Pijn aan de nieren tijdens zwangerschap

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tijdens je zwangerschap pijn aan de nieren? Vaak heeft dit met een blaasontsteking, urineweginfectie en/of een nierbekkenontsteking te maken. Het kan ook dat de groeiende baarmoeder de urineleiders afsluit. Als gevolg hiervan ontstaat nierstuwing of hydronefrose. Pijn aan de nieren tijdens je zwangerschap moet behandeld worden, maar een operatie kan beter worden uitgesteld.

Zo herken je pijn aan de nieren

Ieder mens heeft twee nieren. De nieren bevinden zich links en rechts in de buikholte, achter het buikvlies. Ze zijn boonvormig en wegen per stuk ongeveer 150 gram. De nieren hebben een belangrijke functie: ze verwijderen afvalstoffen uit het bloed dat via de urine wordt afgevoerd. Bovendien zorgen de nieren ervoor dat het zuur-base evenwicht in het lichaam stabiel blijft. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er pijn aan de nieren ontstaat. Maar hoe herken je deze pijn?

Pijn aan een nier voel je aan de zijkant, ook wel de zij genoemd, net onder de ribben. Dit kan aan één zijde voelbaar zijn, maar ook aan beiden zijden. De pijn is zeurend, stekend of in aanvallen (koliek). Vaak voel je deze pijn aan de rugzijde, aan weerskanten van de ruggengraat.

Overigens herken je problemen met de nieren ook nog aan andere symptomen zoals veel moeten plassen, bloed bij de urine, vocht vasthouden, snel vermoeid, kortademigheid en een rode huid. Niet bij iedereen komen dezelfde symptomen voor.

Luister zelf naar het hartje van je baby. Dit doe je thuis met de doppler.

Bekijk dopplers

Nierstuwing

Wanneer er teveel druk op een of beiden nieren komt te staan, kan de urine niet meer goed worden afgevoerd. Je spreekt dan van nierstuwing. Tijdens de zwangerschap kan dit ontstaan doordat de baarmoeder op de urineleiders drukt en deze afsluit. De nieren kunnen als gevolg hiervan hun afvalstoffen niet kwijt. Dit geeft ernstige klachten van pijn, vaak aan één nier en dus voelbaar in de rechter-of linkerzij.

Nierstuwing komt vaker voor bij vrouwen die tussen de 20 en 40 weken zwanger zijn. In een eerder stadium komt het minder vaak voor, omdat de baarmoeder dan nog niet direct op de urineleiders drukt.

Soms het gevolg van een blaasontsteking

Nierstuwing ontstaat niet altijd door de groeiende baarmoeder. Soms is dit het gevolg van een blaasontsteking. Wanneer een blaasontsteking lang aan blijft houden dan kunnen de urineleiders verstopt raken. Ook dit werkt nierstuwing in de hand. Het is bekend dat zwangere vrouwen makkelijker een blaasontsteking oplopen.

Behandeling van nierstuwing

Pijn aan de nieren is nooit prettig, je wil immers van je zwangerschap genieten. Het is belangrijk dat nierstuwing behandeld wordt, al is het alleen maar om de ernstige aanvallen van pijn te verminderen. Wanneer nierstuwing te lang voortduurt dan stapelen afvalstoffen zich op. Hierdoor kan er schade ontstaan of inwendige bloedingen.

Bovendien kan nierstuwing voortijdige weeën uitlokken door de ontsteking of door de aanvallen van pijn.

Artsen zijn voorzichtig met een operatie tijdens de zwangerschap. Vaak wordt getracht met pijnstilling de klachten tijdelijk te verlichten. Het plaatsen van een katheter of dubbel-j-chateter (een buisje van nier naar blaas zodat de urine wordt afgevoerd) is een veel gebruikte behandelmethode. Dit buisje wordt na enige tijd weer verwijderd.

Soms is een behandeling met medicatie mogelijk, hierdoor verminderen de klachten. In veel gevallen verdwijnen de klachten weer na de bevalling, vooral wanneer de oorzaak te vinden was in druk op de urineleiders door de baarmoeder.

Hydronefrose en pijn aan de nieren

Tijdens de zwangerschap kan hydronefrose ontstaan. In feite is dit een waternier of spreek je ook wel van nierstuwing. Door opwaartse druk raakt de nier gezwollen doordat urine zich ophoopt. Vaak komt hydrofenose tijdens de zwangerschap aan beiden nieren voor. Voor oorzaken en behandeling kun je het beste hierboven bij nierstuwing kijken.

Harder werkende nieren

Gedurende de zwangerschap wordt er extra bloed naar de baarmoeder gepompt. Dit is nodig om de placenta en de baby van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Het bloedvolume kan met 50 procent toenemen. Hierdoor moeten de nieren harder werken, want er is meer bloed te filteren.

Door de druk van de baarmoeder kan het zijn dat de bloedtoevoer naar de nieren gedeeltelijk belemmerd wordt. Hierdoor kunnen nieren iets slechter gaan werken. Bij het op de zij liggen neemt de activiteit van de nieren toe. Hierdoor ontstaat er meer drang om tijdens de nachtelijke uren te gaan plassen.

Ondanks dat de nieren harder moeten werken tijdens de zwangerschap, zouden deze geen pijnklachten moeten veroorzaken. Dit kan dus ook geen oorzaak voor pijn aan de nieren zijn.

Tip: bekijk de mooiste babykamers

Nierbekkenontsteking

Bij afsluiting van de urineleiders door druk van de baarmoeder, kan er nierstuwing ontstaan. Wanneer de afvloeiing van de urine wordt belemmerd, op welke manier dan ook, is de kans aanwezig dat er een nierbekkenontsteking ontstaat.

Symptomen zijn koorts en rillingen, misselijkheid, braken en pijn aan beiden zijden van de rug. Deze pijn kan zeer hevig zijn of in aanvallen voorkomen. Drukpijn kan ook voorkomen. Daarnaast kan het pijnlijk zijn om te plassen en soms zit er bloed bij de urine.

Behandeling bestaat vaak uit het toedienen van antibiotica. Het is dan wel belangrijk dat je niet moet overgeven, anders wordt de antibiotica slechts gedeeltelijk opgenomen. Bij ernstige klachten word je in het ziekenhuis opgenomen, antibiotica krijg je dan via een infuus binnen.

Alleen in ernstige gevallen is een operatie nodig, vooral wanneer het een grote afsluiting betreft zoals verklevingen of nierstenen. Tijdens de zwangerschap wordt een dergelijke operatie zo veel mogelijk uitgesteld tot na de bevalling.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Pijn aan de nieren tijdens zwangerschap
Schuiven naar boven