Slijm bij ontlasting: dit betekent het (oorzaken)

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Niet schrikken maar slijm bij de ontlasting komt vaker voor. Dit hoeft niet direct iets ernstigs te betekenen. Het kan bijvoorbeeld om bepaalde voeding gaan, maar ook irritatie of een ontsteking. Daarnaast zijn er nog veel andere oorzaken te vinden. Hieronder lees je waarom je last hebt van slijm bij de ontlasting.

Zo ziet slijm eruit

Je hebt normale ontlasting, met slijm of met bloed. Maar ook waterige ontlasting (diarree) of juist zeer hard. Slijm bij de ontlasting is altijd zichtbaar. Je ziet het slijm aan de buitenkant zitten. Soms vermengt het zich met de ontlasting, je ziet dan stukjes slijm er doorheen.

Slijm ziet er altijd glanzend uit. Vaak heeft het een doorzichtige tot witte kleur. Soms ziet het slijm er roze of rood uit. In deze laatste twee gevallen zit er bloed bij de ontlasting.

Wat betekent slijm bij de ontlasting?

Natuurlijk schrik je wanneer er slijm bij de ontlasting zit. Dit kan iets ernstigs betekenen, maar net zo vaak is het onschuldig. Hieronder de 6 belangrijkste oorzaken van ontlasting met slijm.

Voedselallergie of voedselintolerantie

Een van de meest voorkomende oorzaken van slijm bij de ontlasting is een voedselallergie. Veel mensen zijn allergisch voor koemelk, noten en pinda’s, eieren maar ook groenten en fruit. Wanneer je allergisch bent dan treden er antilichamen in werking. Als gevolg hiervan wordt er histamine aangemaakt, dit zorgt voor bepaalde symptomen. Veelvoorkomende symptomen zijn huiduitslag, slijm bij de ontlasting, buikpijn of plots vaker naar de wc moeten.

Voedselintolerantie is weer wat anders. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als een voedselallergie is maar dit klopt niet. Bij voedselintolerantie ontstaat er geen allergische reactie. Toch kun je last hebben van diarree, buikpijn en slijm bij de ontlasting. Verder kun je ook last krijgen van het prikkelbare darm syndroom.

“Slijm bij de ontlasting heeft verschillende oorzaken, variërend van voedselallergieën tot aandoeningen zoals colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn.”


Aambeien en slijm bij de ontlasting

Veel mensen hebben last van aambeien. Het gaat hier om een uitstulping aan de binnenzijde van de anus. Vaak komt deze uitstulping naar buiten, zichtbaar als een bobbeltje of bultje. Vaak ontstaan aambeien door een te hoge druk, bijvoorbeeld door hard persen. Ook tijdens de zwangerschap ontstaan aambeien makkelijker.

De aanwezigheid van aambeien doet niet altijd pijn, tenzij je naar de wc gaat. Ook kun je een jeukend gevoel ervaren. Andere klachten zijn slijm bij de ontlasting maar soms ook bloed erbij.

Drink voldoende, hiermee maak je de ontlasting zachter. Eet ook vezelrijk waaronder volkoren pasta, volkoren brood en veel groenten en fruit. Met aambeienzalf verlicht je de klachten.


Colitis ulcerosa

Bij een chronische ontsteking van de dikke darm spreek je van colitis ulcerosa. Hoe deze ziekte precies ontstaat is onbekend, maar mogelijk zou erfelijkheid maar ook stress een rol spelen. Daarnaast zijn het bepaalde bacteriën in de darmen die de ontsteking kunnen veroorzaken.

Colitis ulcerosa kenmerkt zich door verschillende klachten waaronder misselijkheid, een opgezette buik en gewichtsverlies. Ook ervaar je vermoeidheid, heb je moeite om de ontlasting op te houden en zit er soms slijm bij de ontlasting. Andere klachten zijn buikpijn, diarree en vermageren. Soms ontstaat er ook koorts.

Helaas is de ziekte niet te genezen, maar een behandeling zorgt ervoor dat er geen nieuwe ontstekingen ontstaan. Vraag de huisarts om advies, dit wordt vanuit de zorgverzekering vergoed.

Ziekte van Crohn

Een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal noem je de Ziekte van Crohn. Bij het onstaan spelen zowel erfelijkheid, voeding en stress een rol. Ook overmatige hygiëne kan van invloed zijn. Symptomen van de Ziekte van Crohn zijn:

  • Diarree en soms verstopping
  • Vermageren
  • Vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Buikpijn
  • Slijm bij de ontlasting
  • Vaak bloed bij de ontlasting

Periodes met en zonder klachten wisselen elkaar af. Behandeling bestaat uit medicatie dat de ontstekingen remt. Ook deze ziekte is niet te genezen.

Infectie als gevolg van een bacterie

Het maag-darmkanaal kan altijd geïnfecteerd raken met een slechte bacterie. Vaak is dit de salmonellabacterie, maar het kan ook om een andere bacterie gaan. Meestal spreek je dan van een voedselvergiftiging.

Symptomen van een bacteriële infectie zijn buikpijn, diarree, slijm of bloed bij de ontlasting en koorts. Misselijkheid en braken komt ook voor, dit hangt er vanaf welk gedeelte geïnfecteerd is geraakt. Een behandeling is vaak niet nodig, na enkele dagen verdwijnen de klachten. Wel is het belangrijk om (ernstige) uitdroging te voorkomen. Haal voor de zekerheid ORS in huis.


Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Aardig wat mensen hebben last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Hierbij ervaar je vaak buikpijn en heb je ook problemen met de stoelgang. Dit kan van alles zijn, van verstopping tot diarree en van slijm bij de ontlasting tot bloed. Klachten wisselen elkaar erg af.

Het is niet bekend hoe deze ziekte ontstaat. Wel is duidelijk dat de darmen extra gevoelig zijn en ook meer bewegen, en dat de hersenen veel alerter zijn. In tijden van stress of spanning kunnen de klachten toenemen. Het is bij het prikkelbare darm syndroom vooral belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Verder kan de arts medicatie voorschrijven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven