Onkruid verwijderen tussen de tegels: dit werkt goed

Bijgewerkt: 31 augustus 2023

Het is weer zover, er groeit onkruid tussen de tegels. Continu bukken en dit er handmatig uithalen is veel werk. Het gebruik van een onkruidborstel is ook niet altijd effectief, bovendien kun je hier de tegels mee beschadigen. Gelukkig zijn er andere manieren om onkruid tussen de tegels uit te halen. Waarbij het onkruid ook nog eens voor lange tijd wegblijft.

Dit is onkruid

Eigenlijk bestaat onkruid niet, het gaat gewoon om ongewenste wilde planten. Je kunt elke plantensoort als onkruid zien, terwijl dit voor de ander juist een gewenste plant is. Toch zijn er een aantal planten die bijna niemand in de tuin wil hebben. Dit zijn onder andere brandnetel, paardenbloem, grote en kleine weegbree, Canadese fijnstraal, duivelskruid of wilde wingerd.

Planten die makkelijk tussen stenen groeien zijn mossen, grassen, paardenbloem, weegbree, zevenblad maar ook vetmuur. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen zaadonkruiden en wortelonkruiden.

Onkruid verwijderen tussen de tegels

Het is soms heel lastig om onkruid weg te krijgen. Dit geldt vooral voor wortel onkruid: de wortel zit diep onder de grond. Hierdoor verwijder je alleen het bovenste gedeelte van de plant en blijft het onkruid doorgroeien. Een bekend voorbeeld hiervan is paardenbloem dat een lange puntwortel heeft. Deze krijg je er met de hand niet uit.

Ook zevenblad of heermoes krijg je ontzettend lastig weg. Terwijl je zaadonkruid zoals straatgras of muur heel makkelijk met de hand tussen de tegels uittrekt. Dat is de ook de eerste stap bij het verwijderen van onkruid tussen de tegels: pluk de grootste planten er met de hand uit. Vervolgens ga je met andere middelen aan de slag.

Een voegenborstel

Gebruik een voegenborstel bij niet-kwetsbare kegels waaronder stoeptegels, betontegels, klinkers of koppelstones. Wanneer je een geglazuurde terrastegel hebt dan moet je zeker niet met deze onkruidborstel werken, hier beschadig je de tegel mee.

Met een voegenborstel verwijder je snel en makkelijk onkruid tussen de voegen. Je kunt de voegen grondig schoonvegen waarbij onkruid loskomt. Dit werkt het makkelijkst bij zaadonkruid. Wanneer het om wortelonkruid gaat dan haal je alleen het bovenste gedeelte van de plant met de borstel weg. Toch ziet dit al een stuk netter uit dan wanneer je helemaal niets doet.


In het voorjaar en de zomermaanden moet je zeker één keer per week gebruik maken van de onkruidborstel. Na een regenbui merk je dat de plantjes sneller opkomen en groeien.

Onkruid verwijderen met azijn

Veel mensen gebruiken azijn om onkruid te verwijderen. Voordeel van azijn is dat het mossen en kleine plantjes snel doodt. Grotere planten lijken ook dood te gaan maar dit geldt alleen voor de bovenste helft van de plant. De wortel blijft in leven waardoor de plant later teruggroeit.

Azijn giet je over het onkruid wanneer het enige tijd droog blijft (geen regen). Na een tot twee dagen zien de plantjes er bruin uit en veeg je ze zo weg. Sinds enige tijd is het niet meer toegestaan om azijn in de bestrijding tegen onkruid in te zetten. Dit komt omdat azijn in het grondwater verdwijnt en schadelijk is voor flora en fauna.

Chloor tegen onkruid

Afhankelijk van de onkruidsoort werkt chloor ook redelijk goed. Bedenk wel dat chloor nóg agressiever is dan azijn. Ook dit product komt in het grondwater terecht en is schadelijk voor organismen die in het water of de bodem leven. Om die reden mag je geen chloor tegen onkruid gebruiken.

Onkruid verbranden met kokend water

Een zeer effectieve methode is onkruid verbanden met behulp van kokend water. Je hoeft het kokend water alleen maar over de plantjes te gieten. Door de kokend water gaan de cellen in de plantjes kapot.

Je moet het onkruid tot 5 keer met kokend water overgieten voordat ook de wortels kapot zijn. Een en ander hangt van de diepte van de wortel af. Zo zal mos en straatgras na een tot twee behandelingen weg zijn terwijl je bij paardenbloem tot 5 keer de plant moet overgieten. Hierbij is het de bedoeling dat je de behandeling dagelijks herhaalt. Laat hier niet telkens enkele dagen tussen zitten want dan geef je de plant de kans om te herstellen.

Voel tussendoor of de plant al los genoeg zit om met wortel en al te verwijderen. Is dit het geval dan haal je de plant eruit en zal deze niet meer terugkomen. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat er later weer nieuw onkruid groeit.

Onkruid verwijderen tussen de tegels middels een brander

Net zo effectief is het onkruid tussen de tegels verwijderen door het weg te branden. Hierbij maak je gebruik van een speciale onkruidbrander. Je hebt de keuze tussen een elektrische of een glas onkruidbrander. Het onkruid wordt binnen enkele seconden ver het tot een temperatuur variërend van 600 °C tot 1000 °C.


Voordeel van onkruid verbranden is dat je er in één keer vanaf bent. Je hoeft dus dit dus niet telkens te herhalen. Houd er rekening mee dat sommige planten de wortels heel diep hebben zitten, bijvoorbeeld brandnetels en paardenbloemen. Mogelijk zie je deze na enkele weken opnieuw opkomen. Wanneer je de jonge plantjes direct verbrandt blijft je tuin of terras er mooi uit zien.

Onkruid voorkomen

Onkruid verwijderen tussen de tegels kan erg frustrerend zijn, je moet dit soms meerdere malen herhalen. Daarom kun je het beste onkruid voorkomen.

Zodra je jonge plantjes op ziet komen trek je deze er direct uit. Zo krijgen de planten niet de kans om diep te wortelen. Daarnaast is het belangrijk om de tegels in de tuin of van het terras regelmatig te vegen. Zo blijft er geen aarde of een voedingsbodem liggen.

Moet je de tuin nog aanleggen, maak dan gebruik van een worteldoek. Hiermee voorkom je dat er veel onkruid tussen de tegels groeit. Kies voor grotere tegels, dan heb je minder voegen en is er dus ook minder ruimte voor onkruid.

In plaats van geel zand veeg je polymeer voegzand tussen de tegels. Dit zand is waterdoorlatend en gaat onkruid tegen. Nog een extra tip: laat inveegzand of inveegsplit nooit op siertegels liggen. Kalk uit het zand trekt in de tegel waardoor er witte vlekken ontstaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven