Rug pull in crypto: zo herken je het

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Als beginner kom je vreemde termen in de crypto wereld tegen. Maar zelfs ervaren beleggers blijven bijleren. Rug pull is zo’n term waarvan je niet precies weet wat het betekent. Het is heel belangrijk om meer over rug pull te weten want het gaat hier om een kwaadaardige actie. Je wordt opgelicht waar je bijstaat.

Aan het tapijt trekken

De letterlijke betekenis van rug pull is tapijt trekken (rug= tapijt). Oftewel: jij staat op een tapijt en iemand anders trekt dat tapijt keihard onder je vandaan. Dat je omvalt, dat mag duidelijk zijn. Maar wat heeft dit met cryptocurrency te maken?

Het gaat hier om een vorm van oplichting. Iemand creëert een nieuwe cryptomunt, voegt deze aan een DEX toe en zorgt ervoor dat mensen de munt kopen. Om vervolgens alles weer eruit te halen waardoor de koers flink daalt. Ondertussen is de oprichter van de munt er met het geld vandoor. Conclusie: jij staat met lege handen en hebt financieel verlies.

Koop crypto en betaal met iDEAL, dat regel je bij onderstaande Nederlandse aanbieder.

Meld je aan bij Litebit

Zo werkt rug pull

Benieuwd hoe rug pull exact in zijn werking gaat? Hieronder vind je dit stap voor stap beschreven, met een duidelijke uitleg. Zo is het ook mogelijk om eerder een rug pull te herkennen. Of om in ieder geval heel voorzichtig te zijn.

Een nieuwe ERC20 token ontwikkelen

Het begint allemaal met het ontwikkelen van een nieuwe ERC20 token. Een token is vaak anders dan een coin. Van een coin is namelijk bekend dat deze een eigen blockchain heeft, zoals bitcoin of ethereum. Een token wordt altijd bovenop een bestaande blockchain gebouwd. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de ethereum blockchain, simpelweg omdat het makkelijker is om hier een token op te bouwen. In dit geval spreek je van een ERC20 token.

Normaal gesproken worden ERC20 tokens na een tijd ingewisseld voor de uiteindelijke coin, want veel projecten ontwikkelen toch hun eigen blockchain netwerk. Bij een rug pull is de oprichter dit uiteraard nooit van plan: er komt geen eigen blockchain. Maar dat weten de beleggers niet.

Toevoegen aan het DeFi ecosysteem

De tweede stap binnen de rug pull is de token toevoegen aan het DeFi ecosysteem. Dit is een gedecentraliseerd financieel systeem voor cryptocurrency. Hierbij wordt er dus gebruik gemaakt van een gedecentraliseerd netwerk en een blockchain.

Meestal wordt er gekozen voor een DEX: hieraan wordt de token toegevoegd. DEX staat voor decentralized exchange. Dit betekent dat er geen beheerder van de handelsbeurs aanwezig is. Hierdoor kan iedereen tokens aan de handelsbeurs toevoegen. Niemand controleert of ze wel veilig of betrouwbaar zijn.

Een DEX is het tegenovergestelde van een gecentraliseerde crypto exchange. Deze laatste is veel veiliger: de beheerder bepaalt of een coin of token wel veilig genoeg is. Bovendien zijn dit soort exchanges vaak landelijk geregistreerd, waardoor gebruikers meer bescherming genieten.

Ethereum inruilen voor de nieuwe ERC20 token

Wanneer de nieuwe ERC20 token is toegevoegd aan een DEX komt de volgende stap in de rug pull: gebruikers ruilen ethereum in voor een aantal van die nieuwe tokens. Soms wordt de token gepromoot, meestal op social media. Hierdoor kan er een hele hype rondom de nieuwe token ontstaan. Dit vergroot voor de oprichter de kans dat er meer geld in de token wordt gestoken.

Er met het geld vandoor gaan

De oprichter wacht totdat er doende geld in de vorm van ethereum binnen is gekomen. Dan vindt de uiteindelijke rug pull plaats: het kleed wordt snel en hard weg trekken de oprichter verzamelt graag geld, pakt zijn biezen en verdwijnt aan de horizon. Iedereen die de token heeft aangekocht krijg in de gaten dat de muntjes waardeloos zijn. Er gaan namelijk nooit iets mee gebeuren.

Als gevolg hiervan stort de hele koers in. Waarschijnlijk krijg je de munten ooit meer verkocht of tegen een veel te lage prijs. Hoe dan ook, je zal altijd op financieel verlies staan.

Signalen voor een rug pull

Hoe voorkom je dat je met open ogen in een rug pull trapt? Ten eerste door voorzichtig te zijn met de aankoop op een DEX. Vooral voor beginners is dit een duidelijke waarschuwing, want je weet niet altijd wat je aankoopt. Hieronder een aantal voorbeelden van een DEX:

  • Binance DEX
  • PolkaDex
  • BISQ (voorheen BitSquare)
  • PancakeSwap DEX
  • OpenDEX project  

En zo zijn er nog wel een aantal te noemen. Handel liever op een centrale handelsbeurs. Bijvoorbeeld het Nederlandse Bitvavo, hier word je ook in je eigen taal geholpen. Bovendien staat deze handelsbeurs dicht bij huis en dat is wel zo veilig en prettig.

Wanneer je via onderstaande link aanmeldt krijg je ook nog eens de eerste € 1000 handels kosten gratis.

Meld je aan bij Bitvavo

Wat is een rug pull Uniswap?

Soms hoor je over een rug pull Uniswap, maar wat is dat eigenlijk? Het gaat hier niet om een aparte techniek maar om de bekende gedecentraliseerde exchange (DEX) Uniswap. Er zijn veel gebruikers die op Uniswap wat aankopen. Een rug pull komt op Uniswap helaas regelmatig voor. Dit zie je ook regelmatig op PancakeSwap voorbijkomen, ook een bekende DEX.

De gemiddelde tijd dat een rug pull duurt

Op zich duurt een rug pull niet zo heel lang. Opvallend is dat bijna de helft van de rug pulls tussen de 30 minuten en drie dagen duurt. Dit is dus de periode waarbinnen de ERC20 token aan een DEX wordt toegevoegd en de oprichter er met de geïnvesteerde ethereum vandoor gaat. Alleen al om die reden is het aan te raden om minimaal 5 dagen te wachten voordat je een nieuwe token aankoopt. Hiermee verminder je al voor de helft de kans dat je wordt opgelicht.

De langste rug pull ooit duurde maar liefst 591 dagen. Het is de oplichters dus gelukt om bijna twee jaar lang de investeerders om de tuin te leiden.

Doe zelf onderzoek

Bekijk altijd wie of wat de ontwikkelaar van een nieuwe token is.  Vaak is de oprichter anoniem, maar je kunt middels een onderzoek wel een beetje achterhalen of de oprichter redelijk betrouwbaar is. Kijk ook goed naar de whitepaper: hierop staan doelen en benchmarks. De whitepaper moet uniek zijn, dus niet gekopieerd van een andere token of coin. Helaas lezen maar weinig mensen de whitepaper en is het dus lastig achterhalen of deze wel uniek en realistisch is.

Wees voorzichtig wanneer iemand je benadert en een specifieke token aanprijst. Dit zou zomaar kunnen betekenen dat het hier om een rug pull gaat, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Verder is het altijd een financieel risico wanneer je gebruik maakt van een DeFi. Dat risico moet je van tevoren incalculeren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Rug pull in crypto: zo herken je het
Schuiven naar boven