Potgrond

Potgrond is de basis voor kwetsbare klanten. Denk hierbij aan jonge scheuten, dure planten maar ook buitenplanten die in potten of bakken staan. Voordeel van potgrond is dat het over een goede voedingsbodem beschikt. Daarnaast is potgrond veel luchtiger dan tuinaarde. Dit maakt het voor de plant makkelijker om goed te wortelen. Potgrond is verkrijgbaar in zaken vanaf 10 liter, oplopend tot 70 liter.

Het gebruik van potgrond

Waarom kiezen voor potgrond in plaats van tuinaarde? Het grootste verschil tussen potgrond en tuinaarde is het aantal poriƫn. Tuinaarde is vooral bedoeld voor het verbeteren en bemesten van de bodem. Potgrond is lichter van structuur en heel geschikt voor jonge en kwetsbare planten.

Het is mogelijk om potgrond met tuinaarde te mengen. Dit is echter niet aan te raden wanneer het om jonge planten of kamerplanten gaat. In de meeste potgrond zit plantenvoeding die geschikt is voor 6 tot wel 12 weken. Na deze periode is het wel nodig om extra voeding aan het gietwater toe te voegen.

De beste potgrond

Er is tegenwoordig keuze uit normale of biologische potgrond van biologische potgrond is bekend dat een chemische meststoffen inzitten. Ideaal voor biologische teelt van gewassen. Wat is de beste potgrond? Populaire merken zijn Pokon, DCM en Cellmax. Van deze merken is bekend dat planten het erg goed op doen.

Uiteraard is er keuze in verschillende type potgrond. Universele potgrond is overal voor te gebruiken. Daarnaast is er nog te zogenaamde zaai- en sterk potgrond. Dit is zeer geschikt voor het zaaien van gewassen. Ook de cactuspotgrond is populair en specifiek bedoeld voor cactussen of vetplanten.

Hoe vaak nieuwe potgrond?

Sommige mensen vergeten de potgrond van kamerplanten te vervangen. Na ongeveer een jaar tot anderhalf jaar moet de potgrond echt vervangen worden. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste de voeding en grond die na deze periode totaal uitgeput is. Daarnaast ontstaan er schimmels in de potgrond. Door deze te vervangen reken je met schimmels af.

Als laatste is potgrond vernieuwen ook aan te raden om de plant eventueel over te poten. Een te kleine potof bloembak zorgt ervoor dat de planten niet meer verder kan groeien. Indien nodig kies dan gelijk voor een grotere pot of bloembak.