Niet-toeristische plekken in Mexico die je zeker moet bezoeken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer je op zoek gaat naar de mooiste plekken in Mexico dan lees je veel over Acapulco, Cancún of Puerto Vallarta. Deze steden en bezienswaardigheden trekken veel toeristen. Hartstikke gezellig maar ook druk en commercieel. Je betaalt hier de hoofdprijs voor eten en drinken, uitstapjes en souvenirritjes.

Hoewel je in sommige noordelijke staten als toerist liever wegblijft, zijn er heel veel mooie niet- toeristische plekken in Mexico. In dit artikel een aantal bekende droomplekken waar je kennis maakt met de lokale bevolking en gebruiken.

Altijd meenemen:

Reishandboek Mexico
praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

Oaxaca in het zuidwesten van Mexico

In tegenstelling tot populaire bestemmingen met veel toeristen, is Oaxaca nog redelijk vrij van al die drukte. Oaxaca is de benaming van een Mexicaanse staat, eigenlijk moet je in de hoofdstad Oaxaca de Juárez zijn. De prachtige binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De straten zijn in de 16e-18e eeuw loodrecht op elkaar gebouwd.

Het centrale plein herbergt het gouverneurspaleis in de kathedraal van Oaxaca. In het klooster uit 1570 zijn kunstschatten ondergebracht. Deze pittoreske stad is kleurrijk, heeft een mooi park en is een paradijs voor marktliefhebbers.

Morelia in de deelstaat Michoacán de Ocampo

In het zuidwesten vind je Morelia, de hoofdstad van de deelstaat Michoacán de Ocampo. Dit is een van die niet-toeristische plekken in Mexico waar je gewoon jezelf kunt zijn. Het indrukwekkend centrum staat op de werelderfgoed meest van Unesco. Een van de bekendste gebouwen is de kathedraal, maar ook het geboortehuis van José María Morelos of het aquaduct zijn bezienswaardig.

De stad werd in 1551 gesticht en in 1582 werd het de hoofdstad van de provincie. Wandel door de historische stad en rust even uit bij de mooie fontein de las Tarascas. Laat je culinair verrassen in een van de restaurants. Een mooi gebied voor iedereen die niet van drukte houdt.

Taxco, Zuid-Mexico

In de Mexicaanse deelstaat Guerrero ligt het plaatsje Taxco de Alarcón. Het was voorheen een Azteekse nederzetting maar kreeg vanaf de 16e eeuw vorm. In de 18e eeuw werd er in Taxco een zilverader ontdekt. Dat was het begin van een rijke geschiedenis met betrekking tot zilvermijnen en de verwerking van zilver.

Het plaatsje ligt tussen de bergen en heeft hierdoor een prachtig uitzicht. Kenmerkend zijn de witte huizen met hun rode daken. Ondanks dat het hier redelijk toeristisch is vind je aan de buitenkant van de stad veel rust, gecombineerd met een beleving waar je kippenvel van krijgt.

Chetumal in het zuidoosten

Chetumal is de hoofdstad van de gemeente Othón P. Blanco en ligt vlak langs de bekende badplaatsen Cancún en Playa del Carmen. Deze stad herbergt een aantal casino’s, een museum, dierentuin en een luchthaven. Veel inwoners uit Belize komen hier om te winkelen, omdat het in deze stad goedkoper is.

Vroeger bestonden de meeste huizen uit hout, maar nadat de stad drie keer door een orkaan was verwoest werden woningen van beton gemaakt. Wil je even weg van de drukte en het eindeloze toerisme van de badplaatsen, dan moet je zeker op deze niet-toeristische plek van Mexico zijn. Opvallend is dat deze staat niet echt een Mexicaanse uitstraling heeft, maar je ervaart hier wel een gastvrij gevoel.

Goedkoper dan in toeristische gebieden en direct tot je beschikking (binnen 3 dagen in huis):

Mexicaanse hoed

Parras de la Fuente

In het noordelijk gedeelte van Mexico ligt Parras de la Fuente. Het werd in 1598 gesticht en is een van de oudste koloniale nederzettingen. Het stadje heeft bekendheid gekregen door de vroegere president Francisco I. Madero (1911-1913). Deze president startte de Mexicaanse revolutie en is in dit plaatsje geboren.

Parras de la Fuente staat ook bekend om de wijnbouw. Vinedos Don Leo is een mooi wijnhuis & wijngaard dat zeker een bezoek waard is. Verder zijn er ook veel andere wijngaarden om te bekijken. Bovenop de berg ligt het kerkje Iglesia de Santo Madero van waaruit je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

In Parras de la Fuente kom je weinig toeristen tegen en dat maakt het tot een van de beste locaties. Tip: jaarlijks vindt de Callejoneadas Magicas plaats, een lokale traditie waarbij muzikanten en een optocht door de karakteristieke straten, steegjes en over de pleinen trekken. De tour gaat van het historisch centrum langs de wijngaarden.

Zo gevaarlijk of veilig is Mexico

De meeste toeristische plekken in Mexico zijn veilig te bezoeken. Toch is het opletten met een aantal grote toeristische steden waaronder Cancún. Hier heersen gewelddadige drugsbendes die met elkaar de confrontatie aangaan. Soms zijn toeristen hier het slachtoffer van. Jaarlijks vallen er ongeveer 1500 doden, alleen al in Cancún. Dat is meer dan in heel Nederland.

In de niet-toeristische plekken van Mexico is het in veel gevallen veilig, mits je samen reist en niet na zonsondergang. Deze dingen moet je zeker niet doen en Mexico:

  • Zonder begeleiding in het noorden rondreizen
  • Willekeurig een taxi aanhouden
  • Op straat een excursie boeken
  • Op straat een souvenir kopen
  • In een all-in resort in Cancun verblijven

De prijs die je in niet- toeristische gebieden betaal

Het probleem met Mexico is dat het vrij duur is. Vooral in de grote toeristische gebieden en de badplaatsen betaal je de hoofdprijs. In niet toeristische gebieden liggen de prijzen een stuk lager. Dit merk je ook doordat de lokale bevolking vanuit toeristische gebieden naar de naastgelegen steden en dorpen trekken om hier hun inkopen te doen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Niet-toeristische plekken in Mexico die je zeker moet bezoeken
Schuiven naar boven