Beste planten voor de slaapkamer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Kamerplanten in de slaapkamer is altijd een goed idee. Planten werken namelijk luchtzuiverend, dit bevordert een goede nachtrust. Wat zijn de beste planten voor de slaapkamer? Onderstaande kamerplanten doen het zeer goed op wat koudere slaapkamers.

Zo zit het met zuurstof

Vaak wordt gezegd dat planten en bloemen ‘s nachts niet op een slaapkamer thuishoren. Wat is hiervan waar? Bij planten speelt fotosynthese een belangrijke rol. Dit is het proces van het aanmaken van voedsel voor de plant. Om dit in werking te stellen hebben planten licht nodig en halen ze kooldioxide uit de lucht. Het afvalproduct van de plant bestaat uit zuurstof, planten geven dus zuurstof af.

‘s Nachts is er geen zonlicht aanwezig en maakt de plant geen zuurstof aan. Sterker nog: hij verbruikt zuurstof. Toch is dit niet iets om je zorgen over te maken, dit zuurstofverbruik is ontzettend laag. Je partner verbruikt meer zuurstof en die mag ook op de slaapkamer blijven! De gedachte dat bloemen en planten niet op een slaapkamer of ziekenhuiskamer thuishoren is dus achterhaald.

Dit zijn de beste planten voor de slaapkamer

Wist je dat planten een luchtzuiverende werking hebben? Ze zorgen dus voor een betere luchtkwaliteit. Dit betekent ook een gezondere en betere slaap en minder stress. Sommige planten verspreiden ook nog eens een lekkere geur.

Welke planten zijn geschikt voor in de slaapkamer? Een aantal kamerplanten komen hiervoor in aanmerking. Welke dat zijn dat lees je nu.

Aloë vera

Van aloë vera is bekend dat het de lucht zuivert. Wil je dat deze plant veel zuurstof aanmaakt, zet hem dan zeker op de vensterbank. Zo krijgt de aloë vera voldoende licht. Voordeel van deze plant is dat hij weinig water nodig heeft. In periodes van droogtes kan de plant zelfs water in de dikke bladeren opslaan. De minimale temperatuur bedraagt ‘s nachts -2 °C en overdag 10 °C. Ideaal voor de slaapkamer.

Bekijk aloë vera planten

Klimop

Heb je last van astma of een allergie, dan moet je zeker eens aan klimop op de slaapkamer denken. De vele kleine blaadjes zijn in staat om stofjes uit de lucht te vangen en op te ruimen. Klimop heeft dus een luchtzuiverende werking, daarnaast produceert het veel zuurstof.

Klimop oftewel hedera is in verschillende varianten verkrijgbaar. Hang een pot aan het plafond, je hebt dan een leuke hangplant in de slaapkamer. Laat klimop niet in aanraking komen met muren, hij hecht zich hieraan vast. Klimop heeft niet al te veel zonlicht nodig, halfschaduw of schaduw is voldoende. Dit betekent dat je hem dus ook in een hoekje van de slaapkamer kunt hangen. De grond moet altijd lichtvochtig blijven.

Naar klimop (hedera)

Lavendel

Heb je al eens van aromatherapie gehoord? Dankzij de lekkerste geuren ontspan je heerlijk en slaap je ook goed in. Lavendel kun je actief inzetten als aromatherapie. Niet in de vorm van druppeltjes of geurverspreiders maar als een echte plant voor op de slaapkamer. Lavendel heeft namelijk een zachte en prettige geur waar bijna iedereen van houdt.

Lavendel is een makkelijk te houden plant. De meeste mensen zetten hem in de tuin, maar je kunt hem ook als kamerplant houden. Zorg dat de plant voldoende zonlicht krijgt, een plekje op of vlakbij de vensterbank is zeker aan te raden. Zet hem niet rechtstreeks op de verwarming, dit is niet goed voor de wortels.

De potgrond mag zeker niet te vochtig zijn, maar geef hem ook niet te veel water. Giet ook nooit water over de blaadjes van de plant. Telkens wanneer je wat water geeft draai je pot een kwartslag. Hiermee voorkom je dat slechts een gedeelte van de plant zonlicht krijgt.

Bekijk lavendel plantjes

Voordelen van kamerplanten in de slaapkamer

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat de beste planten voor de slaapkamer de lucht zuiveren. Ze voegen ook wat extra zuurstof aan je slaapkamer toe. Ben je een onrustige slaper dan kan die zuurstof zeker bijdragen aan een diepere slaap.

Kamerplanten in de slaapkamer heeft nog een aantal voordelen, bijvoorbeeld de natuurlijke uitstraling. Je zult merken dat je in een natuurlijke en groene omgeving veel meer ontspant. De stress glijdt als het ware van je af. Als laatste de verzorging die planten nodig hebben. Ze zijn van jou afhankelijk en doen dus een beroep op je verantwoordelijkheid. Daarnaast is het natuurlijk leuk om te zien hoe planten dankzij jouw goede zorgen groeien en bloeien.

Conclusie: planten voor de slaapkamer zijn altijd een goed idee. Neem dan wel de beste planten voor de slaapkamer, die zie je hierboven.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Beste planten voor de slaapkamer
Schuiven naar boven