De nadelen van Moringa

Bijgewerkt: 23 juli 2023

Moringa in de vorm van poeder, capsules of olie is een super antioxidant. Het bevat belangrijke voedingsstoffen, werkt vochtinbrengend en draagt bij aan gezonde en sterke nagels en haar. Wat je nergens leest zijn de nadelen van Moringa. Lees wat dit spul met je lichaam doet, hoe je het moet gebruiken en waar je bij aankoop op moet letten.

De Moringaboom

Moringa is in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld poeder, capsules, thee, de pure zaden of als olie. Dit wordt allemaal verkregen van de moringaboom. Deze (sub)tropische boom noem je ook wel de peperwortelboom. Zowel de bladeren als de vruchten hebben een hoge voedingswaarde en bepaalde medicinale eigenschappen. Daarom wordt deze boom veel in plantages gekweekt.

Het vaakst worden de groene onvolgroeide vruchten gebruikt. Uit de zaden wordt tot wel 40% plantaardige olie gewonnen. De bladeren bevatten veel vitamine C, ijzer, kalium en proteïne.

De werking van Moringa

Wat voor werking heeft Moringa? De verschillende voedingsstoffen zijn goed voor lichaam en geest. Vitamine A en B zijn belangrijk bij gezond haar en de groei van nagels. Ook heeft het invloed op een gezonde huid en een goede werking van de ogen. Deze vitaminen ondersteunen samen met vitamine C het afweersysteem.

IJzer is belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen. Je lichaam heeft ook kalium nodig, bijvoorbeeld voor de aanmaak van een energievoorraad. Daarnaast regelt het de bloeddruk en vochtbalans. Alles bij elkaar opgeteld stimuleert Moringa de stofwisseling, je weerstand en gezondheid.


Nadelen van Moringa

Voordat je iets gebruikt moet je weten wat het product doet en wat hier de voordelen maar ook de nadelen van zijn. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen van Moringa op een rij.

Darmklachten. Bijhoge doseringen kunnen er darmklachten ontstaan. Dit hangt er ook vanaf of je hier gevoelig voor bent.

Lage bloeddruk. In de Moringa plant bevinden zich alkaloïden. Deze werken bloeddrukverlagend. Wanneer je een normale tot lagere bloeddruk hebt dan kan deze door gebruik van Moringa nog lager worden.

Tragere hartslag.Nog een nadeel van Moringa is dat het de hartslag kan vertragen. Dit is ongewenst wanneer je van jezelf al een lage hartslag hebt.

Baarmoedersamentrekkingen. In de Moringa schors zitten stoffen die van invloed zijn op het samentrekken van de baarmoeder. Vrouwen kunnen hierdoor last krijgen van buikkrampen.

Verstoorde vruchtbaarheid. Ook kan Moringa van invloed zijn op de normale vruchtbaarheid, zo blijkt uit een studie [1].

Celmutaties. Uit geroosterde Moringa zaden wordt een chemische stof geïsoleerd. Bij regelmatige of grote inname kan dit mogelijk mutaties in de lichaamscellen veroorzaken. Hier is nog weinig over bekend.

Lever- en nierschade. Uit een onderzoek met ratten [2] blijkt dat de bladeren van Moringa het risico op lever- en nierschade verhoogden. Het is niet bekend of dit bij mensen ook het geval is.

Is Moringa goed voor hoge bloeddruk?

Je hebt hierboven al iets over de wisselwerking tussen Moringa en hoge bloeddruk kunnen lezen. Moringa poeder, thee, capsules of de zaden bevat een hoog ijzergehalte. Dit is zelfs meer dan je een spinazie terugvindt. Als gevolg hiervan verhoogt de hemoglobine in het bloed. Het bloed kan zo meer zuurstof aan de weefsels in je lichaam leveren. Daarom wordt Moringa vaak gebruikt door mensen die in hoge bloeddruk hebben.

Gebruik je medicatie tegen een hoge bloeddruk, startte dan niet zomaar met Moringa. Overleg altijd met de behandelende arts.

Capsules, poeder of thee, wat is beter?

Wil je starten met Moringa, dan heb je keuze uit verschillende toedieningsvormen. Wat is beter, Moringa capsules, poeder of thee? In capsules of poeder zit een hogere concentratie Moringa. Hierdoor heb je er minder van nodig. Aan de andere kant geeft Moringa thee door de lagere concentratie minder bijwerkingen. Bovendien is dit voor veel mensen makkelijker in te nemen.

Ontdek de wonderen van Moringa thee: een heerlijk gezonde drank vol antioxidanten, voedingsstoffen, en immuunversterkende eigenschappen.
Bekijk in de webshop

Geniet dagelijks van een kopje Moringa thee. Op deze manier krijg je toch die belangrijke voedingsstoffen binnen.

Hoeveel Moringa je mag hebben

Koop je capsules of poeder, dan staat er altijd een aanbevolen dagelijkse dosering op de verpakking. Lees dit goed door. Meestal neem je drie keer per dag 1-3 capsules met vloeistof (water) in. Poeder los je in water op. Moringa thee gebruik je zoals je van thee gewend bent. Ook nu weer kijk je hoeveel Moringa je dagelijks mag hebben.

Gebruik geen Moringa als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicatie gebruikt. Maar ook niet wanneer je een lage bloeddruk of hartslag hebt. Twijfel je, overleg dan eerst met de arts.

Bronnen: (1) moringatrees.org/moringa-doc/moringa-antifertility.pdf. (2) Jaiswal D, Kumar Rai P, Kumar A, Mehta S, Watal G. Effect of Moringa oleifera Lam. leaves aqueous extract therapy on hyperglycemic rats. J Ethnopharmacol. 2009 Jun 25;123(3):392-6.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “De nadelen van Moringa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven