Rillingen zonder koorts – dit is er aan de hand

Heb je last van rillingen zonder koorts? Dit kan van alles betekenen, van angst tot onderkoeling. Maar er zijn nog vele andere oorzaken voor rillingen zonder koorts. De belangrijkste oorzaken vind je hieronder. Kijk ook hoe je dit probleem kunt oplossen of welke behandeling nodig is.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Onderkoeling

Een van de meest voorkomende oorzaken van rillingen zonder koorts is onderkoeling. Wanneer je lichaam te veel afkoelt gaan de spieren zich samentrekken. Hierdoor gaat je lichaam rillen en je mond gaat klappertanden. Dit is bedoeld om warmte te creëren. Bij ernstige onderkoeling is het belangrijk om het lichaam weer op temperatuur te brengen, dit lukt vaak zelf niet meer.

Breng iemand die sterk onderkoeld is naar een warme omgeving en wikkel deze in een isolatiedeken. Nooit in een warm bad doen.

Let op want bij een te laag lichaamsgewicht is je lichaam niet zo goed in staat om het op temperatuur te houden. Mensen met ondergewicht hebben ook vaker last van rillingen zonder koorts.

Griep of verkoudheid

Bij griep treden verschillende klachten op waaronder spierpijn, hoofdpijn, soms misselijkheid, braken of diarree maar ook rillingen. Griep hoeft niet altijd met koorts gepaard te gaan, de lichaamstemperatuur kan ook iets verhoogd zijn.

Een verkoudheid uit zich door een loopneus of verstopte neus en soms hoesten. Bij een verkoudheid heb je minder vaak last van rillingen maar dit kan wel voorkomen. Griep en verkoudheid moeten zelf genezen.

Acuut glaucoom

Deze aandoening kenmerkt zich door een ernstig verhoogde oogdruk. Er ontstaat acute hoofdpijn, minder goed kunnen zien, misselijkheid met soms braken. Ook rillingen zonder koorts wordt veel gezien. Een acuut glaucoom moet direct worden behandeld.

Slaaptekort

Ben je zo iemand die regelmatig slecht slaapt? Dan wil je wel eens gaan rillen zonder dat je koorts hebt. Andere symptomen van een slaaptekort zijn een verminderde concentratie, wallen of donkere kringen onder de ogen, geprikkeld reageren maar vaak ook lekkere trek hebben. Een slaaptekort los je op door voor een goede nachtrust te zorgen. Neem eventueel melatonine in, bij veel mensen helpt dit.

Naar melatonine

Lage bloedsuikerspiegel

Mensen met diabetes lopen meer risico op een lage bloedsuikerspiegel, maar dit kan iedereen overkomen. Wanneer je lange tijd niks heb gegeten dan daalt de bloedsuikerspiegel. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, een hongergevoel en zweten. Er kunnen ook hartkloppingen ontstaan. Verder zie je dat de persoon gaat rillen zonder koorts te hebben.

Door het drinken van frisdrank wordt het bloedsuiker weer op peil gebracht. Het kan ook helpen om een lepel suiker door een glas water te mengen of iets zoet te eten. Heb je vaker last van een lage bloedsuikerspiegel dan is het aan te raden om altijd druivensuiker bij je te hebben.

Bekijk druivensuiker

Ernstige uitdroging

Wanneer je te weinig drinkt raakt je lichaam uitgedroogd. De eerste verschijnselen zijn een dorstgevoel en hoofdpijn. Dit is een teken dat je moet gaan drinken. Wanneer de uitdroging langer voortduurt dan ervaar je misselijkheid, duizeligheid, spierkramp, rillingen zonder koorts en algemene zwakte.

Bij zeer ernstige uitdroging wordt vocht middels een infuus toegediend. In alle andere gevallen is het vochttekort makkelijk aan te vullen. Waak ervoor om niet ineens te veel te drinken, verspreid de vochtinname goed.

Acute bronchitis

Als gevolg van een virusinfectie kan er acute bronchitis ontstaan. De eerste klachten bestaan uit een droge hoest, hoofdpijn en keelpijn. Verder ervaar je rillingen, een pijnlijk gevoel achter het borstbeen en soms ook heesheid.

Acute bronchitis geneest vaak binnen 14 dagen. Soms is een behandeling met antibiotica nodig. Houd er rekening mee dat acute bronchitis besmettelijk is voor anderen.

Bloedarmoede

Een minder vaak voorkomende oorzaak van rillingen zonder koorts is bloedarmoede. Een ijzertekort is verantwoordelijk voor het ontstaan van bloedarmoede, maar soms ontstaat dit ook door extreem bloedverlies. Bij bloedarmoede treden de volgende klachten op:

  • Zweten
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Oorsuizen
  • Kortademig bij inspanning
  • Vermoeidheid
  • Rillingen

Een ijzertekort vul je aan door ijzerrijke voeding. Het is ook mogelijk om ijzertabletten (zelfzorg) in te nemen. Alleen bij ernstige bloedarmoede zal de arts staaltabletten voorschrijven.

Bekijk ijzertabletten

Lage bloeddruk

Als laatste is een lage bloeddruk een bekende veroorzaker van een rillend lichaam zonder dat er koorts aanwezig is. Je ervaart dan ook duizeligheid, vooral wanneer je opstaat. Verder heb je last van een koud gevoel in de handen en voeten, hoofdpijn en vermoeidheid. Een lage bloeddruk is niet direct ernstig maar soms is het toch beter om hiermee langs de huisarts te gaan.

Behandeling van rillingen zonder koorts

Heb je last van rillingen zonder koorts dan is het goed om eerst naar een oorzaak te zoeken. Soms kun je die oorzaak niet zelf vinden en is een onderzoek door de huisarts nodig. Wacht hier niet te lang mee, al helemaal niet wanneer de klachten lang aan blijven houden.

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen verdwijnen de rillingen vanzelf. Ga niet zelf voor doktertje spelen. Wanneer je langer dan drie dagen last hebt van rillingen en er komen meer klachten bij, dan is het zeker aan te raden om even langs de huisarts te gaan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial