Ramen lappen zonder strepen – leuker kan het niet worden

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het is aan te raden om de buitenramen minimaal vier keer per jaar schoon te maken. Hiermee voorkom je storende vlekken en vingerafdrukken, en ontstaan er ook minder snel krassen. De ramen lappen is voor velen een saaie klus. Het duurt lang en brengt vaak ook ergernis met zich mee. Want hoe krijg je die vervelende strepen weg?

Wil je de ramen lappen zonder strepen en ook nog eens op een snelle manier? Bekijk de beste tips en probeer het direct uit.

Warm of heet water is vaak niet nodig

Vaak wordt gedacht dat je ramen streeploos schoon krijgt door gebruik te maken van warm of heet water. Maar dit is in veel gevallen niet nodig. Dit kun je ook prima met koud water doen. Sterker nog, professionele ramenwassers gebruiken alleen maar koud water.

Wel is het zo dat ramenwassers gebruik maken van osmosewater. Dit is water dat vrij is van mineralen, metalen, bacteriën en vuildeeltjes. Osmosewater is puur en voorkomt dat er strepen en vuilresten achterblijven.

Je koopt osmosewater (gedemineraliseerd water) online. Ideaal om je ramen te lappen zonder dat er strepen achterblijven. Probeer het eens uit want het werkt echt.

Bekijk osmosewater

Kun je zelf osmose water maken?

Sommige mensen vinden het prettig om zelf osmose water te maken. Dit is zeker mogelijk, maar hier heb je wel een osmose apparaat voor nodig. Het vraagt veel voorbereiding en natuurlijk de aanschaf van het (dure) apparaat. Wanneer het water alleen bedoeld is om je eigen ramen niet te lappen, dan is het verstandiger om osmose water te kopen.

Ramen wassen met gekookt water

Nee, het heeft geen zin om je ramen met gekookt water te wassen. Gekookt water bevat nog steeds mineralen en soms vuildeeltjes. Ook bevat het kalk, hoewel dit minder kan zijn omdat een gedeelte van de kalk in de waterkoker of de ketel achterblijft. Maar je krijgt de kalk niet helemaal weg.

Wel is het zo dat je virussen en bacteriën tijdens het koken doodt. Niet dat dit voor streeploze ramen zorgt, maar voor sommigen is dit een prettig idee. Over het algemeen is het zinloos om de ramen met gekookt water te lappen.

Gebruik afwasmiddel in plaats van allesreiniger

Het is niet aan te raden om de ramen te lappen met allesreiniger. Dit komt omdat allesreiniger een vettig laagje op de ruit achterlaat. Juist dat vettig laagje trekt nieuw vuil aan. Bovendien zie je dat laagje goed zitten wanneer het zonlicht erop schijnt.

Het is juist de bedoeling dat je de ramen ontvet. Dit werkt prima met afwasmiddel. Een druppeltje Dreft doet wonderen, maar je mag natuurlijk ook een ander merk afwasmiddel gebruiken.

Investeer in een goede trekker

Daarnaast is het belangrijk om een goede trekker te kopen. Veel mensen hebben een oude trekker liggen, maar die voldoet niet meer. Wanneer het rubber gescheurd is dan zorgt dit voor strepen op de ramen. Ook kan er vuil over de ramen krassen en dat wil je niet.

Een goede raamtrekker is van roestvrijstalen of stevig kunststof en geschikt voor professioneel gebruik. Let op want je hebt goedkope en dure modellen. De betere raamtrekkers zijn verkrijgbaar vanaf € 18. De goedkopere modellen kosten tussen de € 10 en € 15. Prima voor huishoudelijk gebruik maar een professioneel schoonmaakbedrijf zal hier niet zo snel meewerken.

Naar raamtrekkers

  • Maak een sopje van water en afwasmiddel
  • Doop een raamspons in het sopje
  • Maak de ramen van boven naar beneden schoon
  • Gebruik de trekker om het water van de ramen af te krijgen (van boven naar beneden)

Streeploze en glanzende ramen met een doorgesneden ui

Ondanks een goede voorbereiding kan het altijd gebeuren dat er toch strepen op de ramen ontstaan. Sommige mensen hebben de doorgesneden ui ontdekt. Je snijdt één of twee uien doormidden en gooien ze in lauw water. De sappen van de uien vermengen zich met het water. Juist die sappen zorgen ervoor dat vet van de ramen oplost. Wanneer je erg vettige ramen hebt dan kan de doorgesneden ui een goed trucje zijn om je ramen streeploos te lappen.

Na ramen lappen nawrijven met een prop krantenpapier

Blijven er strepen achter, wrijf de ramen dan droog met een prop krantenpapier. Vaak helpt dit om de strepen te laten verdwijnen. Let op want vochtig krantenpapier kan inkt afgeven. Het is dus niet altijd een gepaste oplossing.

Eventueel krijg je strepen weg met een droge en schone zeem of een pluisvrije doek. Wanneer je een zeem of doek wast moet dit altijd zonder wasverzachter. Want het is juiste de wasverzachter die voor nieuwe strepen op je ramen kan zorgen.

Niet in de volle zon de ramen wassen

De laatste tip: was de ramen nooit in de volle zon. Wanneer de zon schijnt dan droogt het water op de ramen veel te snel op. Hierdoor ontstaan er vlekken en strepen. Je mag best de ramen wassen wanneer het zonnetje schijnt, maar doe dit dan wanneer het erg warm is.

Mag je tijdens een regenbui de ramen lappen? Ja hoor, dat is geen probleem. Het is echt niet zo dat regendruppels voor strepen zorgen. Bovendien wis je de regendruppels tegelijkertijd met het sopje van de ramen. Het is natuurlijk een andere zaak dat de ramen lappen tijdens een regenbui voor jezelf niet zo prettig is.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Ramen lappen zonder strepen – leuker kan het niet worden
Schuiven naar boven