Opgelicht met auto kopen of verkopen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Ben je opgelicht via auto Marktplaats of een autohandelaar? Dit komt vaker voor dan je denkt. Er zijn diverse oplichtingstrucs met betrekking tot auto kopen of verkopen. Voorkom financiële schade en zorg dat je hier niet intrapt. Een auto kopen of huren: we geven je handige tips om oplichting te voorkomen.

Opgelicht bij aankoop auto

Jaarlijks vallen tienduizenden Nederlanders ten prooi aan oplichting en bedrog. Dit zien we ook terug in programma’s als AVROTROS opgelicht of Opgelicht in het buitenland. Het vaakst komt oplichting via het internet voor, ook bij de verkoop van auto’s. Fraudeurs maken misbruik van de naam van een bekende garage, zodat het lijkt alsof je bij een betrouwbare partij een auto koopt. Hoe dit werkt? Nou, zo:

Bij een online zoektocht naar een tweedehands auto kom je het perfecte model tegen. De kilometerstand lijkt logisch en de prijs is niet al te hoog. Helaas staat de auto 200 tot 400 kilometer bij jou vandaan,  misschien zelfs net over de grens. De aanbieder van de tweedehands occasion is zeer schappelijk en bereid de auto naar jou toe te rijden. Hiervoor vraagt hij wel een aanbetaling, die je via internetbankieren kan overmaken.

Opvallend: de advertentie staat op naam van een bekende autogarage. Dit lijkt betrouwbaar, dus je gaat overstag. Na het overmaken van de aanbetaling hoor je nooit meer iets van de verkoper. Helaas, je bent opgelicht. Een zeer bekende oplichtingstruc bij auto verkoop.

Naar de auto & motor webshop

Opgelicht auto Marktplaats

De meeste fraudeurs zoeken hun slachtoffers via auto Marktplaats. Hier kunnen ze anoniem of onder een valse naam een auto te koop aanbieden. Hoe herken je oplichting via auto Marktplaats? Let in ieder geval op de volgende dingen:

  1. De advertentie staat op naam van een erkende garage. Bel deze garage en vraag meer informatie over de betreffende auto. Zo wordt al snel duidelijk of de garagehouder ook echt de aanbieder is.
  2. Er staat een telefoonnummer bij de advertentie. Zoek altijd het originele telefoonnummer van de autogarage via internet. Komen beide nummers wel met elkaar overeen?
  3. Controleer de verkopergegevens aan de hand van telefoonnummer, e-mailadres of iban-nummer. Je kunt dit controleren via de website van de politie. Let op: wanneer een controle niets oplevert, betekent dit niet dat de verkopende partij betrouwbaar is.
  4. Let op met verkopers vanuit het buitenland. Zelfs wanneer de verkoper een kopie van zijn paspoort of identiteitskaart stuurt, kan dit nep zijn. Let ook goed op e-mails in het Engels of in slecht geschreven Nederlands.
  5. Kloppen de gegevens met de leeftijd van de auto? Let op staat van onderhoud en kilometerstand. Ook de prijs moet overeenkomen met de leeftijd van de auto. Een auto van 2 jaar oud kan nooit voor €3000 verkocht worden. Dit lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.
  6. Wees voorzichtig met de aanschaf van gewilde auto’s. Populaire modellen zijn vaker het doelwit van oplichting.
  7. Wil de verkopende partij een tussenpartij inschakelen, controleer dit bedrijf dan via Google. Neem ook altijd even persoonlijk contact op met deze tussenpartij.

Ik ben opgelicht door autohandelaar

Niet alleen particulieren frauderen: autohandelaren doen hier net zo goed aan mee. Opgelicht door autohandelaar of door autoverkoper is een vervelende zaak. Ben je opgelicht door een garagebedrijf, dan is het belangrijk om het bedrijf hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen. Geef in een brief aan wat de klacht is en hoe je dit op wilt lossen. De garage moet de gelegenheid krijgen om te reageren.

Wil of doet de garage dit niet, dan spreek je van een onrechtmatige daad. Geef in dit geval aan dat je aangifte doet bij de politie en een civiele procedure start. Soms is het garagebedrijf onderdeel van een keten zoals Kwikfit of aangesloten bij de branchevereniging BOVAG. In dit geval kan het hoofdkantoor soms bemiddelen.

Het beroep autohandelaar is niet beschermd

Opgelicht door een autohandelaar is vaak problematischer. Iedereen kan en mag zich autohandelaar noemen. Een autohandelaar moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, maar soms is dit niet het geval. In dit geval heb je te maken met een particuliere verkoper die zich autohandelaar noemt.

Koop je online of rechtstreeks bij een particulier, dan heb je niet dezelfde consumentenbescherming of garantie dan wanneer je bij een officiële garage of autohandelaar koopt. Controleer daarom vooraf of het wel echt om een autohandelaar gaat. Vraag naar het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel. Op de website van de KVK is het eenvoudig zoeken naar een bedrijf.

Auto verkopen en opgelicht

Wie zijn auto verkoopt, moet tegenwoordig erg voorzichtig zijn. De verkopende partij kan gemakkelijk worden opgelicht. Dit gebeurt het vaakst door middel van een valse bank app. De potentiële koper doet een mooi bod op de auto en komt deze bekijken. Vervolgens verklaart deze de auto te willen kopen en het geld via internetbankieren over te maken. Hierbij maakt de dader gebruik van een valse bank app.

Deze app is niet te onderscheiden van een echte bank app. De oplichter toont hoe hij het geld via de app /mobiel bankieren overmaakt. Het slachtoffer ziet dat het geld is afgeschreven. Hij of zij moet echter nog een dag wachten voordat het op de rekening staat. De koper gaat er met de auto vandoor. Achteraf blijkt dat het geld nooit is overgeschreven naar de betreffende rekening. De verkoper is opgelicht.

Zo voorkom je dat je als verkoper wordt opgelicht

Hoe je auto verkopen en oplichting voorkomen? Bekijk eerst het bod op de auto. Is dit realistisch of is het wel een erg hoog bod? De potentiële koper doet er alles aan om zijn slachtoffer snel over te halen tot verkoop. De dader toont verder weinig interesse in de auto zelf. Hij is meer geïnteresseerd in het direct ophalen van het voertuig.

Geef als laatste nooit de auto mee zolang het geld niet op de bankrekening staat bijgeschreven. Maak bijvoorbeeld gebruik van een betaalverzoek door middel van Tikkie. Een andere methode is om te vragen naar een contante betaling. Wees voorzichtig met vals geld en maak altijd gebruik van een vals geld detectie pen of speciale UV-lamp. Hiermee controleer je alle bankbiljetten op echtheid.

Bekijk valsgeld detectoren

Gebruik één van deze hulpmiddelen om vals geld te herkennen. Krijg je vals geld in handen, accepteer dit dan niet. Heb je dit toch per ongeluk aangenomen, neem dan contact op met de politie of de lokale bank.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Opgelicht met auto kopen of verkopen
Schuiven naar boven