Regio’s van Italië

In Nederland hebben we 12 provincies, maar Italië is opgedeeld in regio’s. In totaal zijn het er 20, dus iets meer provincies dan Nederland telt. De Italiaanse regio’s hebben elk hun eigen parlement. Als toerist is dit niet zo interessant, maar wel om te weten welke regio’s van Italië er zijn. Daarom vind je ze hieronder overzichtelijk op een rij, inclusief de hoofdstad van elke regio en de grootste bezienswaardigheden.

Valle d’Aosta

 • Noord-Italië
 • 3266 km² groot

Dit is een kleine bergachtige regio die helemaal in het noordwesten van Italië ligt. Hij grenst gedeeltelijk aan Frankrijk en Zwitserland. De hoofdstad Aosta heeft een stadspoort uit de eerste eeuw voor Christus, een Romeins amfitheater en een kathedraal uit de 12e eeuw. Verder vind je hier ook een archeologisch museum en ondergrondse galerijen.

In deze regio kom je wat bijzondere plaatsen tegen waar nog bijna geen toerist is geweest. Bijvoorbeeld de kleine gemeente Chamois met slechts 58 huishoudens.

Naar de beste reisgidsen Italië

Trentino-Zuid-Tirol

 • Noord-Italië
 • 13.599 km² groot

Een Italiaanse regio die aan Duitsland grenst. In de provincie Zuid-Tirol spreken de meeste inwoners Duits. In de andere provincie, Trente, ligt de gelijknamige hoofdstad. Deze regio is vooral geliefd onder skiërs in de winter en bergbeklimmers in de zomer. De regio staat ook bekend om de goede wijnstreken.

Lombardije

 • Noord-Italië
 • 23.861 km² groot

In deze mooie regio ligt hoofdstad Milaan, dat jaarlijks veel toeristen trekt. Bekende bezienswaardigheden zijn de Dom van Milaan, de basilieken, het theater La Scala en de prachtige wolkenkrabbers. Milaan is tevens het modecentrum van Italië.

Lombardije ligt niet aan de kust, maar in het oosten ligt het bekende Gardameer. Een gedeelte van de Alpen loopt door deze regio waar ook nog eens de hoogste bergtoppen aanwezig zijn.

Piëmont

 • Noord-Italië
 • 25.398 km² groot

Grenzend aan Frankrijk en Zwitserland ligt de Italiaanse regio Piëmont. Het ligt aan de voet van de Italiaanse bergen. De hoofdstad is Turijn, bekend om het stadspaleis, koninklijk paleis en de basiliek Maria Hulp der christenen.

In deze regio ligt ook de provincie Cuneo met prachtige uitgestrekte bergdalen. Hier is het goed wandelen. Bovenin het gebied liggen ook een aantal heiligdommen.

Friuli-Venezia Giulia

 • Noord-Italië
 • 7712 km² groot

De hoofdstad van de regio Friuli-Venezia Giulia is Triëst en deze herbergt gelijk de meeste bezienswaardigheden. Waaronder meerdere kastelen, een Romeins theater, veel kerken, interessante pleinen en de tram van Opicana.

Verder is de stad Aquileia een aanrader. Deze beschikt namelijk over een zeer grote basiliek met een mozaïekvloer uit de vierde eeuw.

Veneto

 • Noord-Italië
 • 18.390 km² groot

In deze regio van Italië ligt het wereldberoemde Venetië, de stad op palen. Dit is een van de grootste toeristische bestemmingen van Italië (naast Rome). Het historisch centrum met zijn vele kleine kanalen zijn erg indrukwekkend. Alles gaat hier per boot, auto’s zijn in Venetië niet toegestaan.

Bekijk reisgids Venetië

Een belangrijk werk van Venezia is de basiliek van San Marco op piazza San Marco. In deze stad vind je ook een opstapplaats voor gondels, zodat je een tocht over de mooie kanalen maakt.

Een andere belangrijke provincie in Veneto is Verona met de plaats Soave. Dit plaatsje is belangrijk vanwege de witte wijn. Ook het Gardameer is in deze provincie gelegen.

Emilia-Romagna

 • Noord-Italië
 • 22.122 km² groot

Deze regio in Italië heeft niet zoveel grote bezienswaardigheden. Breng eens een bezoek aan de kuststeden Parma of Ferrera. Of bekijk de mozaïeken van Ravenna. Bologna is de hoofdstad en kenmerkt zich door veel rode bakstenen die gebruikt zijn bij de bouw van het historisch centrum. In deze stad vindt je ook een kathedraal, twee basilieken en wat musea.

