Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Zwanger zijn terwijl de zwangerschapstest negatief aangeeft. Kan dit? Ja, dit is zeker mogelijk. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken voor een negatieve zwangerschapstest en toch zwanger zijn. Ook ontdek je meer over de werking van deze test. Zowel de thuistest als de bloedtest, want hier zit ook wel verschil tussen.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Op de dag dat je de menstruatie verwacht, kan je een zwangerschapstest doen. De test meet Deze de hoeveelheid hCG in de urine, een hormoon dat na de innesteling wordt aangemaakt. De traditionele zwangerschapstest meet een waarde vanaf 25 IU/l.

Je hebt ook de vroege zwangerschapstest. Deze is veel gevoeliger en kan vanaf 15 IU/L meten. Deze testen kun je ongeveer twee tot drie dagen voor de verwachte menstruatie uitvoeren.

Bekijk vroege zwangerschapstest

Een bloedtest kun je alleen via de (huis)arts uit laten voeren. Voordeel van een bloedtest is dat deze zeer gevoelig is en de precieze hoeveelheid hCG in het bloed meet.

Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger

Een test geeft een resultaat weer: positief of negatief. De duurdere testen geven ook aan hoe lang je zwanger bent (ongeveer dan). Een positief resultaat ziet eruit als twee streepjes of een plusje. De duurdere versies gebruiken een smiley of de tekst ‘zwanger’.

Een negatief resultaat geeft slechts één streepje, een minnetje of de tekst ‘niet zwanger’. Overigens maakt het niet uit welk type of merk zwangerschapstest je gebruikt: ze doen uiteindelijk allemaal hetzelfde en dat is het opsporen van hCG in de urine.

Je hebt een negatieve zwangerschapstest maar het gevoel dat je toch zwanger bent. Is dat mogelijk? Ja, soms is een test vals negatief. Hieronder vind je enkele oorzaken van een vals negatieve testuitslag.

Oorzaak; verkeerd gebruik

Een van de meest voorkomende oorzaken van een negatieve test terwijl je toch echt zeker weet dat je zwanger bent, is verkeerd gebruik van de test. Wanneer je de test te kort in de urinestraal houdt zorgt dit ervoor dat de test haar werk niet kan doen. Ook wanneer de verpakking al langere tijd open was of de test nat was geworden, werkt deze niet zoals het hoort.

Twijfel je over de betrouwbaarheid van de uitslag, doe de test dan opnieuw. Vang de urine in een schoon en droog bekertje op en houd alleen het uiteinde van de test in de urine. Maak de verpakking pas open op het moment dat je de test ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

De urine is te verdund

Een negatieve zwangerschapstest maar toch zwanger zijn heeft soms met de concentratie van je urine te maken. Vooral in het begin van de zwangerschap is de hCG-waarde nog vrij laag. Te sterk verdund urine kan er dan voor zorgen dat de test negatief aangeeft. Doe de test daarom altijd met ochtendurine, nog voordat je iets gedronken hebt.

Ben je al wat verder gevorderd in de zwangerschap dan zal je merken dat de test ook positief aangeeft wanneer je de test met verdunde urine uitvoert. De hCG-waardes zijn dan gestegen.

Te vroeg testen

Ook te vroeg testen kan een negatief resultaat geven. Te vroeg testen zorgt ervoor dat er nog niet voldoende hCG te meten is. Voer de test bij een negatief resultaat na twee dagen nog eens uit. Soms is geduld een schone zaak en geeft de test pas een positief resultaat als je al vier of zes dagen overtijd bent. Soms is de eisprong later gekomen, waardoor je ook te vroeg test. Een latere eisprong kan voorkomen in geval van stress, ziekte of een andere oorzaak hebben.

Naar zwangerschapstesten

Schijnzwanger

Je kan écht schijnzwanger zijn of een zwangerschap tussen de oren hebben zitten. Het klinkt misschien vreemd, maar de wens om zwanger te worden kan erin resulteren dat je je echt zwanger gaat voelen. Zwangerschapskwaaltjes als gevoelige borsten, vaak moeten plassen en misselijkheid horen daarbij. Ook een opgeblazen gevoel komt veel voor.

Wat merk je aan een schijnzwangerschap? De zwangerschapstest blijft negatief maar de symptomen van een zwangerschap zijn wel aanwezig. Vaak verdwijnen deze symptomen weer na een aantal dagen. Blijven ze langer aanhouden en is het hevig aanwezig, dan spreek je van een echte schijnzwangerschap. Het is dan beter een huisarts te bezoeken. Een schijnzwangerschap moet niet te lang voort blijven duren.

Bloedtest is negatief

In plaats van een urinetest kun je ook voor een bloedtest gaan. Dit wordt niet zomaar op verzoek uitgevoerd. Vaak is er een medische indicatie. De bloedtest kan negatief zijn terwijl je toch zwanger bent. Houd er wel rekening mee dat de kans op een zwangerschap bij een negatieve bloedtest vrij klein is. Dit komt omdat een bloedtest nauwkeuriger en betrouwbaarder is.

In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat er weinig hCG wordt aangemaakt en een bloedtest een negatief resultaat geeft, terwijl je toch zwanger bent. Dit komt zelden voor. Is de bloedtest negatief, dan is de kans groot dat de cyclus door de war is of er een andere reden is voor het niet zwanger zijn.

Toch zwanger en testen blijven negatief

Ook weer een uitzonderlijk geval, maar het komt inderdaad wel eens voor: zwangerschapstesten geven telkens negatief aan maar er blijkt toch sprake te zijn van een zwangerschap. Middels een echo is dan ook duidelijk een vruchtzakje en embryo of foetus te zien.

Sommige vrouwen blijken erg weinig van het hormoon hCG te produceren. Dit is dan zo laag, dat het nauwelijks wordt waargenomen door een urinetest. Er wordt wel eens gezegd dat lage hCG-waardes een voorbode voor een miskraam zijn. Dat kan, maar het is ook mogelijk dat de zwangerschap voort blijft bestaan. De natuur gaat soms geheel haar eigen gang.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger
Schuiven naar boven