Opgezette klieren in de nek (hals)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bij ziekte of een ontsteking kun je last hebben van opgezette klieren in de hals. Door sommigen wordt dit ook wel de nek genoemd. Blijf je last houden van opgezette klieren dan is er sprake van een ernstige ontsteking. Gezwollen lymfeklieren kan ook een eerste symptoom zijn van de ziekte van Hodgkin.

De nek of hals

Bij opgezette klieren in de nek wordt altijd de hals bedoeld. Dit is het gedeelte aan de borstzijde van het lichaam. Bovenaan de hals bevindt zich de keel. Het deel aan de rugzijde noem je de nek.

Opgezette klieren komen in de hals voor. Je voelt deze klieren links en rechts net onder de kaak, ongeveer in een verticale lijn met het oor. Het gaat hier om lymfeklieren, deze staan weer in verbinding met lymfevaten. De lymfevaten vervoeren lymfe naar de bloedvaten toe. Lymfe is weer belangrijk bij de afweer van ziektes en infecties. Maar ook zorgt lymfe ervoor dat afvalstoffen worden opgeruimd.

Zelfonderzoek

Bij een infectie worden de lymfeklieren groter. Hoe weet je of je opgezette klieren in de hals hebt? Vaak voel je een knobbeltje in de hals of de nek maar je kunt het ook vlak achter het oor voelen. Meestal zitten de knobbeltjes aan beide kanten, maar bij bepaalde infecties slechts aan één kant.

Opgezette lymfeklieren kunnen ook pijnlijk aanvoelen. Dit merk je bijvoorbeeld tijdens het bewegen, praten of slikken. Soms voelt de plek warm aan. Lymfeklieren kun je voelen door met de vingers wat druk op de huid uit te oefenen. Wanneer je dit regelmatig doet, dus ook wanneer je niet ziek bent, weet je precies wanneer de lymfeklieren wel of niet gezwollen zijn.

Oorzaak opgezette klieren in de hals

Opgezette klieren heeft verschillende oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en welke behandeling zou kunnen helpen.

Griep of verkoudheid

Bij een griep of verkoudheid is er sprake van een virusinfectie, maar soms ook van een bacteriële infectie. Je lichaam merkt deze infectie op en gaat de strijd met het virus of de bacteriën aan. In veel gevallen is je lichaam goed in staat om het virus of bacterie te doden. Hier kan wel enkele dagen overheen gaan.

Bij een verkoudheid kun je vaak gewoon blijven werken of naar school (uitgezonderd het coronavirus). Sporten mag, maar niet wanneer je koorts hebt. Van griep kun je erger ziek zijn, werken of studeren is vaak niet mogelijk. Even niet sporten en rustig aan doen, dat is het advies. Heb je last van diarree of braken dan is het belangrijk om het vochttekort en met name het tekort aan mineralen aan te vullen. Dit doe je met ORS.

Bekijk ORS

Besmetting met parasieten

Toxoplasmose is een ziekte die voornamelijk onder kattenbezitters voorkomt. De parasiet die deze ziekte veroorzaakt komt in uitwerpselen van katten voor maar zit ook in rauw vlees. Vaak merk je niks van toxoplasmose, maar je kunt er ook ziek van worden. De lymfeklieren in de hals of nek zwellen dan op. Ook ontstaan er klachten als koorts, hoofdpijn en vermoeidheid.

Tijdens de zwangerschap is een besmetting met deze parasiet gevaarlijk. Toxoplasmose kan bij het ongeboren kind een oogaandoening of hersenbeschadiging veroorzaken. Ook is de kans op een miskraam groter. Ben je zwanger, laat iemand anders dan de kattenbak verschonen. Of draag wegwerp handschoenen. Dit is sowieso altijd aan te raden wanneer je de kattenbak schoonmaakt, of wanneer je in de tuin werkt.

Naar wegwerp handschoenen

De zandmugziekte te is een andere veroorzaker van opgezette klieren in de nek. Deze ziekte noem je ook wel leishmaniasis en wordt veroorzaakt door kleine parasieten. Zandvliegen brengen deze parasieten over.

Oorontsteking

Bij een oorontsteking merk je vooral opgezette klieren achter de oren. Toch kan de ontsteking zich naar het halsgebied uitbreiden. Opgezette klieren in de hals of nek is dan ook niet vreemd. Een oorontsteking kenmerkt zich door pijn in het oor, vooral tijdens het slikken of kauwen. Verder kun je last hebben van koorts en een algeheel ziek gevoel.

Vaak geneest een oorontsteking vanzelf. Wanneer de gehoorgang ontstoken is dan helpt het om te druppelen. Deze druppels krijg je van de huisarts. Een ontsteking van het middenoor moet zelf genezen. Eventueel paracetamol nemen, dit verlicht de pijnklachten.

De ziekte van Pfeiffer

Een virus veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer. Deze ziekte is besmettelijk wanneer je anderen zoent of knuffelt. Het virus wordt ook overgebracht door gezamenlijk gebruik van glazen, bestek of door samen uit een blikje of flesje frisdrank te drinken. De meest voorkomende symptomen zijn keelpijn, opgezette lymfeklieren in de hals die ook nog eens gevoelig zijn en koorts. De ziekte geneest binnen een paar weken vanzelf. Sommige mensen blijven nog lang last houden van de naverschijnselen.

Bij erge keelpijn is het aan te raden om een pijnstiller zoals paracetamol in te nemen. Vroeger werd gedacht dat je bij de ziekte van Pfeiffer thuis moest blijven en in bed moest liggen. Tegenwoordig is bekend dat dit niet helpt. Je kunt dus gewoon werken, studeren, sporten of met vrienden afspreken. Andere personen besmetten kan alleen door ze te zoenen of knuffelen of door bekers, glazen en bestek te delen. Even niet doen dus.

Hodgkinlymfoom

Last van opgezette klieren in de hals en weet je niet waardoor dit komt? Heel soms gaat het om het Hodgkinlymfoom, ook wel de ziekte van Hodgkin genoemd. Het gaat hier om lymfeklierkanker. Er ontstaat een zwelling boven het sleutelbeen, onder de hals. Er kan ook een opgezette klier onder de oksels aanwezig zijn. Deze zwelling is pijnloos maar verdwijnt niet vanzelf. Meestal zijn er meerdere zwellingen voelbaar, niet alleen in de hals maar ook in de oksels of soms in de liezen.

Is de ziekte van Hodgkin dodelijk? Zonder behandeling zal je er uiteindelijk aan overlijden. Gelukkig is Hodgkinlymfoom meestal goed te genezen. Behandeling bestaat uit een combinatie van bestraling en chemotherapie.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Opgezette klieren in de nek (hals)
Schuiven naar boven