Messenset

Een complete messenset is een aanwinst voor de keuken. De meer uitgebreide messenset heeft specialistische messen, geschikt voor de hobby- of professionele kok. Een goede messenset is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 20, oplopend tot € 100. Een hogere prijs betekent vaak wel een veel betere kwaliteit. Populaire merken zijn Berlinger Haus, Laguiole of Edenberg. Maar ook andere merken komen met een goede kwaliteit.

Messenset kopen

Een messenset kopen? Dan heb je de keuze uit verschillende sets. Sommige messen zitten in een messenblok (je steekt de messen hierin) maar je hebt er ook op een magnetisch blok. In andere gevallen krijg je er een houder bij. Kijk je naar hygiëne dan is een luxe messenset met magnetisch blok de beste keuze. In een houten blok stapelen zich snel bacteriën op.

Het is belangrijk dat je een messenset kiest waar je ook echt iets aan hebt. Een goede messenset bestaat uit verschillende messen. Bijvoorbeeld een broodmes, groentemes, universeel mes, fruitmes en een chefs mes. Maar let op want je hebt ook het messenblok met alleen steakmessen.

De beste messenset

Wat is nu de beste messenset? Je hebt bijvoorbeeld de messenset Laguiole of Berlinger Haus, maar ook de messenset Herman den Blijker. Daarnaast zijn er veel mensen op zoek naar een messenset van de Jan Linders, IKEA of Lidl. Hoe zit het met de kwaliteit?

De eerstgenoemde sets zijn altijd van een hoge kwaliteit. Natuurlijk is de prijs ook hoger, maar je krijgt er heel veel voor terug. Dit soort messen zijn namelijk geschikt voor dagelijks of professioneel gebruik. Ze zijn vlijmscherp, hebben een lange levensduur en roesten niet. De goedkopere messenset van bijvoorbeeld IKEA of Lidl is natuurlijk van een veel lagere kwaliteit. Hier doe je zeker niet lang mee, maar het past misschien wel beter binnen je budget.

Prijs en onderhoud van de set

Wat ben je voor een goede messenset kwijt? Reken op een aanschafprijs tussen de € 40 en € 80. Goedkoper is zeker verkrijgbaar maar van een mindere kwaliteit. Een messenset van Herman den Blijker kost tussen de € 80 en € 120.

Het is belangrijk dat je de messen goed onderhoudt. Maak ze na gebruik altijd goed schoon. Controleer of de messen in de vaatwasser mogen, anders moet je ze met de hand afwassen. Hoe vaak je messen moet slijpen hangt van het gebruik af. Over het algemeen wordt aangeraden om messen maandelijks tot vier keer per jaar te slijpen. Wacht zeker niet te lang met slijpen, want bij een bot mes moet je veel meer staal weghalen om deze weer goed scherp te krijgen.