Quinoa en gezondheidsvoordelen van dit product

Quinoa wordt ook wel gierstmelde genoemd. Dit is een eenjarige plant die van natuur in Zuid-Amerika voorkomt. Het is een matige bron van koolhydraten en past binnen een gezond dieet. Ook bij diabetes is dit een verantwoorde keuze. Het wordt vaak gebruikt als basis voor de maaltijd. Salade quinoa en quinoa koken, er valt veel te vertellen over deze plant.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Geschiedenis van quinoa

De laatste jaren staan recepten met quinoa erg in de belangstelling. Toch is dit geen nieuw product. Ruim 5000 jaar geleden was dit het basisvoedsel van het indianenvolk in Peru. Daarna werd het lange tijd vergeten. Pas in 1970 werd deze voeding opnieuw ontdekt.

Quinoa heeft een aantal positieve eigenschappen. Zo bevat het hoogwaardige eiwitten en is het vezelrijk. Het bevat onverzadigde vetten en past hiermee binnen een gezond dieet. Bovendien heeft het een lage glycemische index. Dit betekent dat het je bloedsuikerspiegel zeer langzaam laten stijgen.

De glycemische index van quinoa ligt ergens tussen de 35 en 53. Deze verschillen zouden afkomstig zijn van verschillende soorten quinoa. Ook de manier van bereiden is mogelijk van invloed. Toch ligt de glycemische index nog altijd lager dan die van zilvervliesrijst, dat een GI van 55 heeft.

Gezondheidseffecten van quinoa 

Vaak wordt gevraagd: is quinoa gezond? In vergelijking met andere granen bevat dit product veel essentiële aminozuren. Het bevat onder andere vitamine E, B-vitamines, ijzer, koper en magnesium. Leef je dus uit met een recept van quinoa.

Hoe ziet de quinoa plant eruit?

De gierstmelde groeit van oorsprong in Zuid-Amerika. Ook wordt de plant spontaan in Nederland gezien, waarschijnlijk door verspreiding van zaden door de mens. De plant kan wel tot 3 meter hoog worden. Deze is herkenbaar aan rode of oranje pluimen. De blaadjes van de plant hebben veel weg van de spinazieplant. De zaden zijn vergelijkbaar met graan. Het zijn juist deze zaden die gegeten worden.

Quinoa is in drie soorten verkrijgbaar. De meest voorkomende soort is witte quinoa. De korrels zijn wit tot bijna doorzichtig van kleur. De rode variant is wat knapperig. Het bevat meer voedingsstoffen en heeft een stevigere smaak. Zwarte quinoa is in Nederland bijna niet verkrijgbaar. Dit is dit de meest voedzame soort en heeft een sterke smaak.

Hoe smaakt quinoa?

Mensen die er niet mee bekend zijn vragen zich af: hoe smaakt quinoa? Het heeft een nootachtige smaak, ondanks dat het een zaad is. De fabrikant die dit product naar de supermarkt gebracht heeft, omschrijft de smaak als vol en aards met een knapperige structuur. Witte quinoa heeft een milde nootachtige smaak. De rode variant is steviger van smaak met nog steeds met de smaak van noten. Hetzelfde geldt voor de zwarte soort.

Bestel hier quinoa

Recepten quinoa

Op zoek naar de beste recepten quinoa? Dit product is erg veelzijdig. Voor een recept kijk je op internet. Je kunt ook gebruik maken van een praktisch kookboek. Hieronder vind je de beste kookboeken met quinoa recepten:

Quinoa: nummer 1 superfood

Koken met quinoa: het supergraan

Heb jij nog een lekker recept quinoa, zoals een salade quinoa of iets anders? Laat het in een reactie hieronder weten.

Is quinoa glutenvrij?

Eet je wel eens een salade quinoa of gebruik je een ander recept? Mensen met een glutenallergie willen weten of dit product glutenvrij is. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe en graanproducten. Quinoa behoort niet tot de granen. Hierdoor is het glutenvrij. Dit product past dan ook binnen een glutenvrij dieet.

Quinoa afvallen

Kun je met quinoa afvallen? Er zijn recepten zoals een salade quinoa die helpen bij het verliezen van gewicht. Deze voeding wordt ook wel tot het superfood berekend. Dit is voeding met veel belangrijke voedingsstoffen. Het Voedingscentrum erkent de positieve gezondheidseffecten van dit product. Het staat in de schijf van vijf en is een gezonde aanvulling op graanproducten of brood.

Recepten met betrekking tot quinoa ontbijt zijn niet moeilijk. Een voedzame begin van de dag is quinoa met vers fruit en knapperige noten. Ook salade quinoa is een goed begin van de dag. Quinoa koken duurt 15 minuten, het neemt 3 keer in omvang toe. Het is belangrijk om de korrels in voldoende water te koken.

Voor een lekker ontbijt voeg je aan 150 gram quinoa twee eetlepels Griekse yoghurt, 20 gram walnoten, 100 gram blauwe bessen en 50 gram rozijnen toe. Deze of ander recepten quinoa zijn te vinden via diverse websites.

De quinoa voedingswaarde bedraagt 392 kcal per 100 gram. Daarnaast bevat het 3,5 gram vezels en 6,9 gram vet per 100 gram. Het is een bron van koolhydraten met 93,9 gram en 16,2 gram eiwitten.

De voedingswaarde van gekookte quinoa is anders, omdat het veel vocht opneemt en dus zwaarder wordt. 100 gram gekookte korrels bevatten 120 kilocalorieën.

Quinoa en diabetes

Voor diabetespatiënten is het belangrijk om gezond te eten. Bepaalde voedingsmiddelen zijn goed voor de bloedsuiker. Vezelrijke voeding laat de bloedsuikerspiegel langzamer stijgen.  Bovendien helpt het om de honger te stillen.

Diabetespatiënten kiezen daarom liever voor volkorenpasta of zilvervliesrijst. Ook een goed quinoarecept past binnen het dieet van een diabetespatiënt. Deze voeding is een prima alternatief voor andere granen. Het bevat belangrijke aminozuren, magnesium en foliumzuur. Veel diabetespatiënten eten graag een salade quinoa. Heerlijk en gezond!

Quinoa thee 

Er wordt regelmatig gezocht op quinoa thee. Toch is quinoa thee niet verkrijgbaar. Wel kan het eventueel zelf gemaakt worden door de korrels te koken en het kookwater te zeven. Wat overblijft is het vocht oftewel quinoa thee. Dit vul je eventueel aan met kruiden. Kook deze dan mee.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial