Slingers in de kerstboom hangen: een handleiding

Het lijkt zo eenvoudig, de kerstboom opzetten en hem versieren. Toch kun je tegen problemen aanlopen. Hoe hang je slingers in de kerstboom? Dit hangt er vanaf welke slingers je hebt. Zijn dit grote of kleine, dikke of dunne? Bestaan ze uit een geheel of heb je meerdere slingers, of misschien wel engelenhaar? Bekijk hoe je slingers op de juiste manier in de kerstboom hangt.

Op deze datum mag je de kerstboom op

Mag je de kerstboom al in de zomer opzetten? Ja dat mag, als jij dat leuk vindt moet je dat gewoon doen. Er zijn namelijk geen regels omtrent het opzetten van de kerstboom. Toch kun je spreken van een bepaald gebruik. Traditiegetrouw wordt de kerstboom altijd na Sinterklaas opgezet. Dit betekent dat je vanaf 6 december probleemloos de kerstboom op kunt zetten.

Andere mensen houden twee weken voor kerst aan. In de praktijk komt het erop neer dat je op 10 of 11 december de kerstboom opzet. Goed om te weten: officieel start de kerstperiode op 21 december. Heel vroeger werd de boom pas vanaf 21 december opgezet. Tegenwoordig willen we de kerstsfeer wat eerder in huis halen.

Kerstslingers kopen: dit moet je weten

Een kerstslinger noem je ook wel een decoratieve slinger of een kerstguirlande. Let wel op want met een kerstguirlande of guirlande wordt vaak de decoratieve slinger met dennentakken en lampjes bedoeld. Deze hang je aan de muur, spiegel of het raam, dat is weer wat anders.

Kerstslingers kopen voor in de boom? Hieronder vind je de best verkochte kerstslingers in goud, zilver, groen, blauw en andere kleuren.

Gouden kerstslingers

Zilveren slingers

Gekleurde kerstslingers

Hoe hang je slingers in de kerstboom?

Het is het mooiste wanneer de slinger uit één geheel bestaat. In de praktijk is dit vaak niet mogelijk. Koop daarom twee of meerdere gelijke slingers. Je hoeft ze niet met elkaar te verbinden, aan de achterkant van de boom leg je de uiteinden tegen elkaar aan. Zo lijkt het net alsof de slinger doorloopt.

Zet eerst de kerstboom op, hang de lampjes, de ballen of versiering er in. Je sluit af met de kerstslinger. Het uiteinde leg je ergens aan de achterkant van de boom op de onderste takken, zo is dit minder goed zichtbaar. Vervolgens wikkel je de slinger om de boom heen waarbij je de hem telkens op het midden van de takken laat rusten. Werk steeds meer naar boven toe. Bij voorkeur komt het andere uiteinde aan de achterkant of zijkant van de boom uit waarna je met een nieuw stuk begint.

Soms wordt gezegd dat je bovenaan moet beginnen met het versieren van de kerstboom. Dat kan, maar meestal is het makkelijker om onderaan te beginnen. Dit komt omdat je onderaan de meeste versiering gebruikt en je de voorraad zo makkelijker in kunnen schatten.

Engelenhaar in de kerstboom

Een goed alternatief voor slingers in de kerstboom is engelenhaar. Het is niet aan te raden om beide te gebruiken, dit wordt veel te druk. Wil je dit toch dan moet je voor een juiste balans zorgen.

Engelenhaar is van oorsprong zilverkleurig. Voordeel van deze kerstversiering is dat het licht van de kerstlampjes gereflecteerd wordt. Zo straalt je kerstboom als nooit tevoren. Bovendien beweegt engelenhaar met de luchtstroom mee, je creëert dus een natuurlijk effect.

Tegenwoordig is engelenhaar in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Elke kleur heeft dezelfde eigenschap: het heeft een glanzende en reflecterende uitstraling.

Naar engelenhaar

Het engelenhaar hang je over de uiteinden van de takken heen. Neem hierbij telkens een plukje van een aantal slierten. Dit ziet er mooier uit dan het engelenhaar één voor één over de takken hangen.

Houd er rekening mee dat engelenhaar makkelijk op de grond valt. Heb je huisdieren of kleine kinderen, vermijd dan engelenhaar over de onderste takken. Het wordt er te makkelijk vanaf gestoten.

Waarom staat er met de kerst een kerstboom?

Eigenlijk is het gebruik van een kerstboom best bijzonder. Dit is een christelijke traditie en stamt uit de 16e eeuw. De driehoekige vorm van de kerstboom verwijst naar de heilige drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest). De Germanen vierden op de kortste dag van het jaar het middwinterfeest. Dit werd ook wel het feest van het licht genoemd, waarbij groenblijvende bomen en versieringen een belangrijke rol speelden. In de 16e eeuw werd het feest van het licht gekoppeld aan de geboorte van Jezus.

Sinds het jaar 1800 is Kerstmis en het opzetten van de kerstboom een christelijke traditie. Rond dit jaar waren het de mensen van adellijke stand die een kerstboom in huis haalden en hem met appels, snoepgoed en papieren bloemen versierden. Pas na de tweede wereldoorlog was een kerstboom voor iedereen betaalbaar. Tegenwoordig hebben we allemaal een prachtig versierde boom in huis, of je nu serieus katholiek bent of niet.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Slingers in de kerstboom hangen: een handleiding
Schuiven naar boven