Wat is beter Oppo of Xiaomi?

De twee Chinese smartphonemerken Oppo en Xiaomi concurreren met elkaar. Ze gaan beiden voor betaalbare smartphones, maar de kwaliteit moet ook goed zijn. Wat is beter, Oppo of Xiaomi? Dat is soms lastig te bepalen. Maar door een aantal toestellen naast elkaar te leggen ontdek je vanzelf de verschillen en overeenkomsten.

Verschil tussen Oppo en Xiaomi

Er zijn eigenlijk twee overeenkomsten tussen Oppo en Xiaomi. Ze zijn allebei Chinees en ze richten zich op goedkope smartphones. Maar het verschil tussen Oppo en Xiaomi is er ook. Zo zouden de processors van Oppo smartphones wat beter zijn. In theorie dan, want in de praktijk valt dit heel anders uit.

De verschillen tussen Oppo en Xiaomi zijn eigenlijk heel klein. Daarom is het ook zo lastig om te ontdekken welke van deze twee de beste keuze is.

Bekijk de nieuwste smartphones

Dit moet je over Chinese smartphones weten

Soms wordt gezegd dat je geen Chinese smartphone moet kopen. Dit geldt dan voor Huawei, want die is vaker beschuldigd van spionagepraktijken. Oppo en Xiaomi staan niet op de zwarte lijst. Die kun je dus gewoon veilig kopen en gebruiken.

Wat is beter, Oppo of Xiaomi?

Omdat deze twee merken zo dicht bij elkaar liggen, kun je moeite hebben met het maken van een keuze. Wil je weten wat beter is, Oppo of Xiaomi? Hieronder vind je het antwoord.

Oprichting van de bedrijven

Om te achterhalen welke van deze twee beter is, moet je eerst weten wanneer de bedrijven zijn opgericht. Van een heel jong bedrijf kun je namelijk niet verwachten dat het gelijk topkwaliteit levert.

Oppo is in het jaar 2004 opgericht. Xiaomi bestaat sinds 2001 en is dus zes jaar jonger. Ondanks dat zijn beide bedrijven minimaal 12 jaar oud en geen groentje meer. Ze hebben diverse ontwikkelingen doorgemaakt en kunnen inmiddels goede kwaliteit leveren.

Processor en prestaties

Is Oppo of Xiaomi beter wanneer het op de processor aankomt? Al jarenlang wordt gezegd dat Oppo theoretisch gezien betere processors heeft. Maar in werkelijkheid klopt dit niet echt.

In Xiaomi smartphones zit vaak een Snapdragon processor. Deze Amerikaanse mobiele processors leveren uitstekende prestaties. Wel hangt het er vanaf welke Snapdragon processor er gebruik wordt. Je hebt namelijk processors uit de topklasse of het middensegment. Maar uit het lage segment kom je geen processors van dit merk tegen.

Oppo blijft natuurlijk niet achter en komt ook met de Snapdragon processors. En dat maakt een vergelijking er heel lastig op. Want het komt vaker voor dat beide merken exact dezelfde processors gebruiken. Daarom moet je ook naar het werkgeheugen kijken. Die bij beide merken ook ongeveer gelijk ligt. Conclusie: op het gebied van processor en prestaties scoren zowel Oppo als Xiaomi gelijkwaardig.

Naar Oppo modellen (inclusief prijs)

De accu van deze smartphones

Misschien ontdek je een verschil tussen Oppo of Xiaomi met betrekking tot de accu’s (batterij). Ook nu weer weinig verschil tussen deze twee. De batterijen zijn groot en hebben dus een flinke capaciteit. In samenwerking met de processor gaat de batterij ook nog eens verrassend lang mee.

Bij de toestellen van deze twee merken kun je gebruik maken van snelladen. Maar ook omgekeerd laden, waarbij de smartphone dus als oplader voor bijvoorbeeld je smartwatch dient.

Fotograferen en filmen

Wat is beter, Oppo of Xiaomi om mee te fotograferen of filmen? Het is een feit dat steeds meer mensen een smartphone als digitale camera gebruiken. Er wordt dus geen aparte camera meer aangeschaft. Met een Samsung of Huawei uit het topsegment maak je prachtig beeldmateriaal. Dit geldt ook, maar iets minder, voor de nieuwste iPhones.

De vraag is of je ook goed kunt fotograferen of filmen met een Oppo of Xiaomi. Maak je daar maar niet druk om, want beide fabrikanten gaan voor de beste cameraspecificaties.

Zowel Oppo als Xiaomi toestellen beschikken over een hoofdcamera met minimaal twee lenzen. Vaker nog zijn er drie of vier lenzen aanwezig. Meer lenzen is overigens niet direct beter. Het gaat namelijk ook over de resolutie van de lenzen. Zo beschikt een nieuwere Xiaomi Poco over een hoofdcamera waarvan de grootste lens een resolutie heeft van maar liefst 108 mp. Terwijl een vergelijkbaar model van Oppo het moet doen met 64mp.

Dit geldt ook voor veel andere vergelijkbare modellen. De Xiaomi camera’s zijn een fractie beter.

Bekijk Xiaomi smartphones

De prijs van de modellen

Misschien wel de belangrijkste vraag, is Oppo of Xiaomi goedkoper? Voor een nieuw model van Oppo betaal je tussen de € 250 en € 400. Een mooie prijs voor een goed toestel.

Veel Xiaomi smartphones zijn goedkoper, ergens tussen de € 200 en € 350. Maar dat hangt ook weer van de serie af. De Mi-serie, tegenwoordig ook aangeduid met alleen cijfers, betreft de vlaggenschepen van Xiaomi. Die zijn wel duurder geprijsd, ergens tussen de € 350 en € 600. Terwijl de Redmi serie goedkoper geprijsd is.

Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wil.

De eindconclusie

Hieronder nog even de slotconclusie met betrekking tot Oppo of Xiaomi (wat is beter).

  • Prijs: Oppo is gemiddeld iets goedkoper
  • Processor: geen verschil
  • Accu: geen verschil
  • Camera’s: Xiaomi is iets beter

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is beter Oppo of Xiaomi?
Schuiven naar boven