Roze Zaterdag, over acceptatie en tolerantie

Bijgewerkt: 31 januari 2023

Ieder jaar op de laatste zaterdag van juni wordt in Nederland de roze zaterdag gehouden. Dit is een grootse samenkomst van holebi’s. Natuurlijk in een feestelijke stemming. Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de bekende Gay Pride Parade. Het draait op deze dag om acceptatie en tolerantie.

Historie Roze Zaterdag

Sinds 1978 wordt in Nederland roze zaterdag gevierd. Dit is een festival, bedoeld voor alle holebi’s in Nederland. Ook in België bestaat er een jaarlijks roze zaterdag.

Het idee hiervoor is ontstaan na een incident in Amerika, Wall street, waar agenten in 1969 voor de zoveelste keer het gay-café Stonewall Inn binnenvielen. Al jarenlang teisterden agenten daar de bezoekers met plagerijen en zelfs geweldpleging. In dat jaar besloten de homo’s terug te vechten. Dit was het begin van een nieuw tijdperk, waarin holebi’s eindelijk niet langer onderdrukt werden en konden uitkomen voor wie ze zijn.

In Amerika hebben ze de gay-pride: een groots opgezette parade met heel veel holebi’s uit dat land. Het kent veel kleur, vrolijkheid en saamhorigheid. In Nederland wellicht wat kleiner opgezet, maar de bedoeling is hetzelfde en duidelijk. Uitkomen voor wie en wat men is en acceptatie en emancipatie in de samenleving brengen.

Roze, roze en nog eens roze

Roze staat symbool voor roze zaterdag. Maar roze staat ook symbool voor de homo-beweging. Tijdens de tweede wereldoorlog waren homo’s in concentratiekampen verplicht om een roze driehoek te dragen, zoals de joden de gele ster droegen. In verschillende steden in het land kent met ook nog de roze woensdag (Nijmegen), roze vrijdag (50plus beurs) en roze zondag. (Surinaamse variant).

Het festival

Ieder jaar vindt The Hague Festivals plaats, waaronder Veteranendag, Parkpop, en ook roze zaterdag valt. Op verschillende pleinen in een vooraf bepaalde stad zijn er optredens van diverse artiesten. Ook zijn er toespraken van politici en bekende Nederlanders. Ook staan er verschillende kraampjes waar men informatie kan krijgen en artikelen kan aanschaffen. Bij de kroegen staan de terrasjes klaar en is het één grote gezellige boel. Uiteraard vindt er ook een parade plaats, een vrolijke optocht met de hoofdkleur roze.

Discriminatie

Ondanks de goede bedoelingen van roze zaterdag, waarmee men tolerantie voor alle holebi’s wil bereiken, ontstaat er jaarlijks nog veel discussie en discriminatie tijdens de roze zaterdagen. Er is daarom ook streng toezicht van politie. Het is jammer dat die tolerantie in een vrij denkend land als Nederland nog te minimaal is: ieder mens hoort gelijk te zijn. Of we nu hetero, homo, lesbisch of bisexueel zijn.

Pink PeTiTie

In 2009 vond de roze zaterdag in Den Haag plaats, en laat Den Haag nou net een plaats voor onze politici zijn. In plaats van de gebruikelijke parade, reden er dit keer oldtimers met wethouders en raadsleden langs de ambassade van verschillende landen, waar het niet al te best gesteld is met de rechten van de homo’s.

De burgemeester van Den Haag bood alle ambassadeurs een petitie aan. Hierin stond dat homo’s en lesbiennes recht hebben op vrijheid van leven, zoals dat staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Dit was natuurlijk een goede doorbraak. Opvallend is dat holebi’s in Nederland meer rechten hebben dan in sommige andere landen. Maar recht hebben is wat anders dan geaccepteerd worden. En daar wringt de schoen soms nog wel.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven