Litebit handelskosten: binnenkort 0,25%

De bekende Nederlandse cryptobroker hanteerde jarenlang een fee van 2%. In 2022 worden de Litebit handelskosten teruggebracht naar slechts 0,25%. Dit is mogelijk dankzij de introductie van een handelsplatform. Met deze uitbreiding zullen veel handelaren ontzettend blij zijn.

De komst van het Litebit handelsplatform

Litebit is een aanbieder van cryptodiensten en handelt onder de naam 2525 Ventures B.V. Hierbij maakt het gebruik van verschillende handelsnamen met allemaal het gedeelte ‘lite’ erin verwerkt. Tot 2022 gaat het hier om een broker. Aankopen en verkopen gebeurt tegen de marktprijs. Hierdoor is het niet mogelijk om een limit order in te stellen.

Daar wil Litebit verandering in brengen. Er is een uitgebreid handelsplatform op komst. Dit betekent niet langer market orders uitvoeren maar zelf actief handelen. En hiermee dus ook invloed op de prijs uitoefenen.

Daarnaast biedt het nieuwe platform de mogelijkheid tot swaps. Hierbij ruil (verkoop) je cryptocurrency onderling zonder dat je ze eerst hoeft in te wisselen voor fiat geld. Je ruilt dus bijvoorbeeld bitcoin tegen ethereum of dogecoin.

Litebit handelskosten: van 2% naar 0,25%

Litebit is een goede broker. Het aanbod is meer dan voldoende en de betrouwbaarheid is hoog. Enig nadeel van deze cryptoaanbieder is de hogere fee. Beleggers betalen gemiddeld 2% aan handelskosten.

Wanneer het nieuwe handelsplatform gelanceerd wordt, gaan ook de Litebit handelskosten omlaag. Die zouden rond de 0,25% uit moeten komen, gelijkwaardig aan Bitvavo. Actieve handelaars zullen korting krijgen waardoor de fee zelfs onder de 0,25% uitkomt.

Ambitieus: de grootste van Europa

Bitvavo is een groot en bekend (Nederlands) handelsplatform waar beleggers limitorders, marketorders en stop loss orders inzetten. Dat is vooralsnog bij Litebit niet mogelijk. Maar wel wanneer het nieuwe platform er is. Het is opvallend dat Litebit de jarenlange ervaring als broker achter zich laat, en door wil gaan als handelsplatform. Maar niet onbegrijpelijk, want het zegt zelf dat het de grootste van Europa wil worden.

In 2022 staat Litebit geregistreerd bij de Nederlandse Bank en ook bij de Franse tegenhanger. Ze werken er hard aan om zich te registreren in Oostenrijk en Duitsland. Hieruit is op te maken dat het werkgebied verbreed wordt, iets dat altijd een goed teken is.

Wanneer komt het platform er?

Op het moment van schrijven is het nog niet duidelijk wanneer het nieuwe handelsplatform van Litebit wordt gelanceerd. Dat blijft nog even spannend, maar de verwachting is dat er medio 2022 toch wel meer bekend moet zijn. Met de groeiende cryptomarkt mag Litebit wel opschieten, anders is er een ander die hen voorgaat.

Tot die tijd kun je bij Bitvavo terecht. Dit platform is geheel Nederlands, hoewel er ook veel Europese gebruikers zijn. Je handelt bij Bitvavo in meer dan 150 verschillende munten. Maandelijks worden er nieuwe munten toegevoegd. Wie een account aanmaakt bij Bitvavo betaalt tijdelijk over de eerste € 1000 geen handelskosten. Geldig via de onderstaande link.

Meld je aan bij Bitvavo

Crypto handelskosten aftrekbaar

De Litebit handelskosten, maar ook wanneer je bij een ander platform handelt, zijn soms aftrekbaar. Dit geldt alleen wanneer er sprake is van zakelijk handelen. Het moet dan gaan om gemaakte kosten voor een zakelijk belang van de onderneming.

Bij een zakelijke investering moeten zowel verlies als winst mee worden verrekend in de administratie. Winst wordt extra belast, dit is wel iets om rekening mee te houden. Verdien je (zakelijk) geld met het minen van crypto, dan valt het vermogen in box 1 van de inkomstenbelasting.

Goed om te weten: minen is bij Litebit niet mogelijk. Ook doet het platform (vooralsnog) niet aan crypto staken. Je kunt hier alleen crypto aankopen, vasthouden en verkopen. Maar ook storten en versturen naar of van andere wallets.

Crypto handelskosten: Litebit versus andere aanbieders

Is Litebit de duurste of de goedkoopste met betrekking tot handelskosten? Als broker is deze aanbieder vrij prijzig, de fee ligt betrekkelijk hoog. Soms wel tot 20% hoger dan bij andere brokers. De Litebit exchange die er in de toekomst aankomt hanteert gemiddelde handelskosten. 0.25% is vrij normaal. Actieve handelaars krijgen korting en betalen hierdoor minder fee.

Natuurlijk zijn er een aantal goedkopere aanbieders, maar die zijn in het buitenland gevestigd. Niet iedereen wil dit, omdat het vermogen dan niet onder Nederlandse bescherming valt. Hieronder een overzicht van de gemiddelde handelskosten per exchange.

  • Coinbase: 0,50%
  • Litebit (exchange): 0,25%
  • Bitvavo: 0,25%
  • Bittrex: 0,20%
  • Huobi: 0,20%
  • KuCoin: 0,10%

Shop de leukste producten, bezoek bol.com