Screenshot maken Xiaomi – hoe maak je een schermafbeelding?

Hoe maak je een screenshot met Xiaomi? Een schermafbeelding laat zien wat er op dat moment op je scherm staat. Dit kan soms belangrijk zijn, bijvoorbeeld wanneer het toestel vreemd reageert. Of wanneer je iets met anderen moet delen. In dit artikel lees je hoe je een screenshot op je Xiaomi smartphone maakt.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Dit is een screenshot (schermafbeelding)

Weet je al wat een screenshot is? Dit noem je ook wel een schermafbeelding. Met deze functie leg je vast wat er op je scherm staat. Heb je bijvoorbeeld een app openstaan en wil je dit beeld vastleggen, dan maak je een screenshot. Het maken van een schermafbeelding is een beetje vergelijkbaar met de printscreen op je desktop, pc of laptop. Nu weet je wat het is.

Zo maak je een screenshot met Xiaomi

Er zijn verschillende manieren om een screenshot te maken. Begin met de meest eenvoudige methode:

 • Druk de powerknop en volume omlaag knop tegelijkertijd in
 • Laat los wanneer het scherm kort flitst

Na de flits is een screenshot gemaakt. Vaak verschijnt deze als miniatuurafbeelding op het scherm. Tik je hier op, dan opent de miniatuurafbeelding zich. Je kunt de screenshot nu bewerken of delen.

Screenshot met drie vingers

Wist je dat je op een Xiaomi smartphone ook een screenshot met drie vingers kunt maken? Dit is vergelijkbaar met het bewegingsgebaar op Samsung toestellen. Bij Huawei vind je een vergelijkbare functie, namelijk het knokkelgebaar. Hierbij tik je met je knokkels op het scherm.

Het bewegingsgebaar of knokkelgebaar werkt niet op een Xiaomi smartphone. Wel kun je gebruik maken van drie vingers:

 • Veeg met drie vingers over het scherm richting de onderkant
 • Wacht totdat het scherm kort flitst

Reageert het scherm niet? Probeer het dan opnieuw. Mogelijk werkt deze functie niet omdat niet alle Xiaomi modellen hiervan voorzien zijn. Je kunt overigens ook een snelkoppeling aan deze functie toewijzen. Druk de startknop lang in en voeg de functie toe.

Gebruik maken van het meldingenvenster

Bovenaan het scherm vind je het meldingenvenster. Wanneer je dit van boven naar beneden veegt activeer je het meldingenvenster. In het snelmenu staat de optie screenshot. Tik hier op en je Xiaomi toestel maakt een schermafbeelding.

Tip:  zorg altijd voor een optimale bescherming van je beeldscherm. Wanneer het toestel valt of je stoorde ergens tegenaan dan kunnen er krassen of zelfs barsten ontstaan. Gebruik ter bescherming een goede screenprotector.

Naar Xiaomi screenprotector

Xiaomi en de Quick Ball navigatie

Een bijzondere manier van het maken van een screenshot is de Quick Ball navigatie. Deze functie is alleen op toestellen vanaf 2018 aanwezig. Houd er echter rekening mee dat de zeer voordelige modellen deze functie misschien niet hebben. Wil je gebruik maken van de Quick Ball navigatie dan moet je een aantal stappen doorlopen:

 • Open de instellingen app
 • Navigeer naar ‘extra instellingen’
 • Tik op ‘Quick Ball’
 • Zet het schuifje bij Quick Ball aan
 • Tik aan de rechterkant van het scherm op het Quick Ball menu
 • Tik op het schaarpictogram

Je toestel maakt nu een screenshot met behulp van de Quick Ball functie.

Screenshot bewerken (bijsnijden of tekst toevoegen)

Je hebt een screenshot met je Xiaomi toestel gemaakt maar wilt de afbeelding bewerken. Dit kan op 2 verschillende manieren:

 • Via de miniatuurweergave
 • Vanuit de galerij

Na het maken van een screenshot zie je deze even als miniatuurweergave op je scherm verschijnen. Door op de miniatuurweergave te tikken ga je direct naar de schermafbeelding. Doe je niets, dan verdwijnt de miniatuurweergave na enkele seconden. Gelukkig vind je deze in de galerij op je smartphone terug. Kijk in de map screenshots of schermafbeeldingen en open de gewenste afbeelding.

Je kunt een schermafbeelding bijsnijden, bijvoorbeeld omdat bepaalde informatie niet van toepassing is. Wil je iets extra’s toevoegen, kies dan voor een tekst of afbeelding. Deze plaats je in de screenshot. Sla vervolgens de nieuwe afbeelding op en deel deze via social media, e-mail, WhatsApp of één van de andere deelmethodes.

Het maken van een scrol screenshot

Is het nodig om meer informatie aan een screenshot toe te voegen? Bijvoorbeeld omdat je een gehele webpagina wilt vastleggen? Kies dan voor een scrol screenshot. Dit werkt alleen op nieuwe toestellen vanaf 2017/ 2018.

Bekijk de nieuwste Xiaomi toestellen

Maak een screenshot volgens een van bovenstaande methoden

 • Tik op de miniatuurweergave
 • Activeer de schuifoptie
 • Bepaal hoeveel je wilt vastleggen
 • Tik op gereed

Houd er rekening mee dat het scrollen vrij snel kan gaan. Hierdoor komt het wel eens voor dat je niet alles vastlegt. Tip: scrol iets verder door.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial