Pijn in de zij: de 5 meest logische oorzaken

Soms heb je last van pijn in de zij. Dit betekent dat je dit aan de zijkant van je romp voelt, rechts of links. Je spreekt dan ook wel van flankpijn. Pijn in de zij kan verschillende oorzaken hebben. Veel van deze oorzaken kun je zelf oplossen, maar soms is er toch iets ernstigs aan de hand.

Oorzaken flankpijn

Pijn in de linkerzij of rechterzij, het komt redelijk vaak voor. De locatie kan verschil maken met betrekking tot de oorzaak. Heb je bijvoorbeeld pijn aan de linkerkant dan kan dit duiden op een probleem met de milt of alvleesklier. Terwijl pijn aan de rechterkant weer kan wijzen op leverproblemen.

Soms is de locatie niet van belang, bijvoorbeeld wanneer er problemen met de nieren, spieren of ribben zijn. Nu ben je nog steeds benieuwd wat pijn in de zij veroorzaakt. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende oorzaken.

Leverproblemen zoals ontsteking

Er zijn verschillende aandoeningen en ziekten van de lever bekend. Bijvoorbeeld een ontstoken lever, dit ontstaat door een besmetting met een hepatitisvirus. De lever kan ook beschadigd raken, vaak door overmatig of veel gebruik van medicatie of alcohol.

Pijn in de rechterzij kan duiden op leverproblemen. Bij een leverontsteking ontstaan klachten als pijn in de rechterzij en de rechterkant van de buik, het geel worden van de huid en ook geel oogwit. Verder is er sprake van vermoeidheid, misselijkheid en vaak bloedingen uit het maag-darmkanaal.

Een beschadigde lever geeft vergelijkbare symptomen, daarnaast treedt er gewichtsverlies en jeuk op. Ook kunnen er onverklaarbare blauwe plekken ontstaan. Mildere symptomen zie je bij leververvetting. Dit is een voorstadium van leverontsteking. Blijf met (een vermoeden van) leverproblemen niet rondlopen maar bezoek een arts.

Zorg goed voor je lever. Er zijn leversupplementen verkrijgbaar, bedoeld als zuivering of ondersteuning van de lever en galblaas.

Bekijk leversupplementen

Aanwezigheid van galstenen

Pijn in de zij ontstaat ook wanneer je last hebt van galstenen. Je merkt dan pijn rechts in de zij. Meestal ontstaan galstenen door nierproblemen, hier loop je langer mee rond. Andere oorzaken van galstenen zijn misselijkheid, buikpijn die niet verdwijnt en soms koorts. Ook heb je pijn in de bovenbuik vlak na het eten.

Let goed op de ontlasting want die kan er grijs of vreemd uitzien. Ook is de urine vaak donker van kleur. Galstenen verdwijnen niet vanzelf, dit moet je laten behandelen.

Ontstoken alvleesklier

Ervaar je juist aan de linkerkant pijn in de zij? Dit zou zomaar op een ontstoken alvleesklier kunnen duiden. Soms gaat het om een kortdurende ontsteking, dit noem je ook wel een acute alvleesklierontsteking. Met voldoende rust verdwijnt deze ontsteking in veel gevallen vanzelf. Heel soms ontstaat er blijvende schade.

Bij een alvleesklierontsteking heb je hevige pijn. Hierdoor heb je de neiging om voorovergebogen te zitten. Vaak wil je hierbij de knieën optrekken. De pijn straalt uit naar de linkerzij, de rug en de schouders. Andere klachten zijn misselijkheid, braken, een versnelde ademhaling en soms ook koorts.

In ernstige gevallen treedt er geelzucht of falen van de organen op. Ook kunnen de darmen tot stilstand komen. In deze gevallen is behandeling zeker noodzakelijk.

Vergroting van de milt

Bij een bloedziekte kan de milt vergroot raken. Ziekte van het bloed ontstaat vaak door bacteriën of parasieten. Een vergrote milt is ook aanwezig bij malaria of leukemie (bloedkanker).

Een vergrote milt geeft pijn links boven in de buik, maar ook pijn in de zij (linkerkant). Onder de ribbenboog aan de linkerkant is een zwelling voelbaar. Een vergroting van de milt verdwijnt alleen door de onderliggende oorzaak te behandelen of aan te pakken.

Problemen met de nieren

Wanneer je een aandoening aan de nieren hebt voel je pijn in de zij. Dit kan zowel links of rechts zijn want aan beide kanten zit een nier. Vaak ontstaan de klachten doordat je te weinig drinkt. Hierdoor blijven er veel afvalstoffen in de nieren achter. Je hebt namelijk water nodig deze afvalstoffen af te voeren.

Wanneer je te weinig drinkt kan er uiteindelijk een nierontsteking ontstaan. Maar het kan ook dat je last krijgt van nierstenen, dit veroorzaakt een verstopping. Bij een nieraandoening voel je pijn in de zij, deze straalt vaak uit naar de onderbuik en soms naar de rug. Plassen kan pijnlijk zijn, soms zit er bloed bij de urine. Ook kun je last hebben van misselijkheid, braken en koorts.

Het is allereerst belangrijk om voldoende te drinken. Bij aanhoudende klachten is het echt beter om langs de huisarts te gaan.

Last van de blaas, urinewegen of nieren? Probeer eens een voedingssupplement dat de urinewegen ondersteunt.

Naar dit supplement

Over pijn in de zij door sporten

Veel mensen die sporten hebben wel eens last van pijn in de zij. De oorzaak hiervoor roept wat discussies op. De een zegt dat de door zuurstofgebrek komt, de ander denkt dat dit door te veel eten wordt veroorzaakt. Opvallend is dat pijn in de zij tijdens het sporten het vaakst voorkomt bij hardlopers en mensen die paardrijden. Dit komt omdat de romp zich in verticale positie bevindt en op en neer beweegt.

Waarschijnlijk heeft het met een verhoogde trekkracht op de banden in het middenrif te maken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit door zuurstoftekort komt. Wel komt pijn in de zij tijdens het sporten vaker voor wanneer je energiedranken met veel suikers nuttigt. Ook lijkt het vaker bij jonge personen of mensen met een slechte lichaamshouding voor te komen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

© bestetop5.nl 2021 - 2022 - 2023
De producten waarnaar op deze website wordt verwezen betreft affiliate linkjes. Hier ontvangt bestetop5.nl een (kleine) vergoeding voor. Op deze manier kan de website blijven bestaan.