Na plassen gevoel van weer plassen: overactieve blaas

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Je bent net naar de wc geweest en hebt het idee dat je weer moet. Na het plassen het gevoel van weer plassen komt vaak voor. Vrouwen hebben hier wat meer last van dan mannen. De oorzaak ligt soms in een overactieve blaas. Maar het kan ook om een blaasontsteking, koude of iets anders gaan.

Een overactieve blaas

Heb je na het plassen het gevoel dat je weer moet plassen? Waarschijnlijk heeft dit met een overactieve blaas te maken. Doordat je vaak naar het toilet gaat blijven de klachten aanhouden of worden zelfs erger.

Een overactieve blaas ontstaat meestal door gehoor aan de aandrang te geven. Maar dit komt ook door ouderdom, angst om in de broek te plassen of wanneer je continu de bekkenbodemspieren aanspant. Soms is medicijngebruik, een blaasontsteking of te veel koffie of thee drinken de oorzaak.

Gemiddeld plas je elke drie tot vier uur. Maar wanneer je negen keer of vaker per dag naar het toilet moet, dan spreek je echt van een overactieve blaas. Middels blaastraining is het mogelijk om van een overactieve blaas af te komen. Dit betekent het plassen steeds vaker uitstellen. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut.

Een blaasontsteking

Vooral vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking. Dit komt omdat de urinebuis bij vrouwen korter is, waardoor bacteriën makkelijker binnendringen. De symptomen van een blaasontsteking zijn kleine beetjes plassen, een branderig gevoel tijdens het plassen maar ook na het plassen opnieuw het gevoel hebben dat je weer moet.

Soms ontstaan er andere klachten zoals rugpijn of koorts. Er kan ook bloed bij de urine zitten. Voldoende water drinken helpt om de bacteriën in de blaas weg te spoelen. Antibiotica is een behandelmethode dat er voor zorgt dat de bacteriën gedood worden.

Heb je vaak last van blaasontstekingen, probeer dan eens Roter Cysticare. Dit is een vijfdaagse kuur die helpt bij blaasontstekingen. Vrij verkrijgbaar.


Stress of angst

Door stress maar ook door angst gaan de darmen en de blaas sneller werken. Feitelijk worden de darmen en de blaas leeg gemaakt zodat je klaar bent om te vechten of te vluchten. Door spanning of stress moet je vaker naar het toilet. Vaak heb je net geplast en krijg je het idee dat je alweer moet. Maar er komt amper wat uit.

Stress is gelukkig vaak tijdelijk. Wanneer stress langer aan blijft houden moet je waakzaam zijn voor een burn-out. Probeer bij stress te ontspannen en de zorgen weg te nemen, eventueel met hulp.

Verschrompeling van de blaas

Soms komt het voor dat een blaas krimpt (verschrompeling). Dit noem je ook wel een schrompelblaas. De capaciteit van de blaas neemt af waardoor je vaker moet plassen. Er kan zelfs volledige incontinentie ontstaan. Er kan ook blijvende pijn aan de blaas ontstaan. Dit probleem wordt vaak operatief verholpen.

Te lang gewacht met plassen

Je voelt al enige tijd aandrang maar kunt of wilt niet naar het toilet. Wanneer je uiteindelijk toch gaat dan heb je na het plassen het gevoel dat je weer moet plassen. Dit komt omdat je te lang hebt gewacht met plassen. Hierdoor stond de blaas zo onder druk dat deze een signaal van aandrang af blijft geven.

Het is niet verkeerd om bij lichte aandrang te wachten, want wanneer je te snel gaat kun je weer last krijgen van een overactieve blaas. Maar je moet zeker niet wachten totdat de blaas op springen staat. Wanneer je dit te vaak doet kunnen de bekkenbodemspieren teveel verzwakken.

Tip: voorkom dat je onderweg te lang de urine ophoudt. Speciaal voor vrouwen is er de plastuit, zodat je overal staand kunt plassen.


Te snel plassen

Neem je te weinig tijd om te plassen? Je plast zo snel mogelijk uit waarbij je ook aardig wat druk zet. Als gevolg hiervan heb je al snel het gevoel dat je weer moet plassen. De oorzaak: er blijft mogelijk wat urine in de blaas achter. Maar het kan ook dat de sluitspieren tijdelijk overbelast raken.

Neem dus de tijd om te plassen. Ga rustig zitten en laat de urine eruit lopen, zonder hard te duwen. De zwaartekracht moet zijn werk doen.

Prostaatklachten

Mannen krijgen vaker met prostaatklachten te maken, vooral op oudere leeftijd. Hierdoor ontstaan er plasproblemen waaronder moeilijk kunnen plassen of een onderbroken straal. Maar ook een zwakke straal. Na het plassen het gevoel van weer plassen kan zomaar met prostaatklachten te maken hebben.

Meestal gaat het om een vergrote prostaat. Middels medicijnen is het mogelijk om de prostaat te verkleinen, maar soms is een operatie nodig. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking van de prostaat, prostaatstuwing of prostaatkanker. Het is belangrijk om met dit soort klachten niet te lang rond te blijven lopen.

Een verzwakte bekkenbodem

Vooral naar de zwangerschap kan er sprake zijn van een verzwakte bekkenbodem. Normaal herstelt dit vanzelf, maar niet altijd. Een verzwakte bekkenbodem kan ook andere oorzaken hebben. Bekende symptomen zijn ongewild urineverlies, minder gevoel tijdens het vrijen maar ook niet goed uit kunnen plassen. Of het gevoel hebben om snel weer opnieuw te moeten plassen.

Het kan ook om een te sterk gespannen bekkenbodem gaan. Je moet dan meerdere keren per dag plassen, ook ‘s nachts. Pijn in de onderbuik, de rug of het bekken komt vaker voor, net als terugkerende blaasontstekingen.

Zowel een verzwakte bekkenbodem als een te sterk gespannen bekkenbodem kan behandeld worden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven