Piepend geluid in huis, waar komt het vandaan?

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Je zit rustig op de bank of ligt in bed en ineens hoor je het: een piepend geluid in huis. Soms heel zachtjes, in andere gevallen duidelijk aanwezig. Het is vaak lastig om te bepalen waar dit geluid exact vandaan komt. Meestal ontstaat een pieptoon of geluidsoverlast als gevolg van bedrading of leidingwerk. Maar ook door kieren, een afzuiging, ongedierte of andere oorzaken.

Waar komt de piep vandaan?

Het is belangrijk om te achterhalen wat het piepend geluid in huis veroorzaakt. Let op want soms kan dit geluid ook in je eigen hoofd of gehoororgaan zitten. Dit wordt tinnitus genoemd, een aandoening waar best veel mensen last van hebben.

Controleer daarom of het geluid ook aanwezig is wanneer je in een andere ruimte bent, of buitenshuis. Je kunt dit alleen controleren wanneer het stil is, met muziek op de achtergrond is het vrij lastig om te achterhalen waar de piep vandaan komt.

Geen last van tinnitus? Laten we eens gaan kijken wat de oorzaak is van piepende geluiden in je woning.

Kieren en naden

Wanneer het waait kun je piepende geluiden horen. Dit zou zomaar door kieren en naden kunnen komen. Misschien sluit een raam of deur niet goed. Of zit er ergens een scheur in de muur. Het kan ook dat er een geluid uit het ventilatierooster komt.

Wanneer je het niet zeker weet, zou je meerdere personen kunnen laten luisteren. Gebruik ook eens een kaars en houd deze langs ramen en deuren en beweeg hem langs muren. Wanneer het vlammetje van de kaars flink beweegt, dan weet je dat hier een luchtstroom langsgaat. Er moet dus ergens een kier of naad aanwezig zijn.

Bespaar energie en verhoog het comfort in huis met tochtstrips. Gemakkelijk te installeren en effectieve bescherming tegen tocht.

Bekijk tochtstrips

Het leidingwerk

Het kan ook dat de leidingen piepen. Dit komt vaker bij een verouderde warmwaterinstallatie voor. Of de verwarmingselementen zijn verkalkt. Hierdoor ontstaat er minder ruimte voor het water, wat voor een fluitend of piepend geluid zorgt. In dit geval moet je de verwarmingselementen schoonmaken of vervangen, of de warmwaterinstallatie vernieuwend.

Piepend geluid door bedrading

Het komt niet vaak voor maar bedrading kan ook voor een piep in huis zorgen. Dit komt vaker bij verouderde bedrading voor. Zoals je ziet is het belangrijk om bedrading en leidingen af en toe te vernieuwen.

Het komt door de afzuiging

Ook de afzuiging of de afzuigkap kan de boosdoener zijn. Dit gebeurt vooral wanneer het buiten hard waait of er een storm opsteekt. Je hoort dan voornamelijk een fluitend geluid. Maar het kan ook dat de mechanische ventilatie lawaai maakt of de ventilator piept. Vaak komt dit door roestvorming of veroudering.

Piepende deuren en ramen

Scharnieren kunnen een piepend geluid veroorzaken. Wanneer dit het geval is, merk je het vanzelf. Zodra je een geur of raam, en dat kan ook een kastdeur zijn, open of dichtdoet dan hoor je het piepen. De oplossing is eenvoudig: behandel het scharnier met speciale olie.

In plaats van speciale scharnierolie kun je ook kiezen voor siliconespray of kruipolie. Zelfs vaseline werkt vaak goed. Vaseline kan wel erg vettig worden, wees hier voorzichtig mee.

Ongedierte in huis

Als laatste kun je last hebben van ongedierte in huis. Je hoort geritsel, gepiep, geknaag of andere vreemde geluiden. Wat je precies hoort is afhankelijk van het ongedierte. Muizen veroorzaken een piepend geluid, ratten kunnen ook piepen. Daarnaast zijn er insecten die een piepend geluid voorbrengen.

Nog vaker zul je geritsel of geknaag horen. Of je treft rommel aan zoals uitwerpselen, afgebeten stukjes hout, versnipperde voedselresten en andere vreemde zaken. Met ratten en muizen moet je zo snel mogelijk afrekenen, gebruik een muizenval of leg gif neer.

Naar muizenvallen

Insecten kun je vangen of doden, afhankelijk van de insectensoort. Er zijn veel verschillende insecten vallen verkrijgbaar. Sommige insecten zul je met gif moeten doden. In ernstige gevallen schakel je een ongediertebestrijder in. Bijvoorbeeld bij kakkerlakken of wanneer je last hebt van houtworm.

Het geluid komt van buiten

Ervaar je een piepend geluid in huis? Wees er zeker van dat dit niet van buiten komt. Bijvoorbeeld een piepende schommel. Of een tuinhekje dat niet goed dichtzit, waarbij je de scharnieren hoort piepen en kraken. Geluiden kunnen soms zo goed binnenkomen, dat het lijkt alsof ze ergens in huis zitten.

Hoe je dit controleert? Ga naar buiten en kijk of het piepend geluid nu harder of zachter is. Hoor je het ineens veel sterker, dan weet je zeker dat het van buiten komt. Gelukkig maar, je huis is veilig en vrij van vreemde geluiden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Piepend geluid in huis, waar komt het vandaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven