Nederlandse e-books downloaden en ook nog eens gratis

Ebooks zijn goedkoper dan fysieke boeken. Steeds meer mensen kiezen voor een digitaal boek. Ondanks dat ze goedkoper zijn, is het interessant om ook eens naar de gratis exemplaren te kijken. Nederlandse e-books downloaden kan via verschillende websites en platformen.

Hoe download je Nederlandse ebooks en kan dit echt volledig gratis? Ja, en in dit artikel lees je hoe je dit op een legale manier doet. Let op: illegaal ebooks downloaden kan ook en soms zelfs straffeloos.

Een opmerkelijke uitspraak van de rechter (2022)

Wie dacht dat illegaal een Ebook downloaden bestraft wordt, heeft het mis. Vaak kan de auteursrechtenorganisatie hier niet achteraan. Stichting BREIN heeft in 2022 een zaak aangespannen, omdat Ziggogebruikers via ruim 200 verschillende websites illegaal ebooks downloadden.

BREIN verloor de zaak aan alle kanten. Ziggo hoefde geen waarschuwingsbrief naar gebruikers te sturen en hoefde ook niet de NAW-gegevens af te staan. Bovendien oordeelde de rechter dat de IP-adreshouder niet altijd de schuldige hoeft te zijn, want iemand kan misbruik maken van je IP-adres.

Conclusie: Nederlandse ebooks downloaden die gratis zijn en misschien wel illegaal, kan soms zonder dat dit nare gevolgen heeft. Al helemaal wanneer dit sporadisch voorkomt.

Nederlandse ebooks gratis downloaden: de aanbieders

Gratis Nederlandse ebooks downloaden kan op verschillende legale websites. Hieronder vind je enkele aanbieders:

 • EReaders.nl
 • Gutenberg.org
 • GratisEpub.nl
 • Gratispdf.nl
 • Freebooks.nl
 • Bookbon.com

Vooral de websites met een .nl achter de domeinnaam bieden veel Nederlandse e-books aan. Kijk ook eens op Bol.com, want daar bieden ze ook regelmatig gratis ebooks aan. Daarnaast zijn er tientallen boeken die maximaal € 0,20 kosten, dat is ook geen geld.

Bekijk ebooks op bol.com

Kijk eens bij bibliotheken want die gaan met hun tijd mee. Sluit een abonnement bij de bibliotheek af en lees honderden gratis e-books. Ook Kobo heeft gratis Ebooks, waarbij je kunt kiezen uit miljoenen titels. Velen hiervan zijn Engelstalig, maar er zitten ook duizenden Nederlandse ebooks bij.

Is Google Books gratis?

Steeds meer mensen ontdekken Google Books. Deze gratis app vind je in de Play Store en is een digitale boekenwinkel. Je downloadt hier niet alleen Ebooks maar ook tijdschriften en veel andere dingen. Via de app heb je de mogelijkheid om samples te lezen van enkele miljoenen boeken. Een sample is een kleine representatie waardoor je inzicht krijgt in het boek.

Hoewel de app gratis toegankelijk is, moet je voor veel boeken wel betalen. Maar er zijn ook veel gratis digitale boeken verkrijgbaar.

E-books via torrents downloaden, mag dat?

Let op wanneer je Ebooks via een torrent downloadt, want vaak is dit niet toegestaan. Het gaat hier om auteursrechtelijke beschermd materiaal en dit mag je zonder toestemming of betaling niet zomaar downloaden. Toch gebeurt dit veel, en zoals je hierboven hebt kunnen zien is het voor instanties heel lastig om hiertegen op te treden.

Houd echter rekening met de risico’s. Wanneer je het veilig aan wil pakken kun je het beste gratis Nederlandse Ebooks downloaden via de eerdergenoemde websites. Dan weet je zeker dat je hier later geen problemen mee krijgt.

Betaalde digitale boeken

Wat kost het gemiddelde Ebook? De meest populaire digitale boeken gaan voor een gemiddeld bedrag van € 10 over de toonbank. Dit begint vanaf € 3,49, oplopend tot ongeveer € 14,99. Dat is de gemiddelde prijs van de meest populaire betaalde digitale boeken.

Bedenk dat een Ebook kopen altijd voordeliger is dan een fysiek boek. Wanneer het digitale boek al wat langer uit is dan kun je er ook flinke korting op krijgen.

Populaire ebooks van Nederlandse bodem

Dit zijn de bestverkochte Nederlandse Ebook van 2022 en 2023:

 1. Spin
 2. De Alfa-vrouwen 1 – Bellagio
 3. Wij waren, ik ben
 4. De waarheid
 5. Daar waar de rivierkreeften zingen
 6. Het lied van ooievaar en dromedaris
 7. Het brievenspoor
 8. Amos Decker 7 – De lange schaduw
 9. Aan het einde van de wereld
 10. De geheimen van de kostschool

Naar meest populaire boeken

Ben je regelmatig op zoek naar populaire Nederlandstalige Ebooks dan is het aan te raden om de lijst via de link regelmatig ge controleren. Deze wordt automatisch van updates voorzien.

De kosten met betrekking tot downloaden

Sommige Nederlandse E-boeken zijn gratis, voor anderen moet je betalen. Je betaalt voor het boek zelf, niet voor het downloaden. Echter, het downloaden is pas mogelijk na betaling. Hierdoor wordt vaak gedacht dat downloaden geld kost.

Heb je een Kobo e-reader? Met een Kobo abonnement heb je toegang tot honderdduizenden ebooks, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Je bent echter niet verplicht om een Kobo abonnement af te sluiten. Je kunt ook via andere aanbieders aan Ebooks komen.

Romans en thrillers zijn het meest in trek

Kijk je naar de meest populaire boeken en Ebooks dan valt één ding op: romans en thrillers worden het meest gedownload en verkocht. Dat is al jaren zo en zal in de toekomst ook zo blijven. Dit zijn de meest populaire genres wanneer het op leesboeken aankomt:

 • Thriller
 • Roman
 • Schijn fiction
 • Streekroman
 • Historische roman
 • Drama
 • Horror
 • Humor
 • Biografie
 • Waargebeurd
 • Poëzie

Daarnaast zijn Ebooks rondom de volgende informatieve onderwerpen erg populair:

 1. Voedsel en koken
 2. Gezondheid en psychologie
 3. Werk en studie
 4. Sport en vrije tijd
 5. Mens en maatschappij
 6. Geschiedenis en politiek
 7. Kunst en cultuur
 8. Reizen en talen
 9. Filosofie
 10. Spiritualiteit

Shop de leukste producten, bezoek bol.com