiden gaan. Bijvoorbeeld de stofzuiger die je overdag hoort. Of de afzuiging van de keuken, de airco of de waterpomp. Maar ook hoesten, niezen en gesprekken heb je te accepteren.

Weet je dat je zelf kunt controleren hoe hard de geluiden zijn die van je buren afkomstig zijn? Dit doe je met een geluidsmeter.

Bekijk de geluidsmeter

Natuurlijk kunnen je buurtjes wel eens ruzie hebben. Geschreeuw hoort hierbij, net als het dichtslaan van deuren. Zolang dit af en toe voorkomt valt het ook onder de normale leefgeluiden.

Hoe zit het met spelende kinderen? Je kunt kinderen niet verbieden om zich al spelenderwijs te ontwikkelen. Geluid van speelgoed, gelach of springende voetjes heb je dan ook te ondergaan.

Hoeveel lawaai mogen de buren maken?

Het kan dat je lawaaioverlast door de buren ervaart, omdat ze harde muziek afspelen. Of omdat hun hond continu blaft. Maar het kan ook om het geluid van gereedschap gaan.

Met betrekking tot muziek is er wel een regel opgesteld. Dit geldt ook voor andere geluiden die van de buren afkomstig zijn. Het geluidsniveau mag overdag maximaal 50 dB bedragen. Weet je niet wat 50 dB is? Dit komt overeen met een koelkast die aanslaat wanneer je ernaast staat. Of een auto die langs je rijdt. Wanneer je dit geluidsniveau in je woning hoort, afkomstig van de buren, dan is dat nog net acceptabel.

‘s Avonds mag het geluidsniveau niet boven de 45 dB uitkomen. Dit is vergelijkbaar met een auto die wat verder weg langs rijdt. Of de koelkast die aanslaat terwijl je aan de andere kant van de kamer staat.

‘s Nachts mogen geluiden niet harder zijn dan 40 dB. Dit geluidsniveau is vergelijkbaar met een huiskamer of een stil klaslokaal.

Afspraken maken

Ervaar je lawaaioverlast, dan kun je het beste afspraken maken met de buren. Bijvoorbeeld tot hoe laat ze muziek draaien of gereedschap gebruiken. Maak ook afspraken over dieren, vooral wanneer het om blaffende honden of miauwende katten gaat. De laatste kan wat gevoelig liggen, want niemand wil zijn huisdieren tekort doen.

Daarnaast kun je niet eisen dat kinderen volledig stil zijn. Ze moeten kunnen spelen en de wereld om zich heen ontdekken. Natuurlijk zouden kinderen ‘s nachts niet moeten schreeuwen, maar het kan altijd gebeuren dat ze een nachtmerrie hebben. Of dat een hond ‘s nachts aanslaat, omdat hij iets hoort. Houd met dit soort zaken rekening.

Tip: mocht je veel klussen of muziek draaien, zorg dan zelf voor geluidsisolatie. Dan kunnen de buren ook niet gaan klagen.

Naar geluidsisolatie

De tijdstippen dat buren stil moeten zijn

Bij veel lawaaioverlast zou je kunnen terugvallen op de algemene normen. Het is gebruikelijk dat het ‘s nachts, tussen 23:00 uur en 7:00 uur, zo stil mogelijk is. Geluidsoverlast van 40 dB of hoger mag niet langer dan 1 minuut duren.

Tussen 19:00 uur en 23:00 uur ‘s avonds mag de overlast van 50 dB of meer niet langer dan enkele minuten duren. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat het tussen 23:00 uur en 7:00 uur nog redelijk stil moet zijn, zodat je goed kunt slapen.

Maatregelen treffen

Wanneer het niet lukt om bij lawaaioverlast afspraken met de buren te maken, dan moet je maatregelen treffen. Bij een huurwoning is het verstandig om contact op te nemen met de woningcorporatie of de verhuurder. Deze is verplicht om met een oplossing te komen. Het kan bijvoorbeeld om geluidsisolatie gaan, maar ook een gesprek met de huurder.

Verder kan de gemeente helpen bij lawaaioverlast. In dit geval zal de gemeente een expert langs sturen die een geluidsonderzoek start. Aan de hand hiervan wordt een rapportage opgemaakt. Bij ernstige of terugkerende overlast kan de burgemeester van de gemeente een maatregel opleggen.

Het is ook mogelijk om de politie in te schakelen. In ernstige gevallen kan iemand zelfs worden verplicht om te verhuizen. Dit zal bij een huurwoning makkelijker gaan dan bij een koopwoning.

Is burenoverlast strafbaar?

Naast lawaaioverlast vallen er nog meer dingen onder buren overlast. Bijvoorbeeld stank, rook of de aanwezigheid van afval. Burenoverlast is in de meeste gemeenten strafbaar. Bij burenhinder kun je aangifte doen bij de politie. Het openbaar ministerie kan een strafmaatregel opleggen.

De boete voor terugkerend geluidsoverlast bedraagt ongeveer € 150. Meestal wordt eerst vooraf een waarschuwing gegeven.

Houd je een feestje met harde muziek? Dan is het verstandig om dit vooraf aan de buren kenbaar te maken. Of nodig ze uit, dan weet je zeker dat ze niet gaan klagen over geluidsoverlast.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Lawaaioverlast door de buren
Schuiven naar boven