Mijn volwassen zoon wil niet werken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wat als je kind niet wil werken? Dit is vooral een probleem wanneer je zoon al volwassen is en nog thuis woont. Hij wil niet studeren of werken en helpt ook niet mee met het (financiële) huishouden. Kun je een volwassen zoon uit huis zetten? We geven antwoord op deze en nog andere vragen.

Leeftijd waarop kinderen mogen werken

Vanaf welke leeftijd mag je werken? Dit mag al vanaf 13 jaar. Wel moet de werkgever zich aan bepaalde regels houden. Zo mogen kinderen van 13 en 14 jaar alleen tussen 07 en 19 uur werken. Voor een 15-jarige is dit al iets uitgebreider en voor 16- en 17-jarigen nog meer. Vanaf 18 jaar is het kind volwassen. Hij of zij heeft geen studieplicht meer en mag fulltime werken. Een combinatie van werken en studeren kan natuurlijk ook.

Woont je zoon nog thuis en wil hij niet werken of studeren? Dit is best een groot probleem. De toekomst van het kind ziet er niet zo mooi uit. Bovendien zorgt dit thuis voor veel ergernis.

Zoon: “ik wil niet studeren of werken”
(Stukje voor niet werkende volwassenen zoon of dochter)


Heb jij dat ook: Ik wil niet studeren of werken. Dan heb je dus écht een probleem. Als je niet studeert of werkt heb je niks omhanden. Wie gaat ervoor zorgen dat je zelfstandig kan leven? Wie betaalt je eten, kleding, zorgkosten of vervoer? Je kunt er niet van (blijven) uitgaan dat anderen dit voor jou doen. Dus: werk aan de winkel!

Wat als je kind niet wil werken

Mijn volwassen zoon wil niet werken: wat moet ik doen? Het is eerst belangrijk om te kijken of de zoon andere bezigheden heeft. Doet deze namelijk een voltijdse HBO- of universitaire studie, dan blijft er vaak weinig tijd voor werk over. Vind je het belangrijk dat zoon toch wat bijverdient? Praat hierover en vind samen een oplossing.

Je zoon wil niet werken en volgt ook geen studie. Kijk, dat is een groter probleem! Zoonlief draagt financieel niet bij en doet ook niks in het huishouden. Geloof ons: voor je het weet heb je de grootste ruzie met je kind.

Hoe moeilijk het ook is: stop met pamperen (Aas je dat al deed). Volwassen kinderen kunnen op eigen benen staan. Probeer hun niet te veel werk uit handen te nemen. Vraag (of eis) een maandelijkse vergoeding (kostgeld). Dit is heel normaal. Bovendien leert zoonlief om financieel op eigen benen te staan. Niks in het leven is gratis. Geef je zoon ook wat meer taken in huis. Wekelijks de badkamer poetsen en de eigen was strijken: dit is de eerste stap naar zelfstandigheid. Door te stoppen met pamperen zal zoon zich nog eens achter de oren krabben en bedenken of een baantje niet beter is.

Zoon aan werk helpen

Misschien heeft je zoon een beperking of vindt het moeilijk om werk te vinden. Hier kan en mag je hem best bij helpen. Bespreek samen welke functie hem aanspreekt. Is dit werken in de horeca, de detailhandel of iets anders? Zoek een baan die qua niveau en ervaring bij het kind past. Help met het opstellen van een sollicitatiebrief en de cv. Oefen samen het sollicitatiegesprek. Let op: doe dit alleen wanneer zoon dit ook echt nodig heeft of om hulp vraagt.

Werk met een budget planner. Breng de uitgaven en inkomsten in kaart. Dit praktisch kasboek krijgt meer inzicht in de financiële situatie.


Mijn volwassen zoon is onhandelbaar

Thuiszittende volwassen kinderen gaan zich snel vervelen. De meesten vallen in gedragingen als overmatig gamen, veel uitgaan en zich niet aan de afspraken houden. Je zoon is onhandelbaar, wat moet ik doen? Je kunt het eerst samen proberen op te lossen. Is zoonlief vervelend of onhandelbaar omdat hij geen werk heeft? Stimuleer tot het vinden van een baan. Dit komt zijn sociale leven en zelfvertrouwen ten goede.

Is er sprake van bepaalde problematiek? Soms is hulp van buitenaf nodig. Neem eens contact op met maatschappelijk werk of vraag de gemeente om advies. Bij ernstige problematiek is begeleiding of therapie soms noodzakelijk. Je kunt je voorstellen dat zoon in deze periode niet in staat is om te werken of te studeren. Leg hier dan ook geen druk op: werken is op dit moment voor latere zorg.

Volwassen zoon uit huis zetten

Stel je voor: je volwassen zoon wil niet werken en je bent het helemaal zat. Je hebt echt alles geprobeerd. Nu is de maat vol: mag je een volwassen zoon uit huis zetten? Ja dat is zeker mogelijk.

Een volwassen zoon uit huis zetten vraagt wel wat voorbereiding. Waar gaat je zoon straks wonen? Help je hem met een woonruimte of laat je hem dit zelf uitzoeken? Laten we even naar de juridische kant kijken. Ouders hebben altijd het recht om hun volwassen kinderen uit huis te zetten. Is het kind 18 – 21 jaar oud, dan moeten ouders het kind financieel bijstaan. Vanaf 21 jaar is het kind financieel onafhankelijk. Het kan dan ook niet meer leunen op de ouders.

Je volwassen zoon uit huis zetten kan op twee manieren:

  • Vriendelijk vragen en samen naar een oplossing zoeken
  • Via de juridische weg

Dit laatste is natuurlijk niet zo bevorderlijk voor de onderlinge relatie. Het is daarom altijd beter om de volwassen zoon te stimuleren. Ga samen op zoek naar een huurwoning of koopwoning. Werkt zoon niet, dan is het ook belangrijk om te informeren naar een uitkering. Vanuit een bijstandsuitkering of WW-uitkering heeft je zoon altijd een sollicitatieplicht. Dit geldt natuurlijk niet bij ziekte. Hierover beslist de bedrijfsarts of uitkeringsinstantie.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven