Motorolie

Motorolie is onmisbaar voor een goede werking van de motor. Deze olie smeert, beschermt en reinigt de bewegende onderdelen. Bovendien zorgt het ook nog eens voor koeling van de motor. Alle motoren hebben behoefte aan motorolie. Het is hierbij wel belangrijk om voor de juiste motorolie te kiezen. Neem je de verkeerde dan kan dit de motor blijven beschadigen.

De beste motorolie

Het is ontzettend belangrijk om voor de beste motorolie te gaan. Dit zorgt voor een langere levensduur van de motor. Wat is de beste motorolie? De best verkochte merken zijn Atlantic en Kroon-Oil. Ook Castrol en Extrate zijn een van de betere merken.

Een liter motorolie is niet zo gek duur. Toch kan het nog goedkoper, namelijk door voor een huismerk olie te gaan. Houd er wel rekening mee dat goedkope motorolie lager van kwaliteit is. Zo zal je met goedkope olie deze vaker moeten verversen. Terwijl de duurdere olie veel langer meegaat.

Op tijd de olie verversen

Houd het oliepeil in de gaten en ververs olie tijdig. In het boekje van de auto of motor staat hoe vaak dit moet gebeuren. Hoe vaak de motorolie verversen? Dat zou na iedere 10.000 tot 15.000 km moeten zijn. Voor de meeste mensen betekent dit een jaarlijkse verversing.

Zelf de olie bijvullen is de goedkoopste optie. Laat je dit door de garage doen kan ben je extra arbeidskosten kwijt. Zelf motorolie bijvullen is vrij makkelijk. Draai de olievuldop aan de bovenkant van de motor los. Plaats een trechter in het vulgat en giet de benodigde olie erbij. De olie verversen? Dit betekent oude olie eruit halen en voorzien van nieuwe motorolie. Dit soort handelingen zijn wat ingewikkelder, je moet hierbij de carterplug en hierna het oliefilter loshalen.

Motorolie kenteken: welke heb je nodig?

Soms blijft het lastig om te bepalen welke motorolie je exact nodig hebt. Ten eerste zou dit altijd in het onderhoudsboekje moeten staan. Daarnaast weet de garage waar de auto in onderhoud is ook welke motorolie je nodig hebt. Als laatste zou je de motorolie kenteken check kunnen doen. Bij veel producten staat bovendien voor welk type en model voertuig de motorolie geschikt is.