Met kit plinten afkitten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een plint is de overgang tussen vloer en wand. De plinten kun je los tegen de muur schroeven maar ook geheel afkitten. Met welke kit de plinten afkitten? Het is belangrijk dat je het juiste product gebruikt. De juiste kit laat geen vuil en vocht door. Bovendien kun je deze ook overschilderen.

De zin (en onzin) van kitten

De vraag is of je plinten moet afkitten. Het antwoord is NEE, dit hoeft niet. Wanneer de plinten goed aansluiten op de muur hoef je deze helemaal niet af te kitten. Maar bij hoge, klassieke of niet goed aansluitende plinten is het beter om dit wel te doen.

Het voordeel van afkitten is dat vuil en vocht geen kans heeft. Hierdoor blijven je wanden, vloer of plafond langer mooi. Stel je voor dat vocht achter de plinten terechtkomt! Je hebt dan niet in de gaten dat je muur en vloer/plafond langzaam in kwaliteit achteruit gaat.

Nog een voordeel is dat er geen naden zichtbaar zijn. Zeker aan te raden wanneer muren en plinten niet mooi op elkaar aansluiten.

Met kit plinten afkitten: zo doe je dat

Je plinten afkitten is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is de beschikking over de juiste materialen. En natuurlijk een goede handleiding. Snel aan de slag!

De juiste kit kopen

Welke kit voor plinten afkitten? Gaat het om een rechte muur dan kun je gebruik maken van montagekit. Hiermee lijm je de plinten vast. Wanneer je dit niet wil dan kun je ook voor een voegkit gaan. Hierbij is het belangrijk dat de voegkit dezelfde kleur als je vloer of plafond heeft (afhankelijk waar de plinten zich bevinden).

Speciaal voor parketvloeren heb je parketkit. Het is dus even opletten dat je het juiste materiaal aankoopt. Hieronder vind je de verschillende soorten kit op een rij.

Bekijk montagekit (voor het vastlijmen van de plinten)

Naar voegkit (verkrijgbaar in verschillende kleuren of transparant)

Parketkit (overschilderbaar)

Kies je voor montagekit? Dan hoef je de plinten niet middels boren te bevestigen. Kitten is namelijk veel makkelijker en ook geschikt voor de onervaren klusser.

Een stevige kitspuit

Om de kit aan te brengen heb je een stevige kitspuit nodig. Dit noem je ook wel een kitpistool. Gemiddeld kost dit product tussen de € 12 en € 20. Je kunt hem continu opnieuw gebruiken waarbij je gewoon een andere kitfles in de spuit legt. Je aanschaf is dus geen weggegooid geld.

Naar kitspuiten

Werkwijze: montage en met kit de plinten afkitten

Heb je alle materialen bij elkaar? Zorg dat je ook nog een stoffer hebt, je moet namelijk eerst al het stof en vuil verwijderen. Bekijk hieronder de werkwijze en ga zelf aan de slag.

1. Plinten schuren en vetvrij maken

Voordat je plinten monteert moet je ze eerst opschuren en vetvrij maken. Het heeft de voorkeur om de plinten eenmaal te lakken. Wanneer je ze eenmaal hebt aangebracht kun je ze eventueel voor een tweede keer lakken.

2. Plinten zagen

Je moet met plinten altijd de hoek om. Gebruik een zwaaihoek, hoekmeter of winkelhaak om de hoek te meten. Wil je de plinten goed op elkaar aan laten sluiten dan zaag je ze verstek. Hiervoor heb je een verstekbak of elektrische afkortzaag nodig. Een elektrische afkortzaag geeft het mooiste resultaat.

Ga je voor met de hand verstekzagen, meet dan eerst de verstekhoek en markeer dit met een potlood op de plint. Leg de plint in de verstekbak en zorg dat hij goed vastzet. Zaag met de handzaag de juiste hoek.

3. Muur en plint schoonmaken

Voordat je de plint bevestigt gebruik je de stoffer om de muur en de plint nog goed schoon te maken. Viezigheid kan er namelijk voor zorgen dat de plint niet goed hecht. Werk je niet met een lijmkit maar boor je gaten? Dan is dit het moment om de juiste gaten in de plinten en muur te boren. Afhankelijk van de ondergrond boor je er in één keer doorheen.

4. Plinten vastlijmen

Dit gedeelte is bedoeld wanneer je met montagekit of lijmkit werkt. Breng de montagekit in een verticale lijn op de achterkant van de plint aan. Kantel de plint nu tegen de muur en druk deze stevig aan. Houd 2-4 seconden vast en laat de plint los. Als het goed is hecht deze nu goed aan de muur.

5. Plinten afkitten

Nu wordt het tijd om met kit de plinten af te kitten. Dit doe je niet met lijmkit maar met voegkit of parketkit. Ook nu weer is het belangrijk dat de ondergrond vuil- en vetvrij is. Wanneer je in voorstaande stappen op de juiste manier hebt gewerkt hoef je niks meer vetvrij te maken.

Ga je bestaande plinten afkitten? Gebruik een cleaner of een sopje om alles schoon te krijgen. Zorg dat de ondergrond droog is, dan pas kun je verder werken.

Gebruik eventueel een tape om de muur te beschermen. Breng de tape langs beide kanten van de voegrand aan. Hiermee bescherm je zowel de muur als de plinten.

Houd de kitspuit recht op de voeg en breng de kit langzaam en zorgvuldig aan. Zorg dat de voeg volledig gevuld is. Gebruik een natte vinger om de kit af te strijken. Gemorste of overtollige kit verwijder je met een natte doek.

De plinten zijn nu afgekit. Tevreden met het resultaat? Dan kun je door naar de volgende kamer en hier met de klus beginnen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Met kit plinten afkitten
Schuiven naar boven