De 5 mooiste plekken om het Noorderlicht te zien

Het staat al een tijdje op de to-do list: het Noorderlicht zien. Wat zijn de vijf mooiste plekken om het Noorderlicht te zien? Ontdek hoe je perfect zicht krijgt op de mooiste lichtshow op aarde. Met reis- en overnachtingstips, maar ook de mooiste bezienswaardigheden in de buurt.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

Het Noorderlicht (Aurora Borealis)

Bij een sterke zonnewind is het poollicht zichtbaar: een prachtig lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Er is een verschil tussen het Noorderlicht en het Zuiderlicht. Het Noorderlicht kun je alleen op het Noordelijk halfrond zien. Hiervoor moet je dus naar het noorden reizen. Hoe ziet het Noorderlicht er eigenlijk uit?

Het Noorderlicht ontstaat door de zonnewind. Dit is een stroom geladen deeltjes dat vanuit het oppervlak van de zon ontsnapt. Deze ontsnapte deeltjes bevatten veel energie. Als de deeltjes met elkaar botsen komt de energie vrij. Dit zie je als een gekleurd lichtverschijnsel aan de hemel.

Tip: het Noorderlicht in je woonkamer. Bekijk hier de mooiste schilderijen (echt een aanrader).

De 5 mooiste plekken om het Noorderlicht te zien

Tussen de 60 en 70 graden Noorderbreedte heb je de meeste kans om ‘t Noorderlicht te zien. Nederland ligt op ongeveer 52 graden Noorderbreedte. Heel soms kun je het Noorderlicht in Nederland zien, dan moet het wel heel sterk zijn en ver reiken.

In Nederland kun je dit het beste vanaf de Waddeneilanden aanschouwen. Hier is de lichtvervuiling minimaal. Er zijn echter plaatsen waar je het Noorderlicht veel beter kunt zien. Boek een vlucht of neem de auto en ga naar een van de 5 mooiste plekken om het Noorderlicht te zien.

1. Noorwegen – Tromsø, Lofoten en Spitsbergen

Je ziet het Noorderlicht het beste wanneer jij je binnen de Noordelijke poolcirkel bevindt. Het noorden van Noorwegen valt net binnen deze poolcirkel. In het binnenland van Noorwegen heb je meer kans op een heldere lucht. Er zijn drie plaatsen in Noorwegen die je een prachtig uitzicht op het Noorderlicht bieden:

Tromsø: ligt op 70 graden Noorderbreedte. Van eind november tot half januari is het hier poolnacht. In Tromsø is het noorderlicht het vaakst te zien, vooral tussen 18 en 2 uur.

Lofoten: een eilandengroep voor de Noorse kust. Vooral in de zomer is hier veel toerisme. Volgens Tripadvisor is hotel Svinoya Rorbuer in Lofoten de beste plaats om te overnachten.

Spitsbergen: de Spitsbergen eilanden liggen op 78 graden noorderbreedte. Deze eilandengroep ligt ruim 500 km ten noorden van de Noorse kust. Hier heb je de meeste kans om het Noorderlicht te aanschouwen. Ook is dit de beste plek om oog in oog te staan met ijsberen. Het Svalbard Hotel heeft prima faciliteiten met gratis wifi.

Tip: spannende winterthriller: boek Noorderlicht van Suzanne Vermeer

2. Zweden – Luleå en Jukkasjärvi

Ook het noorden van Zweden bevindt zich binnen de Noordelijke poolcirkel. Er zijn twee Zweedse plaatsen waar je het Noorderlicht goed kunt zien:

Luleå: ligt op 65 graden Noorderbreedte. Deze stad heeft ruim 45.000 inwoners. Bekijk niet alleen het Noorderlicht maar maak ook eens een tocht met sledehonden door de wildernis. Het Clarion Hotel Sense is een mooi hotel met ruime kamers. Tegen betaling maak je gebruik van de wellness faciliteiten.

Jukkasjarvi: dit plaatsje is bekend van het allereerste ijshotel. In de wintermaanden is dit een populaire toeristische bestemming. Rond de maand april smelt het hotel weer weg: je moet er dus zeker in de wintermaanden heen. Van hieruit zie je bij helder weer ook het Noorderlicht.

3. Finland- Kilpisjarvi

Een van de meest bijzondere plekken in Finland is Kilpisjarvi. Dit is een klein dorpje dat met de bus bereikbaar is. Het dorpje ligt op 69 graden Noorderbreedte, dus de kans om een Noorderlicht te zien is vrij groot. Bij Kakslauttanen Holiday Village verhuren ze glazen iglo’s. Vanuit je iglo kijk je direct naar de sterrenhemel en hopelijk ook naar het Noorderlicht.

4. Rusland – Moermansk

Rusland is erg groot. Het noordwestelijk gedeelte valt binnen de Noordelijke poolcirkel. Er zijn dan ook veel Russische plaatsen waar je het Noorderlicht kunt zien. Een aanrader is Moermansk, een stad aan de kust van de barentszee. Deze stad ligt op 68 graden Noorderbreedte. Hier zijn lange koude winters en korte vrij koele zomers. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de verschillende musea waaronder een scheepvaartmuseum en het enige kunstmuseum boven de poolcirkel. 69 Parallel Hotel in Moermansk is een van de betere hotels.

5. IJsland- Reykjavik

In heel IJsland komt er geen luchtvervuiling voor. Daarom maakt het niks uit waar je in IJsland bent: overal maak je kans om het Noorderlicht te zien. Sta je op een berg of een uitgestrekte hoogvlakte, dan kun je van oktober tot maart tussen 21 uur en 1 uur genieten van het Noorderlicht. Reykjavik is erg toegankelijk en ook nog eens betaalbaar. Vooral de Blue Lagoon trekt veel toeristen. Dit is een geothermisch verwarmd spabad. De temperatuur van het water ligt tussen de 37 en 40 graden: heerlijk!

Overige landen waar je het Noorderlicht kunt zien

Je hebt kennis gemaakt met de 5 mooiste plekken om het Noorderlicht te zien. Uiteraard zijn er nog veel meer landen die je het mooiste uitzicht op Het Noorderlicht geven. Wat dacht je van Groenland, Canada en een gedeelte van de Verenigde Staten (Colorado en Pennsylvania)? Ook in het uiterste noorden van Schotland kun je het Noorderlicht zien.

Hoe vaak komt het Noorderlicht voor?

Een reis naar één van de 5 mooiste plekken om het Noorden reis te zien geeft je geen garantie om dit ook daadwerkelijk te aanschouwen Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel dat niet iedere dag zichtbaar is.

Vanaf half augustus tot ongeveer half april is het op de Noordelijke breedtegraad mogelijk om het Noorderlicht te zien. Dit kan alleen op plaatsen waar het donker is, vaak vanaf 15:00. Benieuwd naar de Noorderlicht verwachting? Op de Belgische website poollicht.be vind je alles over poollicht activiteit en realtime zonnewind informatie.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial