Pluisjes op wollen trui of kleding

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Heb je daar ook vaak last van, pluisjes op een wollen trui, sjaal of andere kleding? Dit probleem komt regelmatig voor. Ten eerste is het lekker om wollen kleding te dragen. Het houdt je goed warm tijdens koude dagen. Bovendien is het waterafstotend en vormvast. Wol is ademend waardoor het ook op warmere dagen gedragen kan worden. Helaas is wol aan slijtage onderhevig en het ontstaan van pluisjes (pillen) is een van de grootste ergernissen.

Het ontstaan van pluisjes

Je bent trots op je mooie wollen trui en plots ontstaan er pluisjes. Erg vervelend want de trui ziet er gelijk een stuk minder mooi uit. Hoe ontstaan die pluisjes eigenlijk?

Er zijn twee vormen van pluisjes op kleding. De eerste, die gelijk ook voor de meeste ergernis zorgt, is het pillen van kleding. Hierbij gaat de wol zelf als het ware kapot. Er ontstaan pluisjes die je niet gemakkelijk met de hand ervan af trekt.

De tweede vorm van pluisjes zijn de stofjes die van buitenaf komen. Dit kan directe stof zijn, of haren van huisdieren. Deze zijn gemakkelijk met de hand te verwijderen.

Pillen van wol

Pluisjes op een wollen trui, het ziet gewoon niet mooi uit. In veel gevallen spreek je van het Pluisjes pillen van wol. Dit is het ontstaan van kleine bolletjes wol op de trui. De oorzaak is wrijving. Bijvoorbeeld doordat de trui in de wasmachine niet binnenstebuiten wordt gewassen en daardoor in aanraking komt met de trommel of andere kledingstukken.

Ook zie je pillen vaak ontstaan op die plekken waar de trui veel met wrijving in aanraking komt. De onderkant van de mouwen en de voorkant-onderkant van de trui, daar waar je tegen de tafel schuurt. Is het je al eens opgevallen dat pluisjes specifiek op deze plaatsen meer voorkomen dan elders? Dan heb je zeker te maken met het pillen van de trui. Hoe je dit oplost, dat lees je iets verderop.

Natuurlijk proces van slijtage

Eerst nog iets over het ontstaan van pluisjes op een wollen trui of andere wollen kleding. Pillen, dat is dus het ontstaan van die pluisjes, is vrij normaal. Het hoort bij het natuurlijk proces van slijtage. Wel is het zo dat merkkleding hier minder last van heeft dan goedkope kleding. Dit heeft te maken met de manier waarop de trui geweven wordt, maar ook met het gebruikte materiaal.

Wil je pluisjes op kleding zoveel mogelijk voorkomen dan koop je kwaliteitskleding. Toch valt pillen zelfs bij de beste kwaliteit niet te voorkomen. Pillen ontstaan namelijk ook door de aanwezigheid van losse vezels die tijdens de productie niet strak genoeg worden geweven. Hier kan de fabrikant niet altijd iets aan doen.

Weggooien is niet nodig

Gelukkig hoef je de wollen trui waar pluisjes aanzitten niet weg te gooien. Ook je wollen sjaal met pluisjes of andere wollen kleding kun je gewoon behouden. Met de juiste behandeling kom je van die vervelende pluizen af.

Let op want je kunt deze pluisjes beter niet met de hand er aftrekken. De kans ontstaat dat er gaten in de trui vallen doordat je het garen losraakt. Beter kun je de pluisjes er afscheren. Bijvoorbeeld met een scherp en schoon scheermesje, maar een pluisjes tondeuse is nog veel beter. Hiermee voorkom je dat je er per ongeluk gaten in scheert.

Zo werkt een pluizentondeuse

Een pluisjestondeuse lost dit probleem op. Een andere benaming is ontpiller of pluizendief. Dit apparaatje bestel je gewoon online en kost niet veel.

Bekijk pluizentondeuse

Een pluizentondeuse bestaat uit een scheermesje dat beschermd wordt door middel van een kap. Hierdoor is het op een gaten in de kleding risico veel kleiner. Trek de trui strak en leg hem plat neer. Scheer met de pluisjestondeuze zachtjes over de trui.

Bij een echte wollen trui komen de pluisjes niet meer terug. Bij truien waarin ander materiaal verwerkt is ontstaan soms harde pluizenbolletjes die moeilijk af te scheren zijn. Ook pillen deze truien sneller waardoor pluizen terugkomen. Gebruik liever geen puimsteen om pluisjes te verwijderen. Dit kan voor grote schade zorgen.

Er is een gat in de trui ontstaan

Te onvoorzichtig te werk gegaan en er zit een gaatje in de trui? Een rulle wollen trui kun je herstellen hersteld met behulp van stopwol. Dit heet ook wel woolfiller. Nadeel van stopwol is dat het zichtbaar is en je het niet bij fijn gebreide wollen truien kan gebruiken. Wie handig is met weven kan gaten zelf herstellen. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.

Sommige kleermakers zijn in staat om een wollen trui te repareren. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het beter om voorzichtig om te gaan met het verwijderen van pluisjes.

Pillen van wollen truien zoveel mogelijk voorkomen

Het pluizen van een mooie wollen trui kun je beter voorkomen. Dit doe je door zorgvuldig om te gaan met de trui, zeker tijdens het wassen. Was een wollen trui altijd apart of samen met andere wollen truien. Vermijd kledingstukken met ritsen of gespen, deze mogen nooit tezamen met wollen truien gewassen worden. Hierdoor gaat wol eerder pillen.

Was wollen truien binnenstebuiten. Dit voorkomt snelle slijtage van de trui. Leg wollen truien liggend te drogen en vouw ze op wanneer ze droog zijn. Hang wol liever niet op.

Op welke temperatuur wordt de wollen trui gewassen? De eerste keer in koud water. Daarna op maximaal 30 graden. Laat een wollen trui nooit in de handwas in zeep staan, maar spoel deze snel uit. De wasmachine heeft een wasprogramma speciaal voor wollen truien.

Stofjes van de trui verwijderen

Wol trek vaak stof en haren van huisdieren aan. Vervelend, want dit geeft een slordig uiterlijk. Huisdierharen gaan vaak in de wol zitten en zijn lastig te verwijderen. Met de hand mag je deze uit de trui plukken.

Vooral kattenharen zijn hardnekkig en lastig te verwijderen. Sommige mensen gebruiken plakband om dit te verwijderen. Nadeel hiervan is dat deze de vezels los kan trekken met pillen als gevolg. Gebruik dus liever geen plakband om haren en stofjes te verwijderen. De kledingroller maakt gebruik van een kleefstof en gebruik je ook beter niet op wollen kleding. Je kunt je namelijk net zo makkelijk de vezels mee lostrekken.

Een pluizenborstel

Een speciale pluizenborstel heeft een fluwelen borsteloppervlak dat stof en haren aantrek. Door deze over de trui te wrijven verdwijnen stofjes en haartjes snel. De pluizenborstel kan je naar een kant vegen. Wanneer je naar de verkeerde kant veegt dan verdwijnen pluisjes niet maar komen ze juist weer terug. Tegenwoordig heb je ook pluizenborstels die naar twee kanten toewerken. Over het algemeen zijn deze minder geschikt voor het behandelen van wollen kleding.

Bekijk kledingborstels

Gebruik liever geen andere methoden om dierenharen te verwijderen. De dierenhandschoen is handig voor andere kledingstukken maar kan een wollen trui beschadigen. Met wol blijft voorzichtigheid geboden. Kleding van plantaardig materiaal kan nou eenmaal meer hebben dan kleding van dierlijk materiaal.

Stofjes voorkomen

Dat stofjes en haren vervelend zijn op een wollen trui, dat is een feit. Het ziet er gewoon niet mooi en niet fris uit. Maar hoe voorkom je pluisjes, stofjes en haren van dieren op de trui? Trek allereerst geen wollen trui aan wanneer jein een stoffige ruimte gaat werken. Wol trekt stof aan en de trui wordt al snel grauw en smoezelig door het stof.

Dierenharen lijken door wollen truien aangetrokken te worden. Vooral kattenharen, konijnenhaar of het haar van sommige honden trekt erg aan. Wist je dat zachtere haren meer blijven plakken aan wollen truien? Dit zijn de wolharen of onderharen van het dier. De bovenharen of dekharen steken vaak recht door de trui heen en plakken minder. Trek geen trui aan wanneer je een dier moet borstelen, kammen, wassen, knippen of scheren. Heb je toch een wollen trui aan, maak dan gebruik van een schort of een overjas.

Heb je net een mooie wollen trui aangetrokken? Aai geen dieren en zorg dat honden niet tegen je opspringen. Een goed opgevoede hond weet dat dit niet mag.

Werk ook liever niet met hout wanneer je een wollen trui aan hebt. Niet alleen is zaagsel zeer moeilijk te verwijderen van wol, ook kan de trui gaan pluizen wanneer hout tegen de trui aan schuurt. In het ergste geval krijg je er zelfs een gat in.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Pluisjes op wollen trui of kleding
Schuiven naar boven