Peschiera del Garda bezienswaardigheden

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een van de mooiste plekken aan het Noord-Italiaanse Gardameer is Peschiera del Garda. Alleen al vanwege de prachtige ligging, maar natuurlijk ook de omgeving. In deze blog ontdek je de leukste Peschiera del Garda bezienswaardigheden. Oftewel de mooiste plekken van dit Italiaanse plaatsje.

Ligging van Peschiera del Garda

Ben je fan van het Gardameer, dan ken je dit plaatsje goed. Voor sommigen is dit geheel nieuw. Daarom eerst wat korte informatie over Peschiera del Garda.

Het gaat hier om een gemeente, gelegen in de Italiaanse provincie Verona. Dit ligt weer in de regio Veneto. Peschiera del Garda heeft een oppervlakte van 17,6 km. Hier wonen ongeveer 10.000 Italianen. Het trekt jaarlijks ook ontzettend veel toeristen.

Deze gemeente ligt aan het zuidoostelijke gedeelte van het Gardameer. Dit meer heeft een oppervlakte van maar liefst 369,98 km². Hiermee behoort het Gardameer tot het grootste meer van Italië.

Aanrader: de Gardameer reisgids

Peschiera del Garda bezienswaardigheden

Wat valt er allemaal te zien en te beleven in dit leuke plaatsje? Meer dan je denkt! De vestiging van deze gemeente staat namelijk op de werelderfgoedlijst. Maar het heeft nog veel meer interessante bezienswaardigheden. Hieronder vind je de zes leukste Peschiera del Garda bezienswaardigheden.

Fort Ardietti

Net buiten het centrum van Peschiera del Garda vind je Fort Ardietti. Dit bouwwerk dateert uit 1850 en werd in 1860 voltooid. Het gaat hier om een oude verdedigingsgordel in U-vorm. Het bevat ondergrondse galerijen, artillerieschietgaten, munitiedepots en kazematten. In het midden is er een plein aanwezig.

Soms wordt gedacht dat artillerieschietgate tijdens de tweede Italiaanse onafhankelijkheidsoorlog werd gebruikt. Dit klopt niet want het fort was toen nog niet gereed. Maar het was wel tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik, later werd het een tijdelijk wapendepot.

Goed om te weten: de Oostenrijkers hebben dit gebouwd. Dit komt omdat de regio Veneto toen nog tot het Oostenrijks koninkrijk behoorde. Fort Ardietti ligt er misschien wat verlaten bij maar vanwege de historische uitstraling zeker de moeite waard.

Santuario della Madonna del Frassino

Ongeveer 3 km ten zuidwesten van Peschiera del Garda vind je deze bedevaartskerk. Gebouwd in de 16e eeuw en bestaande uit een kerk, een aantal binnenhofjes, een kerkhof en twee kruisgangen.

Op 11 mei 1510 verscheen Maria aan een boer, ze zou hem waarschuwen voor een gifslang. Op exact dezelfde plek is een jaar later de bouw van deze kerk begonnen. De binnenzijde van de kerk is prachtig versierd met werken van een aantal bekende schilders uit de 16e eeuw.

In het midden van de twee kruisgangen bevindt zich een vijver en een volière. Hierdoor heeft het geheel ook nog eens een natuurlijke uitstraling.

Bracco Baldo Beach

De hele dag relaxen op een verzorgd strand langs het Gardameer. Het bijzondere aan Bracco Baldo Beach is dat honden hier welkom zijn. Het wordt daarom ook wel het hondenstrand genoemd. Op het strand zelf moet de honden aangelijnd zijn, maar in het water mogen ze los. Het strand beschikt over ligbedden, cafés, restaurants en verschillende waterbakken met vers water voor de hond.

Voor ongeveer € 15 huur je hier twee ligbedden en krijg je er een gratis hondenligbed bij. De hond geniet dus ook volop van rust en ontspanning. Neem waterschoenen mee want het gaat hier om een kiezelstrand. Houd er ook rekening mee dat het hier snel volgeboekt is. Voor hondenliefhebbers is dit echt een van de mooiste plekken van Peschiera del Garda.

Caserma XXX Maggio

In deze gemeente ligt ook een militaire gevangenis. Deze gevangenis werd tussen 1860 en 1866 door de Oostenrijkers gebouwd. Het zou een bomvrij garnizoenhospitaal moeten zijn. Tijdens de eerste wereldoorlog werd deze gevangenis gebruikt als militair herstellingsoord. Terwijl het in de tweede wereldoorlog werd gebruikt als sorteerveld voor krijgsgevangenen.

Onder begeleiding kun je deze oude militaire gevangenis bezoeken. Je ziet de strafcel, de oudste detentiecellen, slaapzalen, kantine en kelderruimtes. Je voelt de geschiedenis diep binnendringen.

Fiume Mincio

De Italiaanse rivier Minico zorgt voor afwatering van het Gardameer. Fiume Mincio is een prachtige fietsroute die langs deze rivier leidt. Kom met je eigen fiets of huur er een, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden. Je tocht begint in Peschiera del Garda en leidt tot Mantova, waarbij je onderweg watervallen, zijkanalen en stroomversnellingen aantreft.

In het dorp Borghetto, op ongeveer 15 km afstand van Peschiera del Garda, sta je oog in oog met een kasteel en watermolen. Onderweg kom je voldoende restaurants, cafés en uitrustplaatsen tegen.

Tip: reisgids Italië

Museo Della Pesca E Delle Tradizioni Lacustri

Peschiera del Garda staat bekend om zijn visserij. In dit museum ontdek je hoe vissers uit lang vervlogen tijden gebruik maakten van netten, hengels, gereedschap en boten. Het betreft een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen, aangevuld met prachtige foto’s.

Het museum heeft een gratis toegang, maar wanneer je gebruik maakt van de audiogids ben je ongeveer € 2 kwijt. Alles is hier laagdrempelig, het museum wordt dan ook gerund door gepensioneerde vrijwilligers.

Bonus: Gardaland

Het grootste attractiepark van Italië en ook een van de leukste bezienswaardigheden van Peschiera del Garda is Gardaland. Dit attractiepark bestaat uit meer dan 50 attracties waaronder achtbanen, waterattracties en diverse shows. Je vindt dit attractiepark op te zuidoostelijke oever van het Gardameer.

Vanuit Peschiera del Garda is het ongeveer 6 minuten rijden dus je bent er vrij snel. Met de fiets doe je er ongeveer 11 minuten over en wandelend een dikke 40 minuten.

Vlakbij dit attractiepark ligt het recreatieresort Canevaworld. Dit ressort beschikt over een Waterpark en een filmthemapark. Gardaland beschikt ook over een aantal hotels, wat het verblijf natuurlijk helemaal compleet maakt. Absoluut een van de mooiste plekken van Peschiera del Garda.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Peschiera del Garda bezienswaardigheden
Schuiven naar boven