Piepende trommelremmen fiets: zo verhelp je dat

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Heel vervelend, piepende trommelremmen. Zodra je de handrem inknijpt hoor je een hard geluid. Vooral voetgangers kunnen hier aardig van schrikken. Voor jezelf is dit natuurlijk ook geen pretje. Piepende remmen op je fiets kun je makkelijk oplossen. Hier heb je wel eens speciale reiniger en gereedschap voor nodig.

Verschil tussen trommelrem en schijfrem

Piepende trommelremmen bij de fiets is vervelend, maar gaat het wel om de trommelrem? Er is namelijk een verschil tussen trommelremmen en schijfremmen. Trommelremmen kom je vaker bij fietsen tegen, ze vragen weinig onderhoud en je hoeft niet veel kracht op het rempedaal uit te oefenen.

Schijfremmen hebben meer remkracht en zijn makkelijker te monteren. Hierdoor kom je schijfremmen vaker bij sportfietsen tegen.

Hoe weet je of je fiets over trommelremmen beschikt? Deze rem ziet er als een gesloten schijfje uit en bevindt zich in de as van het wiel. Een schijfrem ziet er als een open cirkel uit en bevindt zich om de wielas.

Piepende trommelremmen fiets: problemen en oplossingen

Vroeg of laat gaan trommelremmen piepen. Dit heeft verschillende oorzaken die vaak makkelijk op te lossen zijn. Bekijk hieronder de meest voorkomende problemen en hoe je hiermee omgaat.

Vuil in de rem

Het meest voorkomende probleem is vuil dat zich in de trommelrem ophoopt. Dit komt niet zo snel voor omdat een trommelrem een gesloten systeem is. Maar toch kunnen er minuscule vuildeeltjes in terechtkomen. Ook vet kan zich hier ophopen.

Zet de fiets ondersteboven en giet een sopje van water en afwasmiddel in de rand van de trommelrem. Draai vervolgens aan het wiel, zodat de oplossing goed verdeeld wordt. Vaak is dit voldoende om vet op te lossen en vuil af te voeren. Fiets een rondje om te controleren of de remmen nog piepen.

Nieuwe remschoenen

Soms zit er ontzettend veel vet in de trommelrem. Hier kom je alleen achter door het wiel uit de fiets te halen. Haal de moer van de remplaat zodat deze los komt. Bekijk nu de remschoen. Voelt deze vet aan, dan kun je hem het beste vervangen. Nieuwe remschoenen bestel je online of bij de plaatselijke fietsenzaak.

Bekijk remschoenen

Het opschuren van de remschoenen

Wanneer de remschoenen niet vet maar juist droog aanvoelen, dan kun je ze schoonmaken en weer terugplaatsen. Neem grof schuurpapier en schuur de remschoen voorzichtig op. Voelen de randen scherp aan, gebruik dan een fijne vijl en zorg ervoor dat je de randen scheef afvijlt.

Neem een harde borstel en haal hiermee al het stof van de remschoen. Vervolgens met een droge en schone doek de binnenkant van de remtrommel schoonmaken. Schuur de binnenkant nog even op en wrijf hem opnieuw schoon met de doek.

Plaats de remschoen terug. Zet het wiel weer op de fiets en controleer de werking van de remmen.

Wees voorzichtig met het gebruik van olie of vet

Piepende trommelremmen bij de fiets, dan vet je deze toch even in? Een logische gedachte, daarom wordt er vaak olie of vet bij de as en de remmen van het wiel aangebracht. Het probleem is dat olie of vet in de remtrommel terecht kan komen. Het gevolg: de trommelremmen gaan piepen. In ernstige gevallen doen de remmen het slecht of helemaal niet meer.

Wanneer er niet al te veel olie of vet in de trommelrem is gekomen, kun je dit met afwasmiddel proberen. Anders is er een speciale remreiniger verkrijgbaar.

Naar remreiniger

Gebruik nooit andere producten voor het reinigen van de remmen, dit is hartstikke slecht. Met een beetje pech moet je onderdelen of misschien wel de hele rem (laten) vervangen.

Trommelrem fietsrem slecht: slijtage

Merk je dat de trommelrem van de fiets slechter remt? Mogelijk gaat het hier om slijtage. Maar het kan ook dat er olie of vet in is gelopen (zie hierboven).

Trommelremmen bij fietsen hebben een levensduur van 10-20 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik van de fiets. Maar ook welk onderhoud de remmen krijgen. Blijf nooit met versleten trommelremmen rondfietsen, dit levert gevaarlijke situaties op. Veiligheid is en blijft in het verkeer ontzettend belangrijk.

Naar de fietsenmaker

Lukt het niet om de trommelrem van de fiets zelf schoon te maken, op te schuren of te vervangen? Dan kun je het beste langs de fietsenmaker gaan. Vraag vooraf wat het gaat kosten, want dit kan per fietsenmaker heel erg wisselen. De grootste kosten zitten hem in de arbeidsuren. Hier zijn geen vaste regels voor, waardoor de ene fietsenmaker goedkoper is dan de ander.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Piepende trommelremmen fiets: zo verhelp je dat
Schuiven naar boven