Origineel afscheidscadeau collega: 15 leuke ideeën

Nadat je dagelijks ruim 8 uur met een collega doorbrengt breekt vroeg of laat het moment aan, hij of zij vertrekt. Een lange samenwerking resulteert vaak in een zakelijke of persoonlijke relatie. Het is moeilijk om te zien dat elkaars wegen gaan scheiden. Met een origineel afscheidscadeau voor je collega neem je op een waardevolle manier afscheid.

Heb je geen idee wat je cadeau moet geven? Hieronder 15 leuke ideeën met betrekking tot een origineel afscheidscadeau collega. Geef een persoonlijk kado of iets waar je collega mooie herinneringen aan overhoudt. Extra tip: vergeet niet om een persoonlijke boodschap aan het afscheidscadeau toe te voegen. Dit doe je met een mooi kaartje of misschien wel een handgeschreven brief.

Afscheid van collega – een kado

Het is altijd moeilijk om te zien dat een bekend en vertrouwd gezicht het bedrijf gaat verlaten. Jullie hebben lange tijd samengewerkt en misschien wel de meest perfecte doelstellingen bereikt. Het minste dat je kunt doen is zorgen voor een mooi afscheid voor deze collega. Een bijzonder kado, maar wat moet je kopen?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken of het hier om het afscheid van een mannelijke of vrouwelijke collega gaat. Sommige cadeaus zijn namelijk specifiek voor mannen (of vrouwen) bedoeld. Terwijl andere afscheidscadeau voor beide kunnen. Bekijk de 15 leukste ideeën, misschien vind je aan de hand hiervan wel het perfecte afscheidscadeau voor die geliefde collega.

1. Keramische mok met temperatuurregeling & foto/ tekst

Ken je die keramische mokken met afbeelding, waarbij de foto reageert op temperatuur? De mok heeft een zwart design. Zodra er een warme drank in de mok wordt geschonken dan verschijnt er langzaam een foto, afbeelding of tekst. Dit is een origineel afscheidscadeau voor je collega. Ga bijvoorbeeld voor een foto van alle collega’s. Of een bijzondere tekst zoals: “bedankt voor je jarenlange inzet”. Bedenk zelf maar iets origineels.

Er zijn overigens ook magische mokken verkrijgbaar met een foto of tekst die er al op staat. Praktisch wanneer je zelf niets weet te verzinnen. Heb je liever dat de foto, afbeelding of tekst continu zichtbaar is? Dan ga je voor een gewone fotomok. Versier de mok met het bedrijfslogo, een leuke tekst, spreuk of foto. Bijvoorbeeld van de collega die aan het werk is of een onvergetelijk bedrijfsuitje.

Bekijk magische fotomok

2. Pennenhouder met naam

Een afscheidscadeau collega voor iemand die op kantoor werkzaam is? Ga dan voor een gepersonaliseerd afscheidscadeau in de vorm van een pennenhouder met naam. Of een tekst, dat kan natuurlijk ook. Een gegraveerde pennenhouder ziet er luxueus uit en is een heel goed kado voor iemand die toch wel veel tijd aan zijn bureau heeft doorgebracht.

3. Bieropener met naam

Een afscheidscadeau collega voor de man, want vrouwen zijn over het algemeen toch mindere bierdrinkers. Een bieropener met naam is altijd een leuk cadeau om te geven. Vooral wanneer je met je collega elke vrijdag ging borrelen (de bekende vrijdagmiddagborrel). Dit is een klein afscheidscadeau, misschien wel als onderdeel van een groter kado. Keuze uit verschillende kleuren waarbij je gewoon de naam erin laat graveren.

Zeg het met een bieropener met naam. Laat dit tijdig maken, maar dit geldt voor alle gepersonaliseerde afscheidscadeautjes. Houd toch rekening met een week levertijd.

4. Invulboek collega

Aaah, je collega gaat weg. Zijn of haar vertrek heeft ongetwijfeld een goede reden. Met het invulboek ga je voor een zeer origineel afscheidscadeau voor de mannelijke of vrouwelijke collega. Het gaat hier om een herinneringsboek waarin maar liefst 24 collega’s iets kunnen schrijven. Bijvoorbeeld een verhaal, succes wensen of herinneringen ophalen. Er is ook voldoende ruimte om foto’s te plakken.

Dit afscheidscadeau voor de collega is ook nog eens voorzien van extra kaarten om uit te knippen. Bovendien zit er helemaal achteraan het boek nog wat extra schijfruimte. Ook leuk, want het invulboek bevat een aantal originele vragen. Kortom, een mooi afscheidscadeau voor de collega. Een absolute aanrader.

Je hebt hier overigens verschillende versies in. Zo heb je namelijk ook het boek gefeliciteerd met je pensioen of het invulboek bye bye collega.

Bekijk invulboek collega

5. Bedankt ouwe, voor je inzet (een mok)

Heeft je collega wel wat humor en gaat deze met pensioen? Dan is dit een leuk afscheidscadeau collega die het bedrijf gaat verlaten. Een goudkleurige mok met de opdruk “bedankt ouwe voor al die jaren halve inzet”. Zeker een origineel cadeau, maar alleen wanneer je zeker weet dat de vertrekkende collega dit ook kan waarderen.

Naar bedankt ouwe mok

6. Voetenhangmat

Aan dit collega afscheidscadeau heb je waarschijnlijk nog nooit gedacht: een voeten hangt. Ideaal voor onder het bureau maar ook tijdens het reizen, in het vliegtuig of waar dan ook. Het is een verstelbare hangmat dat niet alleen de voeten maar ook de benen en onderrug ondersteunt. Doordat de voeten niet direct contact maken met de grond voorkom je ook nog eens koude voeten. Ideaal tijdens de wintermaanden.

Een voeten hangmat voelt comfortabel aan. Hij is volledig verstelbaar en voorkomt zwellingen in de benen, vermoeide benen en rugklachten. Het bevordert bovendien de bloedsomloop.

7. Fotoboek met verhalen

Bij veel aanbieders kun je online een fotoboek met verhalen maken. Je vertelt middels een fotoboek een bijzonder verhaal waarmee je herinneringen ophaalt. Hierbij is het wel belangrijk dat je over voldoende werkgerelateerde foto’s beschikt. Wanneer de collega al enkele jaren binnen het bedrijf werkzaam is dan zullen er waarschijnlijk voldoende foto’s aanwezig zijn. Vraag ook eens aan andere collega’s of ze misschien nog wat foto’s op hun smartphone hebben staan.

De bedoeling is dat je de foto’s het verhaal laat vertellen. Je hoeft dus helemaal geen lappen tekst neer te zetten, alleen een klein bijschrift. Hiermee creëer je een mooi totaalbeeld. Vaak word je begeleid bij het ontwikkelen van je verhaalstructuur, het toevoegen van foto’s en het invullen van beschrijvende teksten. Je hoeft dus niet alles alleen te doen. Een fotoboek met verhalen is zeker een mooi afscheidscadeau voor de collega.

8. Instax camera

We zijn zo gewend geraakt aan de smartphonecamera, hierbij vergeten we de originele Polaroid camera. Het leuke hieraan is dat foto’s er direct uitrollen. De moderne versie van de ouderwetse Polaroid is de Instax camera. Deze is vervaardigd door Fujifilm. Je kunt overigens nog steeds voor het originele merk Polaroid gaan.

Zoek je een kado ter afscheid van een collega dan moet je zeker eens hieraan denken. Het gaat namelijk om een afscheidscadeau waar je collega nog jarenlang plezier van heeft. Praktisch om overal mee naar toe te nemen. Een Instax- of Polaroid camera is namelijk ook leuk op feestjes en partijtjes. Bestel er gelijk wat fotopapier bij, dit maakt het afscheidscadeau voor de collega helemaal compleet.

Naar Instax camera

9. Smartwatch

Misschien sta je er niet bij stil maar veel mensen willen stiekem een smartwatch hebben. Alleen is dit een dure aankoop waardoor het voor velen alleen bij dromen blijft. Een smartwatch is misschien wel het meest perfecte afscheidscadeau collega. Zowel voor man als vrouw geschikt.

Wat kan een smartwatch allemaal? Ontzettend veel. Het houdt de activiteiten bij waaronder wandelen, fietsen, hardlopen en zwemmen. Hierbij toont het de afgelegde afstand en de snelheid. Maar het registreert ook de hartslag, het slaappatroon en het stressniveau. Bovendien is het met een smartwatch mogelijk om binnenkomende oproepen en meldingen vanaf de smartphone te zien. Zo is het niet meer nodig om de smartphone continu bij de hand te hebben.

Een populaire smartwatch is die van Apple (het beste merk) of Samsung. Je hebt ook iets goedkopere modellen, bijvoorbeeld van Huawei. Is de vertrekkende collega een sportieveling, kijk dan eens bij het merk Fitbit of Garmin.

Voor een smartwatch betaal je tussen de € 150 en € 250. Wanneer alle collega’s wat geld bijleggen is dit een prachtig afscheidscadeau waar je de collega heel erg blij meemaakt. Kijk wel even goed welke smartphone de collega heeft. Beschikt deze over een iPhone, kies dan voor een Apple Watch. Wanneer het een Android smartphone gaat dan heb je meer keuze waaronder Samsung, Huawei en nog veel meer. Overigens zijn de meeste modellen geschikt voor zowel Android als Apple.

10. Een goed boek

Even alles om je heen vergeten met een goed boek. De laatste tijd lezen we weer wat meer. Dat is goed nieuws, maar we lezen vooral online of e-boeken. Terwijl een tastbaar boek juist het allermooiste afscheidscadeau is. Iets in de hand hebben is wel zo prettig.

Er komen iedere week wel weer wat nieuwe boeken uit. Bijvoorbeeld romans, thrillers, horrors of biografieën. Lastig om een keuze te maken? Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire boeken van dit moment. Hier zit vast wel iets bij dat als afscheidscadeau voor de collega kan dienen.

11. Een dagje uit

Kun je geen leuk afscheidscadeau voor de collega bedenken of wil je juist iets samen doen? Kies dan voor een leuk dagje uit. Bijvoorbeeld een binnenactiviteit, ideaal wanneer het afscheid van de collega in de winter plaatsvindt. Andere ideeën zijn uit eten met meerdere collega’s, naar het park, bioscoop, samen borrelen of een escape room. Er zijn voldoende ideeën, kijk ook eens wat er in de omgeving te doen is.

Een dagje uit met alle collega’s kan wel in de kosten lopen. Misschien is het praktisch dat iedereen voor zichzelf betaalt. Vervolgens nog allemaal wat bijleggen voor de collega die vertrekt, want die hoeft natuurlijk niet zelf te betalen. Mogelijk betaalt de werkgever mee.

12. Suske en Wiske stripboeken

Ja, een collega afscheidscadeau waar je misschien wel je vraagtekens bij zet. Toch zijn stiekem heel wat mensen dol op de Suske en Wiske stripboeken. Zelfs wanneer iemand ze nog nooit heeft gelezen is dit een mooie manier om kennis te maken met de boeken van Willy Vandersteen. Sommige mensen beginnen alle stripboeken te verzamelen, zelfs wanneer dit op oudere leeftijd is.

Inmiddels zijn er meer dan 300 Suske en Wiske stripboeken uitgebracht. Elk stripboek kost ongeveer € 7. Bepaal dus zelf welk pakket je samenstelt. Het mooie is dat je deze stripboeken gewoon online bestelt. Handig want bij de boekhandel of in de supermarkt vind je alleen de laatste uitgaven, terwijl je misschien ook wat oudere uitgaven wil aanschaffen.

13. Een receptenboek

Gaat de collega met pensioen, dan is er misschien voldoende tijd om de lekkerste recepten klaar te maken. Maar ook de collega die een andere baan heeft gevonden houdt van lekker en gezond eten. Tegenwoordig brengen we steeds meer tijd in de keuken door. Vooral gezonde gerechten staan hierbij centraal.

Je hebt het kookboek voor mannen, alles over groente, het Sonja Bakker receptenboek of koken met Jamie Oliver. Een kookboek is geen duur afscheidscadeau, je betaalt tussen de € 15 en € 30. Misschien leuk om dit in combinatie met wat kookgerei kado te geven.

Naar kookboeken

14. Een verrassingsfeest

Dit lijkt misschien op het afscheidscadeau met betrekking tot een dagje uit, maar een verrassing is toch iets heel anders. Organiseer een etentje, een avondje stappen in Amsterdam of een verrassingsfeest op kantoor. Zorg dan wel dat de collega die dag of avond beschikbaar is. Misschien heb je hier de hulp van de partner van de collega voor nodig. Of je vraagt de collega of deze nog even kan overwerken. Wat dan ook, jullie verzinnen vast wel iets.

15. Een avontuurlijk cadeau

Indoor sky-diven, een ballonvaart, paragliden of een quad besturen, het zijn allemaal avontuurlijke afscheidscadeau’s. Denk ook eens aan indoor karten, paardrijden of flyboarden. Dit afscheidscadeau kan je op twee manieren geven. Als eerste door dit samen met de collega te doen. Maar je kunt ook voor een cadeaubon gaan. Dit is een cadeaubon die recht geeft op een avontuurlijke activiteit voor twee personen. Afhankelijk van wat je kiest kost dit tussen de € 40 en € 60. Vaak heeft de collega keuze uit verschillende activiteiten waaronder klimmen, surfen, paintballen, raften, bungeejumpen en nog wat avontuurlijke dingen. Dit is een leuk afscheidscadeau waarbij je de collega niet dwingt om dingen te doen die hij of zij niet wil of durft. Want er zitten altijd minder spannende activiteiten bij.

Afscheidscadeau collega: hier houd je allemaal rekening mee

Vind je nog steeds moeilijk om een afscheidscadeau voor de collega te bedenken? Hieronder vind je een aantal praktische tips. Lees ze goed door want zo voorkom je dat je een verkeerd afscheidscadeau koopt. Het is namelijk zonde wanneer de collega hier niet blij mee is of er niks mee kan.

Tip 1: houd rekening met hobby of werk

Je collega krijgt een nieuwe baan of heeft een favoriete hobby. Door hier rekening mee te houden koop je een afscheidscadeau dat hier perfect op aansluit. Maar wees voorzichtig, je kunt al snel iets kopen dat je collega al heeft. Bijvoorbeeld wanneer het om een stripboekverzamelaar gaat. De kans is groot dat je exact hetzelfde stripboek koopt dat de collega al in de collectie heeft. Daarom altijd even polsen of het afscheidscadeau wel zo geschikt is.

Tip 2: neem contact op met de partner van de collega

Deze tip stuit goed aan op de eerste tip. Door contact op te nemen met de partner van de collega krijg je een beter inzicht in het meest geschikte afscheidscadeau. Vraag ook eens naar de toekomstplannen van de collega. Op deze manier kun je beter bepalen welk afscheidscadeau bij de volgende stap past.

Tip 3: laat je creativiteit werken

Een zelfgemaakt afscheidscadeau is soms leuker dan wanneer je iets kant-en-klaar koopt. Of je vormt een combinatie van beide. Bijvoorbeeld door het gekochte afscheidscadeau op een wel heel bijzondere manier in te pakken. Maak er eens een surprise van. Nee, het hoeft geen Sinterklaas te zijn, een surprise is namelijk een unieke manier om het afscheidscadeau te verpakken.

Bij het maken van een surprise kijk je vooral naar de persoonlijkheid van de collega. Maak iets dat bij zijn of haar werk, hobby, gezinsleven of interesses aansluit. Is het bijvoorbeeld iemand die van dieren houdt? Maak dan een leeuw of een hond en stop hier het afscheidscadeau in. Hartstikke leuk, maar het kost wel wat tijd. Andere collega’s zullen ongetwijfeld mee willen helpen.

Tip 4: een persoonlijke noot

Vergeet niet om een persoonlijke boodschap bij het afscheidscadeau voor de collega te doen. Bijvoorbeeld een kaartje waarop elke collega iets schrijft, desnoods alleen de naam. Maar je kunt ook een schriftje nemen waarin iedereen wat opschrijft. Of je kiest natuurlijk voor het invulboek dat je hierboven al bent tegengekomen.

Tip 5: dat stomme tegeltje

Niemand wil een tegeltje met spreuk voor aan de muur. Vroeger kwam je dit soort tegeltjes bij iedereen op het toilet tegen, tegenwoordig heeft bijna niemand die meer. Juist omdat niemand op een tegeltje met spreuk zit te wachten is dit een leuk, humoristisch en origineel collega afscheidscadeau. Geef een tegeltje met spreuk dan ook zeker cadeau in combinatie met nog iets anders. Een absoluut goede afsluiter van een prettige samenwerking.

Als laatste: afscheid collega feest

Een origineel afscheidscadeau voor de collega gaat natuurlijk gepaard met een afscheidsfeest. Dit is echter geen vereiste, bijvoorbeeld wanneer je al een uitstapje regelt. Een afscheidsfeest voor de collega organiseren is misschien lastig maar niet wanneer je naar onderstaande tips kijkt.

Bedenk als eerste een thema. Dit thema moet natuurlijk met de collega te maken hebben. Laat het thema terugkomen in de decoratie, de uitnodigingen maar ook in het eten of drinken.

Zoek vervolgens een geschikte plek voor het afscheidsfeest. Vaak kan dit op kantoor of binnen het bedrijf. Soms is het toch nodig om uit te wijken naar een zaaltje, restaurant of bij iemand thuis.

Verstuur de uitnodigingen tijdig. Laat iedereen weten dat het om een afscheid collega feest gaat. Misschien is het wel nodig dat de collega hier niks vanaf weet. Vermeld dit dan op de uitnodiging, zodat niemand zijn mond voorbij praat.

Vraag iedereen op tijd of hij/zij een bijdrage voor het collega afscheidscadeau willen leveren. Zamel het geld in, maar je kunt ook het geld op een bankrekening laten storten. Overigens werkt een Tikkie ook heel goed.

Vergeet niet om de decoraties te regelen. Geef een aantal collega’s een taak, bijvoorbeeld het versieren van de feestlocatie of het verzorgen van hapjes en drankjes.

Neem tijdens het afscheid collega-feest vooral heel veel foto’s. Later kun je hier een album van maken, ook een hartstikke leuk cadeau.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Een gedachte over “Origineel afscheidscadeau collega: 15 leuke ideeën

  • 21 april 2022 om 11:18
    Permalink

    Dit zijn erg leuke en originele ideeën voor een afscheid op het werk! Ik vind persoonlijke cadeau’s vaak wel leuk om te geven aan een collega die vertrekt. Heb jij wel eens iets leuks mogen ontvangen van jouw werk?

    Groetjes, Anne

Reacties zijn gesloten.