Ligurië

 • Noordwest-Italië
 • 5421 km² groot

De regio Ligurië is smal en ligt geheel aan de kust. In het westen grenst het aan Frankrijk waardoor er een directe verbinding is. In deze regio vind je een aantal mooie natuurgebieden, maar ook het schiereiland Portofino is een bezoekje waard.

Genua is de hoofdstad van deze Italiaanse regio. Het heeft een haven en is tevens de grootste havenstad van het land. In Genua kom je veel bezienswaardigheden in de vorm van pleinen, musea en kathedralen tegen. Hier vind je ook het grootste aquarium van Italië.

Toscane

 • Midden-Italië
 • 22.990 km² groot

De regio Toscane staat vooral bekend vanwege de hoofdstad Florence. De Ponte Vecchio brug uit 1345 trekt jaarlijks ontzettend veel toeristen. Dit komt door de aanwezigheid van de vele winkels op de brug. De Corridoio Vasariano brug heeft vergelijkbare kenmerken. In Florence bewonder je ook de mooiste pleinen, musea en beeldhouwwerken.

Toscane zelf staat bekend om de lekkerste wijnen. Ook de stad Pisa met de scheve toren van Pisa is erg geliefd. Andere toeristische steden zijn Lucca en Siena. Dit soort steden hebben een middeleeuws stadsbeeld, en dat maakt het juist zo bijzonder.

Marche

 • Midden-Italië
 • 9695 km² groot

Deze regio van Italië grenst aan de Adriatische zee. De hoofdstad Ancona heeft vele monumenten waaronder een Romaanse kerk, fontein, kathedraal en nog veel meer. De havenstad Pesarco trekt ook wat bekijks, deze is namelijk in 184 voor Christus door de Romeinen opgericht.

Umbrië

 • Midden-Italië
 • 8454 km groot

Een middelgrote regio dat vooral bekend staat om de wijnbouw. Perugia is de hoofdstad van Umbrië. In deze stad vind je een Etruskische poort en grafkamer, een aantal heiligdommen en burgerlijke monumenten. Maar ook indrukwekkende musea, een middeleeuws aquaduct en een aantal kerken.

Orvieto is een kuststad die zich op een vulkanisch plateau ter hoogte van 300 m boven het landschap bevindt. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de rest van de provincie. Ook de stad Narni is de moeite waard, hier bevindt zich het geografisch middelpunt van Italië.

Lazio

 • Midden-Italië
 • 17.210 km² groot

Deze regio staat vooral bekend vanwege de hoofdstad Rome. Dit is ook wel de oude hoofdstad van het Romeinse Rijk. Je vindt hier dan ook veel bezienswaardigheden die terugleiden naar deze periode waaronder het Colosseum en het Pantheon (antieke tempel). Hier staat ook de grootste en bekendste fontein van Italië.

Verder vind je in Rome verschillende musea, het 16e-eeuwse landhuis van paus Julius III en een klooster dat door Michelangelo is ontworpen. De provincie zelf heeft een brede kuststrook waardoor er veel badplaatsen zijn.

Abruzzen

 • Zuidmidden-Italië
 • 10.793 km² groot

De grootste stad in deze regio is Pescara, die jaarlijks ook veel toeristen trekt. Bovendien is dit ook nog eens de economische stad van Abruzzen. Tijdens een vakantie in deze regio is het goed vertoeven in de kustplaatsen. Dit zijn onder andere Pineto, Giulianova en Martinisicuro. In deze badplaatsen vind je brede zandstranden en boulevards met de winkels, horeca en hotels.

In de regio Abruzzen liggen ook vier mooie en grote natuurparken. Je komt hier onder andere de Apennijnse wolf, het wilde zwijn, de bruine beer, het stekelvarken en de arend tegen.

L’Aquila is de hoofdstad van deze Italiaanse regio en herbergt vele kerken, pleinen, een kerk en een bijzondere fontein. Zeker de moeite waard. Het ommuurde plaatsje Santo Stefano di Sessanio is diverse keren uitgeroepen tot het mooiste dorp van Italië.

Molise

 • Zuidmidden-Italië
 • 4438 km² groot

De hoofdstad van deze regio van Italië, Campobasso, heeft een prachtig historisch centrum. Bezoek ook zeker het kasteel van Montforte dat uit 1459 stamt. De Italiaanse stad Termoli ligt aan de Adriatische kust en herbergt een kathedraal uit de 12e eeuw. Verder staat hier een kasteel uit 1240 dat in opdracht van koning Frederik II is gebouwd.

Een andere aandachtstrekker uit deze regio is het gebergte Monti del Matese. De Monte Miletto is met 2050 meter de hoogste top van deze bergketen. ’s Winters vinden op de hellingen van deze berg vele wintersporten plaats. Het beschikt namelijk over maar liefst 45 km piste.

Campania

 • Zuid-Italië
 • 13.592 km² groot

Capua in de Italiaanse regio Campania was in de eeuwen voor Christus de belangrijkste stad. Bekende bezienswaardigheden in deze regio zijn de Vesuvius en de Solfatra (vulkanen), de historische Romeinse stad, de Griekse tempels en Paestum. Verder worden de twee eilanden Ischia en Capri veel bezocht.

Napels is de hoofdstad van deze regio. Belangrijke bezienswaardigheden in Napels zijn het stadhuis, het voormalig koninklijk paleis, de kathedraal van Napels en de Cippo a Forcella (overblijfselen van een ringmuur uit de Griekse tijd).

Apulië

 • Zuidoost-Italië
 • 19.364 km² groot

Deze regio van Italië ligt aan de Adriatische zee en de Ionische Zee. En gedeelte van de regio beslaat de hak van de Laars van Italië. De hoofdstad is Bari , waar de beroemde basiliek van Sint-Nicolaas staat. Hier liggen de stoffelijke resten van de bisschop van Myra (Sint-Nicolaas oftewel Sinterklaas). Jaarlijks wordt op 7 mei een historische stoet ter herdenking van deze heilige uitgevoerd.

De Italiaanse regio Apulië heeft natuurlijk nog meer bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het schiereiland Gargano of de badplaats Vieste. In het plaatsje Alberobello bewonder je witte en ronde huizen die voor heel wat bekijks zorgen.

Lees ook: Gratis Italiaans leren -. De beste mogelijkheden

Basilicata

 • Zuid-Italië
 • 9992 km² groot

Deze regio heeft een klein stukje kuststrook aan de Tyrreense zee. De rest van de regio bestaat vooral uit bergachtig gebied. In de stad Matera bevinden zich prehistorische grotwoningen. De hoofdstad Potenza heeft een archeologisch museum. Basilicata is onder toeristen nog niet zo bekend en geliefd. Maar dat zorgt wel weer voor de nodige rust.

Calabrië

 • Zuid-Italië
 • 15.083 km² groot

Aan de voorkant van de Laars van Italië ligt Calabrië met als hoofdstad Catanzaro. Vroeger werden hier veel zijderupsen gekweekt en was het de belangrijkste stad wereldwijd met betrekking tot de levering van zijde. Cocobeach is een bekend strand dat in deze stad ligt, en ook veel toeristen trekt.

De regio Calabrië is ook interessant vanwege het zeer heldere zeewater. Bezoek ook eens The Sanctuary of Santa Maria dell’Isola dat je via trappen en plateaus tot aan een magnifiek kasteel leidt. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht. Verder is de Piedigrotta Church een aanrader, dit is een in de rotsen uitgehouwen kerk.

Sardinië

 • Italiaans eiland
 • 24.090 km² groot

Dit eiland ligt in de Middellandse zee. Het heeft geen directe verbinding met het vasteland, je komt hier alleen per veerboot of per vliegtuig. Het eiland beschikt namelijk over drie luchthavens. Om het eiland heen liggen vele kleine rotsachtige eilandjes. Sommigen hiervan zijn bewoond of worden door veerboeren gebruikt. Maar er zijn ook vele kleine eilandjes die niet bewoond zijn.

De hoogste top van het eiland is 1800 m hoog. De druipsteengrotten van Sardinië zijn meer dan de moeite waard. De hoofdstad van het eiland is Cagliari met een Romeins theater, botanische tuin, kathedraal en basiliek.

Sicilië

 • Italiaans eiland
 • 25.701 km² groot

Ook dit is een regio van Italië en tevens het grootste eiland in de Middellandse zee. Het heeft een kustlijn met een lengte van 1000 km. Twee eilandjes die tot deze regio behoren liggen eigenlijk op het Afrikaanse continent.

Bekijk reisgids Sicilië

Sicilië heeft een rijke historie. Al in de 11e eeuw voor Christus werd er hier gehandeld. Tijdens de Romeinse tijd werd er veel bijgebouwd, maar ook de Arabische tijd is van invloed geweest. De Siciliaanse keuken laat invloeden uit Arabië, Spanje, Griekenland en Frankrijk zien. Je bereikt het eiland via een veerbootverbinding (per auto of trein). Er zijn ook vier luchthavens aanwezig.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial