De 5 leukste steden van Nederland

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een weekendje weg of een dagje uit: Wat valt er in Nederland te zien en te beleven? Ik zet de 5 leukste steden van Nederland op een rij. Natuurlijk ontbreekt onze mooie hoofdstad niet. Lees snel verder om te ontdekken waar je nog meer moet zijn geweest.

Nederland ontdekken

Een weekendje weg op een dagje uit in eigen land: dat is heel goed mogelijk. Van winkelen tot sightseeing, er valt heel wat te zien én te beleven. Nederland heeft een aantal mooie steden die je absoluut gezien moet hebben. Vanwege het historisch centrum, de bezienswaardigheden of omdat het er zo godvergeten mooi is. In dit artikel de 5 leukste steden van Nederland. Waar ga jij naartoe?

1. Amsterdam – Noord-Holland

Onze mooie én beroemde hoofdstad is een echte favoriet. Deze stad wordt op zijn Amsterdams ook wel Mokum genoemd. De naam Amsterdam is afkomstig van de dam, die in de 13e eeuw in de Amstel werd aangelegd. Wist je dan Amsterdam op palen is gebouwd?

Bezienswaardigheden in Amsterdam zijn absoluut het Rijksmuseum, het van Gogh museum en het Anne Frank huis. Verder zijn de bekende Wallen en vele coffeeshops een toeristische trekpleister. Maak zeker eens een boottocht door de Amsterdamse grachten. Wil je naar het wassenbeeldenmuseum, hou dan rekening met soms lange wachtrijen. Ben je toch op de Dam, vergeet dan niet de vele duiven te voeren. Dierenliefhebber?  Breng dat een bezoek aan Artis.

De twee beste restaurants in Amsterdam (volgens Tripadvisor) zijn Bhatti Pasal  en De Silveren Spiegel.

Denk je Amsterdam te kennen? Niet met dit boek:

111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben

2. Maastricht – Limburg

Helemaal in het zuiden van het land ligt de hoofdstad van Limburg: Maastricht. Een bourgondische stad met veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Ontdek het vrijthof met zijn vele restaurantjes en kroegen, of slenter door het mooie centrum. Tip: op het Vrijthof ligt In den Ouden Vogelstruys uit 1730, de oudste kroeg van Maastricht. In de Stokstraat ligt café In de Moriaan, het kleinste cafeetje van Nederland.

Belangrijke evenementen zijn carnaval (februari/maart), Vrijthofconcerten André Rieu (juli/augustus) en het Preuvenemint (augustus). In december staat het Vrijthof in het teken van Magisch Maastricht: een kerstmarkt met schaatsbaan. Zeer druk bezocht! Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Helpoort (oude stadspoort), het stadspark en de Sint-Pietersberg.

Deze restaurants mag je niet missen: Restaurant 55 en Bistro Croquant.

In je eigen tempo de stad ontdekken met:

 Reisgids Maastricht

3. Rotterdam – Zuid-Holland

De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste van de wereld. Deze stad wordt ook wel de maasstad genoemd. Belangrijke starten zijn de Coolsingel en het Schouwburgplein. Vanuit het Scheepvaartkwartier vertrekken er rondvaartboten, om alles in en rondom de haven te ontdekken.

Interessante bezienswaardigheden zijn de haven, de Markthal, Diergaarde Blijdorp en de Euromast. Deze toren van 185 meter is de hoogste toegankelijke toren van Nederland. Van bovenuit heb je een adembenemend mooi uitzicht over Rotterdam. Je kunt zelfs vanaf de Euromast abseilen. Er bevinden zich een restaurant én hotel in de Euromast.

Nu het toch over restaurants gaat: Japanese Cuisine Yama en restaurant Hartig zijn het best beoordeeld.

Bekijk reisgids Rotterdam

4. Den Haag – Zuid-Holland

Deze stad staat natuurlijk bekend om de Nederlandse regering en het Parlement. Daarnaast behoort het tot de verrassende stedentrip Nederland, met veel afwisseling. De stad heeft vaal natuur en grachten. Daarnaast een mooi en druk centrum met een bruisend uitgaansleven.

Scheveningen en Kijkduin zijn twee prachtige stranden met een mooie boulevard. Bezienswaardigheden zijn het Vredespaleis, Binnenhof bezoekerscentrum en Madurodam. In Madurodam vind je alle bekende gebouwen en plaatsen in het klein, samengebracht in één park. Leuk voor jong en oud.

Uit eten in Den Haag? De twee beste restaurants zijn Van Kinsbergen en Echt Squisito. Restaurant Hoftrammm staat bij Tripadvisor op de 6e plaats, maar is wel meer dan 1250 keer beoordeeld.

5. Groningen – Groningen

Het lijkt heel logisch om bij de 5 leukste steden van Nederland te kiezen voor Eindhoven, Nijmegen of Utrecht. Toch plaats ik Groningen in dit rijtje. Deze provincie staat natuurlijk bekend om zijn (kleine) aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning. Er valt echter ook heel veel te zien. Groningen ligt ten noorden van de Hondsrug en is opgedeeld in 5 stadsdelen. Het centrum is natuurlijk het meest bekend.

Beklim de 97 meter hoge Martinitoren, toegangskaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV (Grote Markt). Maak een rondrit met de paardentram of bezoek een van de vele musea. Het nachtleven gaat hier altijd door: er zijn geen sluitingstijden.

Heb je honger gekregen van een dagje Groningen, strijk dan neer in restaurant De Betere Tijden of Cho Fah eathai.

Tips leukste Nederlandse steden

Op zoek naar nog meer leukste steden van Nederland? Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken. Wat dacht je van Den Bosch, Vlissingen n Breda? Deze drie steden vind je in de onderste helft van Nederland. Noorderlijker gelegen ligt de Zaanse Schans met de oudste Albert Heijn winkel!

Je bent Hollander of niet, maar Volendam is ook zeker de moeite waard. Stoor je niet aan de vele (Aziatische) toeristen, als nuchtere Hollander kun je hier zelfs om lachen. Volendam is niet groot maar wel ontzettend leuk. Vergeet niet om een foto in echte klederdracht te laten maken.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

De 5 leukste steden van Nederland
Schuiven naar boven