Rotte eieren smaak door een bedorven maag

Last van een rotte eieren smaak in de mond? Dit komt doordat je maag bedorven is. Niet letterlijk natuurlijk, maar de maaginhoud. Bijna iedereen heeft dit wel eens gehad. Bij een bedorven maag komt er een vieze stinkende lucht uit de mond.

Vaak moet je boeren laten die aan rotte eieren doen denken: een zwavellucht. Dit kan soms enkele dagen aan blijven houden. Soms gaat dit gepaard met diarree. Gelukkig zijn de meeste mensen er na twee tot drie dagen vanaf. In deze blog lees je alles over het ontstaat een bedorven maag en hoe je van die rotte eieren smaak afkomt.

Lucovitaal Pre & Probiotica
Bekijk product

Wat is een bedorven maag?

Wanneer de maag bedorven is betekent dit eigenlijk dat de inhoud van de maag bedorven is. Kijk maar eens hoe dit ontstaat.

In de maag komt het voedsel dat je kauwt en doorslikt terecht. Gemiddeld blijft dit voedsel 3 tot 4 uur in de maag zitten. Vet voedsel kan tot wel 7 tot 8 uur in de maag blijven zitten. Dit komt omdat de maag meer werk heeft om vet voedsel te verteren. Vloeibaar voedsel is na 1 tot 2 uur uit de maag verdwenen.

Misselijkheid bestrijden

Bij een bedorven maag is (of was) er voedsel aanwezig met daarin bacteriën, schimmels, gisten of virussen. Een kleine hoeveelheid van deze micro-organismen zit altijd wel in voedsel en kan meestal geen kwaad. Wanneer het om een groot aantal micro-organismen gaat, dan ontstaat een bedorven maag. Daar krijg je dus die rotte eieren smaak van. Echt vies hoor!

Advies van Thuisarts.nl: moet je vaak overgeven of heb je diarree, neem dan om de 5-10 minuten een slokje water of een lepeltje ORS. Hiermee voorkom je (ernstige) uitdroging.

Naar ORS

Voedsel is vaak besmet

Je voeding is echt niet zo hygiënisch als je denkt. Voedsel is redelijk vaak besmet met micro-organismen. Deze micro-organismen komen via verschillende wegen het voedsel in: de lucht, het water, de grond (aarde) of via vieze handen.

Veel van deze micro-organismen zijn slecht bestand tegen grote hitte en sterven af wanneer je het voedsel goed verhit. Voedsel dat onvoldoende wordt verhit bevat vaak een grotere hoeveelheid micro-organismen. Bacteriën bijvoorbeeld kunnen zich razendsnel uitbreiden.

E-coli of salmonella

Meestal wordt een bedorven maag veroorzaakt door bacteriën of de producten die bacteriën afscheiden zoals E-coli en salmonella. De bacteriën die in de maag terechtkomen nestelen zich in het slijmvlies en veroorzaken daar ontstekingen.

Het lichaam reageert hierop door de bacteriën uit het lichaam te verdrijven. Dit gebeurt middels braken. Geen pretje maar wel de ideale oplossing om het besmette voedsel kwijt te raken.

Diarree ontstaat vaak wanneer de bacteriën de maag al gepasseerd zijn. Bij gelijktijdige braken en diarree zitten de bacteriën zowel in de maag als in de darmen.

Boeren die naar eieren smaken

Bij een bedorven maag ontstaat er niet altijd braken of diarree. Bij een lichte ontsteking zal het braakcentrum in de hersenen onvoldoende geprikkeld worden, waardoor braken uitblijft. Wel kan er misselijkheid ontstaan.

Meestal krijg je dan last van boeren die zeer vies smaken. Deze boeren smaken naar rotte eieren oftewel een zwavellucht. De boeren proef je zelf goed, maar is soms ook door anderen te ruiken. Daarnaast kun je scheten oftewel winden laten die naar dezelfde rotte eieren ruiken. Je ruikt van alle kanten totaal niet fris. Bovendien voel je je ook niet fris.

Het ontstaan van de rotte eieren smaak (en winden)

Hoe ontstaan die vieze boeren en scheten? De bacteriën in de maag produceren gassen. Dit is een normaal proces, iedere bacterie die zich voedt produceert een bepaald gas. Die gassen worden ook wel de scheten van de bacterie genoemd, net zoals dit bij de mens ook het geval is.

Je kunt je voorstellen dat een grote hoeveelheid bacteriën ook een flinke hoeveelheid gas produceert. Het lichaam wil van dat gas af, en raakt dit kwijt middels boeren of scheten. De vieze zwavellucht die hierbij vrijkomt is de geur van de scheten van de bacteriën. Eigenlijk wil je hier niet bij stilstaan, voordat je nog misselijker wordt.

Zo kom je van die rotte eieren smaak af

Je wil van die rotte eieren smaak in je mond af. Maar ook van de vieze stinkende scheten. Hoe dood je de bacteriën? Vertrouw op je eigen lichaam: deze is goed in staat de bedorven maag volledig te herstellen. De bacteriën worden aangevallen en opgeruimd door het lichaam.

Antibiotica is niet nodig, dit wordt zelden toegediend bij een bedorven maag. Opname in het ziekenhuis is alleen nodig wanneer het om ernstige gevallen van voedselvergiftiging gaat. Bij een opname wordt de maag leeggepompt. Maar er kan ook sprake zijn van uitdroging, waarbij er vocht wordt toegediend.

De maag schoonspoelen

De beste behandeling is het zelf schoonspoelen van de maag. Dit doe je door veel water te drinken. Wanneer je veel water drinkt zul je vaak veel minder last hebben van die rotte eieren smaak. Verder is het gewoon een kwestie van geduld hebben. Houd er wel rekening mee dat anderen de boeren en/of scheten vaak kunnen ruiken.

Voorkom herbesmetting

Om herbesmetting of nieuwe besmetting te voorkomen is het belangrijk om de handen voor het eten goed te wassen. Doe dit ook wanneer je een maaltijd klaarmaakt (voedsel bereiden).  Ook na toiletbezoek moet je de handen goed wassen.  

Maak je groente klaar? Was dit goed, vooral wanneer je het rauw eet. Vlees goed verhitten op minimaal 75 graden. Eieren kun je beter niet rauw eten. Rauwe kaas en rauw vlees vormt altijd een risico.

Sommige bacteriën vormen sporen die hittebestendig zijn. Deze sporen groeien weer opnieuw uit onder gunstige omstandigheden. Vooral rijst bevat veel van deze bacteriën. Dit verklaart waarom je vaak ziek wordt na het eten van chinees voedsel. Warm restjes rijst dus nooit op.

Brandend maagzuur

Verwar een rotte eieren smaak niet met brandend maagzuur. Dit laatste ontstaat door een slecht werkende maagklep. Vaak komt dit bij ouderen, mensen met overgewicht maar ook bij zwangere vrouwen voor. Heb je erg veel last van brandend maagzuur en oprispingen, neem dan een maagzuurremmer.

Bekijk maagzuurremmers

Meer over rotte eieren boeren

Wil je meer weten over rotte eieren boeren? Door een gezonde levensstijl voel je je fit en actief. Dit voorkomt echter niet dat je af en toe toch last kan krijgen van een rotte eieren smaak of stinkende boeren/ scheten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com