Een smartphone gebruiken zonder simkaart

Bijgewerkt: 15 juli 2023

In de basis is een smartphone bedoeld om nu bellen. Het is vrij normaal om een simkaart in het toestel te stoppen. Kun je een smartphone gebruiken zonder simkaart? Ja hoor, want ook zonder simkaart kun je ermee bellen, het internet op en nog veel meer. Kijk maar eens wat er allemaal mogelijk is en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Bellen via de telefoon app niet mogelijk

Een simkaart krijg je van de provider. Dankzij de simkaart weet de smartphone of mobiele telefoon welk telefoonnummer je gebruikt maar ook met welke provider je communiceert. Zo ziet het toestel als het ware of je nog beltegoed hebt, iets dat bij een abonnement vaak zo is. Maar bij een prepaid kaart niet zo vanzelfsprekend.

Een smartphone gebruiken zonder simkaart betekent dat je niet kunt bellen via de telefoon app. Het adresboek is (soms) wel oproepbaar maar wanneer je op een contactpersoon klikt kun je deze niet bellen. Bovendien kun je ook geen oproepen ontvangen. Het enige dat zonder simkaart altijd beschikbaar blijft is het alarmnummer (112).

Tip: losse simkaarten verkrijgbaar vanaf € 0,99

Smartphone gebruiken zonder simkaart en toch bellen

Wil je ondanks het ontbreken van een simkaart toch met de smartphone bellen? Dit kan wanneer het toestel verbonden is met wifi. Via een van de vele applicaties en het gebruik van een wifinetwerk kun je met contactpersonen of vreemden bellen. Dit kan onder andere via:

  • Whatsapp
  • Facebook
  • Instagram
  • Skype
  • Teams
  • Google Meets

Je hebt via deze apps de keuze uit normaal bellen of videobellen. In sommige gevallen is alleen videobellen mogelijk.

Een sms versturen

Voor het versturen van een sms heb je de simkaart nodig. Dit komt omdat sms’jes via de provider verlopen, en niet via het internet. Toch is het mogelijk om zonder simkaart een sms te sturen. Hier zijn verschillende websites voor beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat een sms versturen via internet soms erg duur kan zijn.

WhatsApp gebruiken zonder simkaart

WhatsApp is de meest populaire berichtendienst. Kun je appen zonder simkaart? Ja dit kan ook. Wel moet je eenmalig een account bij WhatsApp aanmaken. Het registreren van een account kan alleen door het invoeren van een werkend telefoonnummer. Je ontvangt namelijk een verificatiecode op dit nummer.

Heb je eenmaal het WhatsApp account geregistreerd, dan kun je de simkaart uit het toestel halen. WhatsApp blijft gewoon werken. Let op want wanneer je de simkaart in een ander toestel stopt en WhatsApp installeert, kan het zomaar dat je met hetzelfde account inlogt. Op dat moment werkt het account op het andere toestel niet meer.

Van het internet gebruikmaken

Een smartphone gebruiken zonder simkaart is geen probleem wanneer je over het internet surft. Maar ook nu weer heb je, net als bij wifibellen en WhatsApp, toegang nodig tot een wifinetwerk. Zonder simkaart kun je namelijk geen gebruik maken van het mobiele internet in de vorm van 3G, 4G of 5G.

Mobiele data zonder simkaart

Al enige tijd bestaat de eSim, dit wordt ook wel de digitale simkaart genoemd. Hierbij is het niet meer nodig om een fysieke simkaart in de smartphone te stoppen. Registreer bij een provider en deze regelt dat het toestel voorzien is van een belabonnement en mobiele data (internet).

Mobiele data zonder fysieke simkaart is dus zeker mogelijk. Maar zonder fysieke simkaart of eSim kun je geen gebruik maken van mobiele data.

Dit gebeurt er als je de simkaart in een andere telefoon stopt

Veel simkaartjes passen in verschillende smartphones. Wat gebeurt er als je de simkaart in een andere telefoon stopt? Wanneer de simkaart gewoon past, dan maakt het toestel gebruik van het nummer dat bij de simkaart hoort. Wanneer iemand je belt ontvang je dus een oproep op dat toestel.

Hierdoor kun je via je simkaart heel makkelijk overstappen of switchen van de ene naar de andere telefoon.

Telefoon zonder simkaart ontgrendelen

Bij het resetten of opnieuw opstarten van de telefoon moet je hem via de provider ontgrendelen. Er zit dus een blokkade op de simkaart. Dit is ter beveiliging, zodat anderen niet op jouw kosten kunnen bellen.

Een telefoon zonder simkaart ontgrendelen kan wanneer je de pukcode nog weet. Vaak staat die code in het account op de website van je provider. Weet je de inloggegevens van je account niet meer, vraag deze dan via e-mail opnieuw aan.

Wat moet je doen als je simkaart is vergrendeld?

Het kan gebeuren dat een simkaart vergrendeld wordt. Bijvoorbeeld bij het vaak invoeren van de foutieve code. Wanneer dit gebeurt heb je de pupcode nodig, zo kun je de simkaart weer ontgrendelen.

Het blokkeren van een simkaart gebeurt ook wanneer je de rekening van de provider niet betaalt. Je kunt de blokkering alleen opheffen door de rekening te voldoen. Neem hiervoor contact met de provider op.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven