Multimeter voor beginners (handleiding)

Je bent van plan om een multimeter aan te schaffen of hebt er al een. Hoe moet je een multimeter gebruiken? Je krijgt te maken met verschillende instellingen en meterstanden. Ontdek hoe dit apparaat werkt.

Waarschuwing: dit artikel is geen vervanging voor de juiste handleiding die je bij de het apparaat krijgt. Een artikel kan altijd fouten bevatten.

Strex Digitale Multimeter
Bekijk deze multimeter

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Veilig gebruik

Voordat je met een multimeter aan de slag gaat moet je eerst iets weten over veilig gebruik. Je mag nooit zomaar pennen in een stopcontact steken. Wanneer je verkeerd bezig bent dan kan dit tot een ernstige schok en misschien wel een hartstilstand leiden.

Lees altijd goed de handleiding die bij de multimeter zit. Ben je die handleiding kwijt of weet je nog steeds niet hoe het apparaat werkt? Hieronder de multimeter beginners guide.

Goedkope of dure multimeter

Allereerst gaat het erom welke multimeter je aanschaft. Je hebt goedkopere modellen en die zijn prima geschikt voor simpele projecten of algemeen gebruik. Een goedkope multimeter kost tussen de € 8 en € 15.

Wil je een meer professioneel model, geschikt voor dagelijks gebruik, dan ben je tussen de € 25 en € 50 kwijt. De moderne multimeters zijn digitaal, maar er zijn nog steeds analoge modellen verkrijgbaar. Bekijk het overzicht en ontdek welk model het beste bij jou past.

Bekijk multimeters

Vier verschillende categorieën

Bij aanschaf van een multimeter moet je ook even naar de categorie kijken. De categorie geeft aan voor welke spanning en stromen de multimeter bedoeld is:

 • Categorie 1: lage spanning en stroom
 • Categorie 2: een-fase installatie (230 volt)
 • Categorie 3: drie-fase installatie (400 volt)
 • Categorie 4: installaties met hoge spanning

On/off oftewel aan/uit

Op elke multimeter vind je een (rode) knop deze knop geeft aan of het apparaat aanstaat of is uitgeschakeld. Wanneer het apparaat aanstaat zie je cijfers op het scherm. Wanneer je de multimeter niet gebruikt is het altijd aan te raden om hem uit te schakelen, dit bespaart op de batterij.

Rode en zwarte raden

Om te meten heb je de rode en de zwarte draad nodig. Beide draden zijn voorzien van aansluitingen en pennen. Het kan ook dat de pennen vervangen zijn voor zogenaamde krokodillenklemmetjes.

Let op want wanneer je de spanning van een voorwerp wil meten moet je de batterij of de stekker niet uit het apparaat halen. In apparaten vind je altijd rode en zwarte draden. Die heb je nodig voor het meten van de spanning.

Het meten van de weerstand

In de multimeter voor beginners handleiding starten we met het meten van de weerstand. Het is belangrijk dat hetgeen wat je gaat meten niet verbonden is in een circuit. Dit beschadigt de multimeter en je krijgt ook nog eens een verkeerde meting. De weerstand meten is vrij eenvoudig:

 • Stel een hogere weerstandswaarde in dan je verwacht
 • Raak met de ene meetpen de ander aan
 • Controleer of de meter het cijfer 0 aangeeft
 • Plaats aan beide zijden van het onderdeel een meetpen
 • Lees de weerstand op het venster af

Het is belangrijk dat je tijdens het meten niks met je vingers aanraakt, hierdoor kan de meting verkeerd uitvallen. Voordat je het meet moet uiteraard alles stroomloos zijn.

Meten van voltage

De multimeter voor beginners, hoe moet je het voltage meten? Hieronder een duidelijke handleiding.

 • Plaats het zwarte kabeltje aan OV (vaak de negatieve aansluiting van de voeding)
 • Plaats het rode kabeltje op de plek waar je het voltage wil meten (positief)
 • Lees het voltage op het scherm af

Je kan de zwarte meetpen continu verbonden laten met OV terwijl je ondertussen de zwarte meetpen gebruikt om op verschillende punten te meten. Dit is belangrijk want zo krijg je ook een betrouwbaarder meetresultaat.

Een batterij testen

Je kunt met een multimeter heel eenvoudig batterijen testen. Hiervoor sluit je de zwarte meetpen op de COM- ingang aan. De rode meetpen sluit je op de V/Ω-ingang aan. Gebruik de functieschakelaar en zet hem op BATT-functie en 1,5 V. Wil je een rechthoekige batterij meten dan zet je hem op 9V. Nu druk je op de aanknop en verbind de testsnoeren met de + en – van de batterij. Lees op het scherm af of de batterij nog gezond is.

Hoe maak je gebruik van de functieschakelaar? Meer hierover lees je hieronder.

De functieschakelaar

Je leest nu wat meer over het gebruik en de werking van de multimeter. In het midden van de multimeter vind je de functie schakelaar. Dit is een schakelaar waar je aan kunt draaien. Let op want voordat je hier aan draait moet je eerst de meetpennen van de meetkring halen.

De functieschakelaar is belangrijk want hiermee stel je in wat je wil testen. Je ziet verschillende symbolen staan:

 • Ω = Weerstandsymbool = Ohm
 • AC = Alternating Current, wisselstroom
 • DC = Direct Current, gelijkstroom.
 • A~ = Ampère (wisselstroom: AC)
 • A-… = Ampère (gelijk stroom: DC)
 • V~ = Volt (wisselspanning: AC)
 • V-… = Volt (gelijkspanning: DC)
 • Batt = batterij
 • O))): Verbinding testen

Digitale Multimeter – lage prijs
Bekijk product

Hoe werkt een multimeter auto?

Je kunt de spanning in de auto (accu) meten. Hierbij zet je de functieschakelaar van de multimeter op V (Volt). Je kunt kiezen uit twee verschillende instellingen, namelijk gelijkspanning of wisselspanning. Voor de auto heb je de functie gelijkspanning (batterij) nodig, je zet de schakelaar dus op V of VDC.

De minpool van de autoaccu vind je aan de kant van het chassis. De pluspool loopt naar de verzekeringskast toe. Plaats de zwarte meetpen op de pluspool en de rode meetpen op de minpool. Zou je dit omdraaien dan meet je de spanning verkeerd om en verschijnt er -12.00 Volt op je display.

Waarschuwing: wanneer je de plus en de min omdraait en je sluit een autoradio aan dan is de kans vrij groot dat de radio kapot gaat. Nooit doen dus.

Algemene informatie over de spanning

De spanning meten met een multimeter is niet zo moeilijk, maar waar moet je op letten? Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid spanning met betrekking tot verschillende bronnen.

 • Oplaadbare batterij: 1,2 volt
 • Autoaccu: 12 volt
 • Wandcontactdoos: 220 volt
 • Krachtstroom: 400 volt
 • Hoogspanningslijn: 380.000 volt

Wanneer je de spanning bij een wandcontactdoos meet is het belangrijk om de pennen tijdens het meten niet aan te raken. Zet de functieschakelaar altijd op 750 of het maximum. Wees voorzichtig met een wandcontactdoos, je kan zelf onder spanning komen te staan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial