Belgische steden: wat is leuker Gent of Hasselt

Er zijn een aantal Belgische steden die je zeker moet bezoeken. Bijvoorbeeld Antwerpen en Brussel. Ook Gent en Hasselt zijn een absolute aanrader. Wat is leuker, Gent of Hasselt? Ontdek welke van deze twee steden het leukste, mooiste of meest interessante is.

Locaties van deze Belgische steden

Gent ligt in Oost-Vlaanderen, op de kaart gezien schuin onder Terneuzen (Zeeland, Nederland). Vanuit Utrecht is het ongeveer tweeënhalf uur rijden. Vanuit Roermond rijd je er ongeveer twee uur over.

Hasselt ligt juist aan de Limburgse kant, ter hoogte van Sittard. Hasselt is vanuit Utrecht ongeveer twee uurtjes rijden. Woon je in Roermond (Limburg) dan bereik je Hasselt in slechts 55 minuten.

Bekijk de Gent reisgids

De spreektaal

Voordat je naar Gent Hasselt als gaat moet je eerst iets over de spreektaal weten. Beide steden liggen in Vlaanderen, dit betekent dat er Vlaams wordt gesproken. Dit lijkt schriftelijk op het Nederlands, maar er zijn wel wat woorden die een andere betekenis hebben.

In Gent heerst een dialect (Gents), dat sterk afwijkt van andere Oost-Vlaamse dialecten. Hierdoor kun je wat moeite hebben met de verstaanbaarheid. Hasselt ligt dicht bij de Nederlands-Limburgse grens, het dialect is voor de meeste Nederlanders goed verstaanbaar.

Wat is leuker, Gent of Hasselt?

Hieronder ontdek je wat mooiere of leuker is: Gent of Hasselt. Bekijk de bezienswaardigheden, winkelmogelijkheden, natuur en nog veel meer.

Winkelen in deze twee steden

Gent staat bekend om het grootste winkelwandelgebied van België. De ene na de andere winkelbuurt volgt elkaar op. Elke winkelbuurt bevat niet alleen de leukste winkels maar ook restaurants, cafés en koffiehuizen. Bekende Gentse winkelbuurten zijn:

  • Gent Central
  • SoGo
  • Dok Noord
  • Cote Culture
  • Linkeroever
  • Quar­tier Sint-Pie­ters

Winkelen in Hasselt is net zo leuk. In de grote winkelstraten vind je bekende winkelketens. Rondom het stadshuis vind je veel horecagelegenheden, ideaal om even van het winkelen bij te komen. In Hasselt zijn er niet echt winkelbuurten, alles ligt hier veel meer gecentreerd.

Ondanks dat Gent wat groter is heeft Hasselt ook op het gebied van winkelen meer dan voldoende te bieden. Aan de hand hiervan is het lastig om te zeggen welke van deze twee steden leuker is.

Bezienswaardigheden

In Gent domineert de historische binnenstad. Hier moet je zeker de drie torens bekijken, de grootste is 95 m hoog. Andere bezienswaardigheden zijn het Oud Post gebouw (Korenmarkt), Arteveldetoren (hoogste gebouw van Gent) en de oude stadsomwalling. Maak ook eens een rondvaart op een van de vele boten, zo ontdek je de stad vanaf het water. Liefhebbers van kunst kunnen in het Designmuseum hun hart ophalen.

In Hasselt moet je het jenevermuseum bezoeken, dit is erg populair. Houd je van hedendaagse kunst, ga dan naar het Z33 museum. Of bezoek het stadsmuseum (Stadsmus). Verder vind je in Hasselt een modemuseum en indrukwekkende standbeelden. Ook aan te raden: de Japanse tuin, het openluchtmuseum Bokrijk of maak een rondrit met de stadstram.

Kijk je naar bezienswaardigheden dan is het heel lastig om te bepalen wat leuker is. Beide steden hebben hun historie en dit zie je ook in de bezienswaardigheden terug. Gent ontdek je vanaf een boot, Hasselt juist per tram. Dit soort dingen heeft ook zijn charmes.

Naar Hasselt reisgids

Natuurgebieden: wandelen en fietsen

In Gent heb je een aantal leuke natuurgebieden en parken. Dit zijn onder andere het Citadel Park en het Bourgoyen-Ossemeersen Nature Reserve. Bij deze laatste maak je een mooie wandeling langs het water. Daarnaast heb je Kouter, een historisch plein dat vlakbij het centrum ligt.

In Hasselt is de Japanse Tuin erg geliefd, maar je moet ook eens bij Limburg Lavendel kijken. Dit is een prachtige lavenhoeve. Verder heb je het natuurgebied Domein Koewit.

Kijk je naar natuurgebieden dan is Gent wat mooier dan Hasselt. Maar ook dit is heel persoonlijk.

Het hangt van je smaak af

De een vindt Gent geweldig, de andere loopt met Hasselt weg. Omdat beide steden vergelijkbare winkels en bezienswaardigheden hebben kun je ze ook als gelijkwaardig beschouwen. Heb je er de tijd voor dan is het aan te raden om beide steden te bezoeken. Dit hoeft niet op een dag, het is beter om voor elke stad een tot twee dagen uit te trekken. Dit geeft je voldoende mogelijkheid om te winkelen en alle bezienswaardigheden te ontdekken.

Overnachten in de steden

Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een weekendje weg, korte of lange vakantie te kiezen. Hierbij ga je voor een of meerdere overnachtingen in Hasselt of Gent. Gelukkig zijn er voldoende hotels beschikbaar. Daarnaast heb je ook andere mogelijkheden zoals een bed & breakfast of vakantieparken in de buurt.

Andere leuke Belgische steden

Kun je niet kiezen tussen Hasselt of Gent? Er zijn nog meer leuke Belgische steden. Dit zijn onder andere Antwerpen, Brugge, Luik en Leuven. Allemaal steden met hun specifieke bezienswaardigheden, mooie winkelgebieden en een indrukwekkende historie.

Kortom, in België valt er genoeg te zien en te beleven.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com