Pijn onder de ribben – 5 oorzaken, symptomen en behandeling

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Vaak hoor je over pijnklachten tussen de ribben, maar pijn onder de ribben komt wat minder vaak voor. Het onderste gedeelte van de ribben noem je de ribbenboog. Wanneer je hier pijn voelt heeft dit verschillende oorzaken waaronder een kneuzing, zenuwgerelateerde pijn of uitstraling vanuit een van de organen.

Dit zijn de ribben en de ribbenboog

De ribben beginnen aan de achterkant, ze zitten vast aan de wervelkolom. Via een boog lopen de ribben naar voren toe. De bovenste ribben zitten aan het borstbeen vast. De onderste zijn zogenaamde zwevende ribben, die zitten aan de voorkant nergens aan vast.

De ribbenboog is de onderste rand van de borstkas. Feitelijk bestaat de ribbenboog uit de onderste ware rib en de valse ribben. Pijn onder de ribben slaat vaak op pijnklachten aan de ribbenboog. Bekijk snel vijf oorzaken van pijn onder de ribben.

Zorgt voor een goede houding om rugklachten en pijn aan de ribben te voorkomen of te behandelen.

1. Syndroom van Tietze

Een veel voorkomende oorzaak van pijn onder de ribben is het syndroom van Tietze. Dit is een vervelende aandoening waarbij het kraakbeen dat tussen borstbeen en de ribben zit pijnlijk aanvoelt. Vaak is de pijn aan één kant voelbaar, maar het komt soms ook aan beide kanten voor.

Het is niet bekend hoe deze aandoening ontstaat en waarom de een het wel en de ander het niet krijgt. Mogelijk zou een trauma uit het verleden de oorzaak kunnen zijn, net als reuma. De klachten verergeren bij zware inspanning of een stoot tegen het borstbeen.

De meest voorkomende symptomen zijn pijn, vaak ter hoogte van het borstbeen. Soms wordt het kraakbeen dikker, dit is voelbaar. Ook kan de huid er rood of gezwollen uitzien. De pijn verdwijnt na enkele dagen tot maanden maar kan later altijd weer opkomen. Sommige mensen blijven er chronisch last van houden. Pijnstillers zijn dan de enige optie.

2. Gekneusde tussenribspier

Tussen de ribben bevinden zich kleine spiertjes. Deze maken beweging van de ribben tijdens de ademhaling mogelijk. Je hebt tussenribspieren voornamelijk tijdens het inademen nodig. Door een ongeval kan de tussenribspier gekneusd raken. Dit gebeurt ook wel eens bij een ernstige verkoudheid of longontsteking waarbij je veel moet hoesten.

Pijn onder de ribben kan dus door een gekneusd tussenribspier ontstaan. Vaak merk je dat ademhalen pijn doet, vooral wanneer je diep adem haalt. De pijn is duidelijk aan te wijzen maar kan ook uitstralen. Een kneuzen van de spieren geneest vanzelf. De pijn verdwijnt na enkele dagen tot weken. Je hoeft hier verder niks voor te doen, behalve jezelf een beetje rustig houden.

3. Zwevende rib syndroom

Heb je pijn onder de ribben rechts of links? Het zou zomaar om het zwevende rib syndroom kunnen gaan. Je merkt deze pijn aan de onderste rib, vaak specifiek rechts of links. Je hebt vaker last van buikpijn en rugpijn en hebt soms moeite met ademhalen. Het ademhalen kan tenslotte pijnlijk zijn. Het zwevende ribsyndroom wordt soms verward met maag- of darmproblemen of de aanwezigheid van nierstenen.

Meestal ontstaat deze aandoening door het inzakken van de wervelkolom. Vaak door ouderdom maar soms ook door een onderliggende aandoening of ziekte. Ook een verkeerde houding kan de oorzaak zijn van het zwevende rib syndroom. Behandeling bestaat uit het aannemen van een juiste houding en eventueel pijnstilling.

4. Intercostale neuralgie

Pijn onder de ribben kan ook het gevolg zijn van intercostale neuralgie. Hierbij is een zenuw die tussen de ribben loopt beschadigt of functioneert niet goed. Je merkt een scherpe en hevige pijn die van de borstkas naar achteren loopt of juist andersom. Vaak voel je dit aan één zijde van de romp. De pijn komt in aanvallen voor maar kan ook continu aanwezig zijn.

Bepaalde bewegingen lokken de pijnklachten uit waaronder hoesten, diep ademhalen of bukken. Hoe ontstaat intercostale neuralgie? Vaak is dit het gevolg van gordelroos, een trauma of een operatie waarbij de zenuwen zijn beschadigd.

Behandeling bestaat meestal uit medicatie zoals pijnstilling. Soms wil een TENS apparaat werken, dit geeft stroomprikkels af. Je voelt dan trillingen die ervoor zorgen dat de pijn minder wordt. Het TENS apparaat is vrij verkrijgbaar en kost ongeveer € 50.

5. Ziekte van de organen

Als laatste kan pijn onder de ribben afkomstig zijn van een van de onderliggende organen. Bijvoorbeeld de longen, lever, alvleesklier, galblaas of de milt. Ook bij angina pectoris of bij een hartaanval kun je pijn onder de ribben ervaren.

Heb je vaak last van een onverklaarbare pijn achter of onder de ribben dan is het zeker verstandig om hier eens naar te laten kijken. Maak een afspraak bij je huisarts, deze kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Een diagnose stellen

Heb je last van pijn onder de ribben dan kun je eerst enkele dagen afwachten. Soms gaat het om overbelasting en verdwijnen de klachten binnen twee tot vijf dagen. Wanneer de klachten aan blijven houden of verergeren is het beter om een bezoek aan de huisarts te brengen. Deze stelt wat vragen omtrent de medische geschiedenis. Ook voert de huisarts een lichamelijk onderzoek uit.

Om een goede diagnose te stellen is het soms nodig om aanvullende onderzoeken te verrichten. Dit zijn onder andere een echografie, CT-scan, MRI-scan of een bloedonderzoek.

Behandeling van pijn onder de ribben

Omdat er verschillende oorzaken zijn zal de behandeling ook heel erg wisselen. Vaak bestaat de behandeling uit het toedienen van medicatie. Bij het slikken van medicatie is het belangrijk om rekening te houden met interactie tussen verschillende medicijnen. Slik je al medicatie voor een andere ziekte of aandoening? Bespreek dit met de arts.

Een operatieve ingreep brengt altijd een klein risico met zich mee. 1 op de 100.000 patiënten komt als gevolg van anesthesie (narcose) te overlijden. Het grootste risico van een operatie zit hem in complicaties zoals een ontsteking. De behandelende arts bespreekt dit soort risico’s van tevoren. Verder is het belangrijk om na de operatie de aanwijzingen van de arts of het verplegend personeel goed op te volgen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven