Made in PRC betekenis, uit welk land het product komt

Wist je dat de meeste producten in China worden gemaakt? Dit zijn onder andere speelgoed en elektronica, kleding en mobiele telefoons. Meestal herken je deze producten door een label of opdruk met de tekst ‘Made in China’. Sommige producten zijn gestempeld met Made in PRC. We leggen uit wat de betekenis hierachter is. Ontdek ook waarom er een verschil is tussen Made in China of P.R.C.

De Volksrepubliek China

China is voor velen het land waar goedkope producten vandaan komen. Eigenlijk is China een Volksrepubliek. Huh wat? In een republiek waaronder China wordt het staatshoofd verkozen, net als in Nederland. In veel andere landen wordt het staatshoofd door erfopvolging aangewezen.

Misschien niet zo interessant om te weten maar dit heeft weer met de betekenis Made in PRC te maken. Wanneer je ergens Made in PRC ziet staan dan betekent dit dat het product in de Volksrepubliek China is gemaakt.

  • Made in PRC betekenis = Product van China.
  • PRC = People’s Republic of China.

Made in PROC betekenis

Het kan ook dat een product voorzien is van de bestemmeling Made in PROC. Feitelijk heeft dit dezelfde betekenis als de vorige.

Bekijk gadgets waarvan er veel uit China/PRC gemaakt zijn

Verschil tussen Made in China en Made in PRC

Wanneer je bovenstaande leest dan lijken Made in China en Made in PRC dus hetzelfde te zijn. Dat klopt niet want het is natuurlijk niet zomaar dat er voor twee verschillende benamingen wordt gekozen.

Producten die op het vasteland van China zijn gemaakt krijgen vaak de markering Made in P.R.C. Tijdens de koude oorlog ontstond de benaming PRC om het vasteland van China te onderscheiden van Taiwan. En dat is dus precies waarom producten, afkomstig van het vasteland, als PRC worden aangeduid.

Overigens zijn PRC- producten afkomstig binnen de grenzen van het vasteland van China, maar ook Hongkong of Macau. Want die horen er ook bij.

Over de reputatie van China

Wanneer je een product of artikel koopt en er staat ‘Made in Chinaop, dan ga je er al snel vanuit dat het hier om slechte kwaliteit gaat. Dit komt omdat China door de jaren heen geen goede reputatie heeft opgebouwd. Decennialang was de kwaliteit van Chinese producten zo slecht, dat we nu eenmaal gewend zijn dat je hier goedkope rommel koopt.

Met de markering Made in PRC zou een betere reputatie kunnen worden opgebouwd. Het zou ertoe kunnen leiden dat importeurs en kopers ervan uitgaan dat de kwaliteit hoger is.

De waarheid is dat de kwaliteit helemaal niet anders is. Het maakt niet uit of je een product koopt met de markering Made in China of dat het in PRC gemaakt is, het productieproces blijft hetzelfde. Laat je dus niet misleiden door deze markering die je op steeds meer producten tegenkomt.

Made in PRC of China product

Voorbeeld van een gadget dat in China gemaakt wordt en in Nederlandse winkel te koop ligt

Bij Made in China weet je het nooit zeker

Wanneer je een product koopt met het label Made in P.R.C. dan ben 100% zeker dat het afkomstig is van het vasteland van China, Hongkong of Macau. Staat er de markering dat het gemaakt is in China dan kan het uit elk land komen dat is aangesloten bij China. Dat kan dus ook Taiwan, Hainan maar ook Hongkong of Macau zijn.

Sommigen vinden het prettig om te weten waar een product exact vandaan komt maar weet je, voor de kwaliteit en de garantie maakt dit geen groot verschil. En ook qua prijs zul je geen verschil merken.

De kwaliteit van Chinese producten

Over het algemeen zijn Chinese artikelen een stuk goedkoper dan wanneer je iets in Nederland koopt. De kwaliteit is dan wel lager, maar we letten steeds beter op de centen. Daarom zijn Chinese artikelen zo geliefd.

Aan de andere kant zijn er mensen die kwaliteit toch verkiezen boven een lagere prijs. Hierdoor kopen sommigen alleen maar producten van Nederlandse bodem. Maar let op, want steeds meer Europese winkels en webshops verkopen Chinese producten. Waarbij soms wordt gesuggereerd dat het product uit Nederland of Europa afkomstig is.

Met name op Facebook zie je veel winkeltjes met Chinese artikelen voorbijkomen. Maar ook op Bol.com, bij de Action, Kruidvat en veel andere winkels zijn deze Chinese producten gespot.

Dit is waarom Chinese artikelen veel goedkoper zijn

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom artikelen uit China zo goedkoop zijn. Allereerst heeft dit met de materialen te maken. Grondstoffen zijn weliswaar goedkoper in China, maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van lage kwaliteit grondstoffen. Iets dat overigens niet voor alle producten geldt.

Dan heb je nog over de arbeidskosten, die zijn in China veel lager. Daarom laten Europese bedrijven soms artikelen in China maken. En ja, dan zou het dus de markering Made in China of PRC kunnen krijgen, hoewel hier vaak van wordt afgeweken. Er wordt dan de bestemmeling Made in Netherlands of Spain (of welk land dan ook) aan toegevoegd, terwijl productieproces in China heeft plaatsgevonden.

Als derde reden waarom Chinese producten goedkoper zijn: dit heeft met de hogere productie te maken. China produceert miljoenen producten per dag waardoor de stuksprijs van een artikel veel lager uitvalt.

Producten worden langzaam duurder

Let op want ook Chinese producten worden langzaam duurder. Dit heeft met de hogere transportkosten maken. In de periode 2021-2023 zijn Chinese artikelen ruim 20% duurder geworden. Maar ze zijn nog steeds vele malen goedkoper dan producten die in Europa of de VS worden gemaakt.

Hoe zit het met de garantie wanneer iets kapot gaat?

Wanneer je iets uit China bestelt, want dat is tegenwoordig mogelijk en heel goedkoop, dan is het lastig om garantie te claimen. Het kan wel maar je bent uiteindelijk meer geld kwijt dan dat het product gekost heeft. En dat is precies waarom veel Europese consumenten geen garantie richting China claimen.

Maar hoe zit dat dan wanneer je een Chinees artikel in Nederland of binnen Europa koopt? Wanneer dit product kapot gaat dan is de importeur de verantwoordelijke. Deze moet garantie verlenen. Normaal spreek je de wederverkoper aan, die vervolgens contact opneemt met de importeur. Hierbij maakt het geen verschil waar het product is gemaakt, dus laat je niet afschepen met een opmerking als ‘ach, het is gemaakt in China dus je hebt geen garantie’. Die heb je WEL.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com