Nadelen houten jaloezieën – woontips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Raambekleding, je hebt het toch wel nodig. Zo bepaal je de hoeveelheid binnenvallend zonlicht maar creëer je ook privacy. Misschien denk je aan houten jaloezieën, dit heeft een mooie en natuurlijke uitstraling. Op veel websites lees je hier alleen maar de voordelen van. Hoe zit het met de nadelen van houten jaloezieën? Bekijk met welk nadeel je rekening moet houden. Je wilt tenslotte iets moois in huis.

Dit zijn de beste houten jaloezieën

Weet je welke houten jaloezieën als beste verkocht worden? Dat zijn jaloezieën in een witte of grijze kleur. Je hebt ze ook in het donker maar die verkopen toch minder goed. Een zeer goed verkopend merk is Intensions, dat voor een hoge kwaliteit staat. Kijk maar eens naar de top 3 houten jaloezieën:

1. Intensions

  • Uitstekende kwaliteit
  • In verschillende kleuren en lengtes
  • Moderne vormgeving

Bekijk Intensions jaloezieën

2. Bloom the Room

  • Stevige kwaliteit
  • Strakke uitstraling
  • Voordeliger dan voorgaande

Naar Bloom the Room jaloezieën

3. Sol Royal

  • FSC gecertificeerd
  • Milieuvriendelijk
  • Scherp geprijsd

Bekijk Sol Royal jaloezieën

7 nadelen houten jaloezieën

Dat jaloezieën een mooie en natuurlijke uitstraling hebben, dat wist je natuurlijk al. Dat ze ook nog eens gebruiksvriendelijk zijn dat is een bijkomend voordeel. Maar wist je dat er ook wat nadelen aan houten jaloezieën zitten? Hieronder vind je 7 keer een nadeel waar je misschien nog niet bij had stilgestaan.

1. Een echte stofvanger

Neem een plank en leg hem plat neer of zet hem rechtop naar boven wijzend. Welke positie vangt het meeste stof? Juist ja, de liggende positie. Zo is het dus ook met houten jaloezieën. Doordat ze een horizontale positie hebben vangen ze veel stof. Dit is dan ook een groot verschil met lamellen die verticaal hangen. Op deze laatste zul je nooit stof aantreffen.

Een van de nadelen van houten jaloezieën is dat je dus regelmatig moet stoffen. Door het hout blijft het stof ook makkelijker plakken en is het wat lastiger te verwijderen.

2. Vocht maakt vlekken

Maak je jaloezieën met vocht schoon of hangen ze in een vochtige ruimte? Teveel vocht kan voor vlekken op het hout zorgen. Die vlekken krijg je er niet zomaar vanaf. Vocht trekt namelijk helemaal in het hout, een reden om dus voorzichtig met je houten jaloezieën om te gaan. Ook goed om te weten: dit soort jaloezieën zijn minder geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer.

3. Minder privacy

Een van de nadelen van houten jaloezieën is dat je de privacy minder goed kunt regelen. Houd je van veel privacy dan ben je genoodzaakt om de jaloezieën helemaal of bijna helemaal dicht te houden. Je kunt ze niet half open laten want mensen kunnen dan altijd recht de kamer in kijken. Bij lamellen kun je de kijkrichting van buitenstaanders bepalen, waardoor ze bijvoorbeeld tegen een saaie muur aankijken. Dat kan met jaloezieën dus niet, tenzij je ze naar de grond of het plafond laat wijzen.

4. Houten jaloezieën zijn zwaar

Natuurlijk ziet houten raam decoratie er mooi uit, maar het heeft ook een nadeel: houten jaloezieën zijn zwaar. Dit merk je wanneer je de jaloezieën omhoog wil doen. Je moet toch wat harder aan het touwtje trekken dan bij kunststof jaloezieën. Ook wanneer je de jaloezieën omlaag laat merk je hoe zwaar ze zijn. De zwaartekracht doet zijn werk en de jaloezieën klappen in één keer omlaag wanneer je het touwtje te snel loslaat.

5. Een dikke bos hout voor het raam

Geen bos hout voor de deur maar wel voor het raam. Ook dat is een van de nadelen van houten jaloezieën. Trek de jaloezieën in zijn geheel open er ontstaat een dik pakket hout. Hierdoor kun je het raam nooit zo vrij maken als bij kunststof jaloezieën.

6. Kortere levensduur

Doordat hout gevoelig is voor vocht heeft het over het algemeen een kortere levensduur. Aluminium of kunststof jaloezieën gaan het langst mee, hierna volgen de houten en de stoffen jaloezieën. Vocht heeft een negatieve invloed op de levensduur, houd hier rekening mee.

7. Duurder in aanschaf

Voor houten jaloezieën met een afmeting van 100 X 130 cm betaal je rond de € 60. Eenzelfde kunststof model moet rond de € 40 kosten. Hieraan zie je dat de houten versie duurder in aanschaf is. Voor een enkel raam maakt het niet zoveel uit, maar wat doe je wanneer je alle ramen in de woning van jaloezieën wil voorzien? Dan ben je toch wel een stuk duurder uit.

Voordelen houten jaloezieën

Je hebt hierboven 7 keer de nadelen van houten jaloezieën kunnen zien. Laten we niet alles in een negatief daglicht zetten. Daarom vind je hieronder nog een opsomming van de voordelen van houten jaloezieën.

Natuurlijkeuitstraling

Het is een feit, houten jaloezieën hebben een natuurlijke uitstraling. Daar kan geen ander materiaal tegen op. Daarom staan dit soort jaloezieën mooi bij een landelijk of klassiek interieur. Maar ook binnen het moderne interieur doen ze het hartstikke goed.

Licht isolerend

Hout heeft goede isolerende eigenschappen. Heb je jaloezieën voor het raam hangen dan haal je hier veel voordeel uit. Je hoeft namelijk minder te stoken, al zal het verschil niet zo heel groot zijn. Maar goed, alle kleine beetjes helpen.

Spelen met de lichtinval

Het leuke aan houten jaloezieën is dat je goed kunt spelen met de lichtinval. Wil je de kamer helemaal verduisteren? Dat kan, want juist hout verduistert ontzettend goed. Liever de volle zon volop binnen of een beetje? Ook dit is mogelijk. Daarnaast bepaal je naar welke kant het licht binnenvalt, naar boven, het midden of juist naar onder.

Zeer decoratief

Als laatste voordeel van houten jaloezieën het decoratieve effect. Jaloezieën zijn echt niet ouderwets maar van alle tijden. Hierdoor passen ze in elk interieur. Door de natuurlijke uitstraling creëer je ook nog eens een bijzonder effect binnenshuis. Je haalt de natuur naar binnen, daar word je helemaal vrolijk van.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nadelen houten jaloezieën – woontips
Schuiven naar boven