Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een van de meest besproken cryptomunten van 2022was is Luna Classic. Deze munt, toen nog onder de naam ‘Luna’, stortte in mei 2022 totaal in. Dit gebeurde na een aanval waardoor er meer dan 6 biljoen van deze munten bijkwamen.

Inmiddels is het project vrijgegeven en onderdeel van de community. Die probeert er alles aan te doen om de koers weer op minimaal $ 1 te krijgen. Dit gebeurt middels het verbranden van munten, staking en re-pegging met USTC. Vanwege zijn lage prijs kun je met gemak miljoenen LUNC-tokens kopen. Maar is het ook de moeite waard om ze voor lange tijd vast te houden? Daar geef ik antwoord op.

Wat er met LUNC is gebeurd

Het is goed om te weten wat LUNC is en waarom dit de meest besproken crypto van 2022 is, al verdient hij in 2023 ook de nodige aandacht. Terra Luna is in juni 2019 gelanceerd door de Terra- gemeenschap. De bijbehorende blockchain is ontwikkeld door het Koreaanse bedrijf Terraform Labs.

Het platform Terra moest gebruikers stabiliteit met betrekking tot fiat-valuta’s bieden. Het was gekoppeld aan de stablecoins Terra USD $ UST. Op een bepaald moment stond de koers van Luna op meer dan $ 100.

In mei 2022 gebeurde iets wat niemand verwacht had: binnen 48 uur crashte Luna van meer dan $ 100 naar minder dan 1 cent. Ook UST maakte een flinke duik, van $ 1 tot een paar cent.

Oprichter Do Kwon kwam met een herstelplan

Do Kwon, en die naam ga je nog vaak tegenkomen (oprichter van Terra Labs), kwam met een herstelplan. Hij zou 1 miljard dolllar aan UST verbranden om zo de koppeling van de stablecoin te herstellen. Helaas had het herstelplan geen kans van slagen. Dus kwam Do kWon met een nieuw plan: hij verliet LUNA en besloot om een nieuwe versie op te zetten, genaamd Terra Luna 2.0.

De originele token kreeg hierop de naam Luna Classic (LUNC). Dat is de munt die bij velen nu zo bekend is. Niet alleen vanwege de crash maar ook vanwege de gedrevenheid van de gemeenschap.

Koop Lunc en handel de eerste € 1000 gratis. Meld je aan en ontvang die bonus.

Fraudeur Do Kwon

In september 2022 ging er een arrestatiebevel uit voor Do Kwon. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor het crashen van Luna Classic en het verlies van miljarden dollars van beleggers. Do Kwon heeft volgens het rapport de kapitaalmarktregels overtreden. Sinds het arrestatiebevel is Do Kwon onvindbaar, hoewel hij alle beschuldigingen ontkent.

Na het bericht van zijn mogelijke arrestatie stortte de koers van Luna Classic opnieuw in. M et af en toe een opleving, bijvoorbeeld toen cryptobeurs Binance liet weten dat het op eigen initiatief LUNC-tokens ging verbranden.

Elke opleving van LUNC is korte duur. Daarom vragen velen zich af of Luna Classic nog wel toekomst heeft.

Eerst een paar biljoen tokens verbranden

Het is de bedoeling dat het aanbod van 6,9 biljoen tokens wordt teruggebracht naar 10 miljard. De gemeenschap stemde positief om 1,2% burn tax in te voeren, maar dit geldt alleen voor transacties op de blockchain zelf. Hierdoor gaat het brandingsmechanisme zeer traag. In maart 2023 bedraagt de verbranding nog geen 40 miljoen tokens per dag. Met deze snelheid zou het meer dan 47 jaar duren voordat het doel is bereikt.

Vanaf 3 oktober 2022 verbrandt Binance ook tokens, hierdoor gaat het een heel klein beetje sneller. Maar nog niet voldoende. Binance verbrandt 0,05% van het handelsvolume. Het 24-uurs handelsvolume ligt in 2023 op 400 miljoen dollar. Met een koers van $ 0,00013 zou Binance dagelijks bijna 1,5 miljard munten extra kunnen verbranden. Dat zijn er 561 miljard per jaar. Samen met de gemeenschap betekent dit 600 miljard per jaar. In dit geval zou het ruim 10 jaar duren om het doel te bereiken.

Helaas is niet duidelijk of Binance het zo lang vol gaat houden. De verwachting is dat Binance het initiatief toch stopzet, want het kost het bedrijf maandelijks een hoop geld.

Zolang er geen alternatief komt voor het razendsnel verbranden van tokens, zal de koers van LUNC niet explosief toenemen.

Dus: is Luna Classic het waard om vast te houden?

Het gekke aan LUNC is dat je van tevoren nooit weet wat ermee gaat gebeuren. De koers van deze munt kan in één dag tijd makkelijk 50% stijgen, om de volgende dag weer 40% of meer af te nemen. Dat is al een paar keer gebeurd.

Vooral op Twitter zie je veel believers die je vertellen dat je LUNC moet kopen. Dit zijn mensen die hun spaargeld of misschien wel een volledige loon in de munt hebben gestopt. Door anderen aan te sporen om te kopen, hopen ze dat de koers stijgt. Zo kunnen ze met winst verkopen.

Kijk naar het gedrag van whales

Negeer Tweets over ‘buy the dip’. Dit soort schreeuwers moeten zelf maar kopen, niet anderen aansporen. Kijk liever naar de whales, dit zijn beleggers met de meeste LUNC-tokens. Kopen de whales bij, of verkopen ze weer? Whales zijn vaak een goede graadmeter voor het marktsentiment. Maar let op dat whales niet het grootste gedeelte in bezit krijgen, ze kunnen op deze manier de koers bepalen.

Een goed voorbeeld hiervan was op 10 september 2022, toen de koers met meer dan 25% daalde. Dit gebeurde toen whales voor meer dan 44 miljoen dollar aan LUNC verkochten. Luna Classic is wel vaker het doelwit van grote handelaren en financiële instellingen. Wees hier voorzichtig mee, want kleine beleggers zijn uiteindelijk de dupe.

Of het op de lange termijn goed is om Luna Classic toch vast te houden? Wel wanneer je in de toekomst van deze munt gelooft. Omdat het een hele gekke crypto is, kun je er veel winst mee behalen. Maar het verlies kan net zo groot zijn. Denk hier goed over na.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.