Ontvetten om te schilderen, dit heb je allemaal nodig

Schuren, ontvetten en schilderen, is dit wel de juiste volgorde? Nee, je begint eerst met ontvetten. Hierbij is het belangrijk dat de ondergrond ontdaan wordt van vetvlekken, stof en andere viezigheid. Ontvetten om te schilderen kan met verschillende producten. Hoe je dit aanpakt is afhankelijk van de ondergrond.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

Het maakt veel verschil of je hout, metaal, kunststof, glas of ander materiaal gaat schilderen. In deze handleiding vind je tips en informatie over de juiste producten en werkwijze.

Afplaktape / Schilderstape

Hetgeen belangrijker is: schuren of ontvetten

Er ontstaan hele discussies over wat belangrijker is, schuren of ontvetten. Wanneer je voor een van beide zou moeten kiezen dan is schuren het belangrijkst. Middels schuren is het namelijk mogelijk om vuil en vet gedeeltelijk van het oppervlak te verwijderen. Helaas duw je hiermee wel aanwezig vuil dieper het materiaal in, vooral wanneer het om hout gaat.

Daarom is het altijd beter om voor beiden te kiezen: eerst ontvetten en dan schuren. Ontvetten is belangrijk omdat je hiermee het vuil en vet van het oppervlak én diepergelegen weghaalt.

De beste ontvetter voor het schilderen

Met afwasmiddel kun je beter geen te schilderen oppervlak ontvetten. Welke ontvetter je gebruikt is afhankelijk van het materiaal.

Hout

Een houten oppervlak schilderen? Ontvet het hout met ammonia dat je met water verdunt. Breng dit met een doek aan en wrijf het hout schoon. Helaas is ammoniak niet de beste keuze, met name vanwege de sterke onaangename geur.

Het alternatief is St Marc, een verfreiniger met een basis van pijnboomhars. Zeer geschikt voor het ontvetten van houtwerk.

Bekijk St Marc

Kunststof

Het schilderen van kunststof is niet zo eenvoudig, het vraagt om een goede voorbehandeling. Ontvet kunststof met wasbenzine (kookpunt benzine) of een verfontvetter.

Naar wasbenzine om te ontvetten

Glas en metaal

Een ondergrond van glas of metaal kun je het beste met spiritus ontvetten. Gebruik white spirit alleen wanneer je beschermende handschoenen draagt. Een alternatief is thinner, maar het is tegenwoordig verboden om dit binnenshuis te gebruiken. Er komen schadelijke dampen van thinner vrij. Gebruik dit product zeker niet in de buurt van kinderen of huisdieren.

Polyester en epoxy

Moet je polyester of epoxy schilderen? Aceton werkt prima als ontvettingsmiddel. Gebruik dit product niet op andere materialen, het kan schade aanrichten. Werk bij voorkeur buitenshuis of in een goed geventileerde ruimte met aceton.

Niet doen: terpentine of azijn gebruiken

Het is niet aan te raden om met terpentine te ontvetten voor het schilderen. Ondanks dat terpentine vuil en vet prima weghaalt, is het een lichtvettig middel. Wanneer je terpentine gebruikt dan duw je eigenlijk wat vet in de ondergrond. Dit maakt het schilderen er een stuk lastiger op.

Azijn is een prima middel om kalk en roest te verwijderen. Gebruik dit product in de keuken of de badkamer en om roestvlekken weg te halen. Azijn is geen ontvetter. Het is dus niet geschikt om mee te ontvetten om te schilderen.

Waarom ontvetten voor schilderen zo belangrijk is

Sommigen zijn nog steeds niet overtuigd van het belang van ontvetten voor het schilderen. Elk oppervlak bevat vuil en vet. Met een vochtig doekje haal je het ergste weg, maar er blijft ook vuil achter. Vooral onzichtbaar vuil kan ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht.

Ontvet het oppervlak grondig. Hierna pas schuren, zeker niet andersom. Wanneer je eerst schuurt dan duw je de viezigheid in het oppervlak.

Samenvatting: door eerst te ontvetten en dan te schilderen creëer je een schoon en glad oppervlak. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf, lak of beits.

Laat het materiaal na het ontvetten eerst drogen

Door het oppervlakte te ontvetten wordt het licht vochtig. Het is aan te raden om dit enige tijd te laten drogen en dan pas te schuren. Houd rekening met een droogtijd variërend van 3 tot 6 uur. Een en ander is afhankelijk van het materiaal, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.

Na het schuren is het vaak nodig om het oppervlak met een lichtvochtige doek af te nemen. Hiermee verwijder je het fijnste stof. Wacht 1 tot 4 uur zodat het oppervlak opnieuw droog is en begin dan pas met schilderen.

De droogtijd van verf ligt tussen de 12 en 16 uur. Binnenshuis verven heeft een kortere droogtijd. Buitenshuis schilderen vraagt meer geduld, afhankelijk van de luchtvochtigheid bedraagt de droogtijd van de verf tussen de 15 en soms wel 18 uur. Het is belangrijk om de gemiddelde droogtijd in acht te nemen, dit met het oog op het aanbrengen van een nieuwe verflaag.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial