Beste mondkapje (2021) – mondmaskers

Het beste mondkapje beschermt tegen stof, smog en vuil. Je hebt ook medische mondmaskers, deze worden normaal binnen de medische zorg gebruikt. Het is even opletten wat je koopt, daarom hieronder 5X het beste mondkapje.

Het gebruik van een mondkapje

Een mondkapje of mondmasker wordt officieel een mondneusmasker genoemd. Voor een optimale bescherming is het belangrijk om te weten welk mondkap geschikt is. Er zijn namelijk verschillenden maskers met allemaal hun eigen beschermingsgraad. Je hebt de keuze uit:

  • chirurgisch mondmasker
  • ademhalingsbeschermingsmasker

Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de codering oftewel het beschermingsniveau. Kijk goed naar het type masker (codering):

FFP1: geschikt bij verspreiding van verschillende virussen waaronder het norovirus. Beschermt voor minimaal 80%.

FFP2: beschermt voor minimaal 94%. Wordt veel gebruikt bij een uitbraak van TBC.

FFP3: hoogste bescherming met een minimale efficiëntie van 99%. Biedt bescherming tegen alle virussen en bacteriën.

Bij werken in de zorg is het goed om een mondmasker van minimaal type FFP1 te gebruiken, maar dit masker laat wel teveel door. Beter kies je voor een FFP2 of FFP3 masker.

Beste mondkapje (mondmasker)

Wat is nu het beste mondkapje of het beste mondmasker van dit moment? We hebben een duidelijk overzicht gemaakt. Bekijk 5X het beste mondkapje van 2021 en 2022.

1. Niet-medisch mondkapje – geen beschermingsgraad

Een niet-medisch mondkapje biedt alleen bescherming tegen bijvoorbeeld smog of stof. Het wordt sinds de uitbraak van het coronavirus ook veel door burgers gedragen. Het effect hiervan is niet aangetoond, maar toch is het eind 2020/ begin 2021 verplicht om in o.a. winkels een mondmasker te dragen. Dit soort mondkapjes is in verschillende kleuren of zelfs met designs verkrijgbaar.

Bekijk niet-medische mondkapjes

2. Mondkap/ stofmasker –  FFP1

De beste mondkapjes dat voor 80% beschermt. Het gaat hier vaak om gelaatsmaskers (adembeschermer). Het masker sluit de mond en neus goed af en laat weinig lekkage door, iets dat bij goedkope mondkapjes wel gebeurt.

Bekijk adembeschermers FFP1

3. Adembeschermer mondmasker – FFP2

Een adembeschermer mondmasker met of zonder ademventiel. Misschien handig om te weten: een ventiel verhoogt het risico dat bij spatten druppeltjes via het ventiel binnendringen. Daarom is het goed om voor een mondmasker zonder ventiel te kiezen, maar dit hangt ook van het doel af. Dit beste mondkapje heeft beschermingsgraad FFP2, wat gewoon ontzettend goed is.

Naar adembeschermer FFP2

4. Medisch mondkapje 10 stuks – FFP2

Een prima mondkapje wanneer het op een hoge bescherming aan komt. Het gaat hier om medische mondmaskers met beschermingsfactor FFP2, net als voorgaand model. Wordt veel in de zorg gebruikt maar is wel duurder dan het normale mondkapje. Houd er wel rekening mee dat er veel niet-medische mondkapjes verkocht worden, de medische variant vind je vaak alleen in speciale zaken.

5. Mondmasker maximale bescherming – FFP3

Ga je voor maximale bescherming dan kom je bij het beste mondmasker FFP3 uit. Dit houdt voor meer dan 99% van alles tegen, waaronder fijnstof, virussen en bacteriën. Dit mondmasker wordt in verschillende beroepen toegepast.

Naar mondmasker FFP3

Mocht je nu zelf op zoek willen gaan naar het beste mondkapje (als beste verkocht), bekijk dan hier de complete lijst. Dit zijn niet-medische mondkapjes.


Beschermt een mondmasker tegen het coronavirus?

Ja, mist je het goed gebruikt. Meer over de werking en het gebruik van mondkapjes lees je hier.

Wat is het coronavirus?

Dit is een nieuw virus (ontstaan eind 2019) dat zich snel verspreidt. Alle nieuwe virussen kunnen gevaarlijk zijn. Lees hier meer over het coronavirus.

Goede Voornemens 2020Goede Voornemens 2020

© bestetop5.nl 2019 - 2020 - 2021 - 2022

BesteTop5

BesteTop5.nl verzamelt beoordelingen van de consumentenbond, tests van onafhankelijke websites en gebruikerservaringen. Hieruit komen de 5 beste producten naar voren: onze top 5.