Smalle trap naar zolder: dit zijn de mogelijkheden

Je wil een smalle trap naar zolder. Bijvoorbeeld omdat er weinig ruimte is voor een brede of normale trap. Ook is een smalle trap kostenbesparend, ideaal wanneer je een beperkt budget hebt. Een ruimtebesparende trap is in verschillende modellen verkrijgbaar. Elke situatie is anders, daarom lees je hieronder meer over de mogelijkheden. Maar ook wat de kosten zijn.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Een vaste of uitschuifbare trap

Bij een smalle trap naar zolder heb je twee keuzemogelijkheden:

  • Vaste trap
  • Vlizotrap

Voordeel van een vaste trap is dat deze altijd aanwezig is. Dit maakt de toegang naar de zolder er een stuk makkelijker op. Aan de andere kant neemt een vaste trap ook ruimte in beslag. Een uitschuifbare vlizotrap is er alleen wanneer je hem nodig hebt. Dit is ruimtebesparend, maar je moet deze trap wel telkens in- en uitklappen.

Gebruik je de zolder intensief, dan is een smalle vaste trap naar de zolder zeker aan te raden.

Timmermanstrap is de ideale oplossing

Je wil een vaste smalle trap naar zolder maar deze mag niet te veel ruimte innemen. Dan is een timmermanstrap de meest geschikte oplossing. Deze trap is smal en loopt steil omhoog, vergelijkbaar met een vlizotrap. Enig verschil is dat de timmermanstrap vast en stabiel staat. Dit maakt het gebruik er een stuk veiliger op.

Ook de treden zijn wat groter, waardoor je voeten een goede grip hebben. Bovendien is er een (gedeeltelijke) leuning aanwezig. De timmermanstrap is aan te raden voor zolders, garages, vides of andere verdiepingen. Je kunt deze trap vast monteren of middels haken in een stang ‘hangen’. In dit laatste geval kun je de trap ook nog eens eenvoudig weghalen.

De timmermanstrap is goedkoop in aanschaf. Voor een model van geschaafd vurenhout en met 12-14 treden ben je tussen de € 250 en € 320 kwijt. Een trap met minder treden is naar verhouding goedkoper.

Bekijk timmermanstrap

Bestaande vlizotrap vastmaken

Zit het trapgat op zolder redelijk dicht tegen een muur op de onderliggende verdieping? Dan kun je de vlizotrap eruit halen en als vaste trap tegen de muur plaatsen. Vaak moet je de vlizotrap wel iets van de muur af plaatsen zodat hij goed onder het gat terechtkomt. Wanneer je de bovenkant van de trap net aan de zijkant van het trapgat laat uitkomen dan hou je voldoende loopruimte over.

Zet de vlizotrap goed vast, de bewegende delen fixeer je middels stalen platen. Bekijk ook even waar de onderkant van de trap het beste kan komen te staan. Soms is het beter om de trap in zijn geheel om te draaien zodat er een veilige loopruimte ontstaat. Deze methode is de goedkoopste oplossing omdat je geen nieuwe smalle trap naar de zolder hoeft te kopen. Bovendien kun je de vlizotrap later altijd weer terug inbouwen, ideaal bij huurwoningen.

Een spiltrap of wenteltrap naar zolder

Ook een spiltrap of wenteltrap is een goed alternatief voor een smalle trap naar zolder. De kleinste spiltrappen hebben een diameter van slechts 100 cm. Er is voldoende loopruimte op de trap aanwezig terwijl je maar heel weinig ruimte hoeft in te leveren. De spiltrap of wenteltrap is voorzien van leuning waardoor deze ook nog eens veilig in gebruik is. Nadeel van een wenteltrap is dat het lastiger is om grote spullen op of van de zolder te krijgen.

De prijs voor een spiltrap varieert van € 500 tot € 2000. Een en ander is afhankelijk van het aantal treden, de diameter en het materiaal. Moet er een nieuw zoldergat komen? Houd dan rekening met hogere kosten.

Bekijk spiltrap/ wenteltrap

Middenboomtrap

Zoek je een iets luxere smalle trap naar zolder, dan kom je bij de middenboomtrap uit. Let op: deze modellen zijn met smalle of brede treden verkrijgbaar. Een middenboomtrap heeft de treden ‘zwevend’ op een boom in het midden staan, vandaar de benaming. Voordeel hiervan is dat je een ruimtelijke uitstraling creëert. Bovendien ziet het ook nog eens modern uit. Aan de andere kant zijn de treden groot genoeg om stabiel en veilig aan te voelen.

De middenboomtertrap kan recht naar boven maar ook in een bocht lopen. Als ruimtebesparende oplossing kun je kiezen voor een optrede. Hierbij heeft elke treden een brede en smalle kant waarbij dit om en om naar boven loopt. Hiermee bespaar je ontzettend veel uitloopruimte.

Nadeel van deze trap is dat je echt moet leren welke voet je als eerste neerzet. Start je met de verkeerde voet dan beland je op het smalste gedeelte van elke tree. Het is dus even een kwestie van wennen. De middenboomtrap met optreden is verkrijgbaar vanaf € 1000 exclusief plaatsen.

Vaste trap naar zolder met schuin dak

Een smalle trap naar zolder betreft in veel gevallen een vast model. Kun je een vaste trap naar zolder met schuin dak realiseren? Ja, maar je moet wel rekening houden met het trapgat. Realiseer het trapgat bij voorkeur onder het hoogste gedeelte van de zolder. Dus niet ergens onder de schuine wanden, al helemaal niet wanneer dit het laagste gedeelte betreft. Je stoot dan gegarandeerd je hoofd en moet telkens bukken, iets dat natuurlijk niet erg praktisch is.

Komt de zoldertrap toch tegen een muur van een schuin dak uit? Kijk dan eens naar een zoldertrap met kwartdraai. Deze kun je zo plaatsen dat hij toch ergens anders uitkomt waardoor er net wat meer staruimte aanwezig is.

Traplift naar de zolder

Zelfs met een smalle trap naar zolder is het mogelijk om een traplift te plaatsen. Dit is zeer geschikt voor mensen die moeilijk te been zijn. Bij een minimum trapbreedte van 75 cm kan er een (normale) traplift worden geplaatst. Ook is er een traplift voor steile trappen. Deze kan een traphelling tot 70% aan. Houd wel rekening met hogere kosten voor dit soort trapliften.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial