Hoe lang zijn soda, brood, rijst en bier houdbaar?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wil ‘s morgens je brood smeren en ontdekt vol afschuw dat er groene schimmel opzit. Dat ga je natuurlijk niet meer eten. Vertwijfeld vraag je je af wat je verkeerd deed, want het brood heb je drie dagen geleden gekocht. Wanneer je ‘s avonds wil koken zie je dat er wormpjes door de rijst krioelen, en het bier smaakt ook niet.

Dan maar iets maken van de baking soda, maar ondertussen twijfel je of je dit nog wel veilig kunt gebruiken.

Ja, bijna alles heeft een houdbaarheidsdatum. Uitgezonderd suiker, zout en veel schoonmaakmiddelen (waaronder soda). Benieuwd hoe lang je soda, brood, rijst en bier kunt bewaren? We keken naar de gemiddelde houdbaarheidsdatum en wat er gebeurt wanneer dit over datum is.

Tip: het verschil tussen soda en bakingsoda

Let op met soda en baking soda, dit het zijn twee verschillende dingen. ‘Normale’ soda wordt ook wel schoonmaaksoda of kristalsoda genoemd. Dit product herken je aan de kristallen die in water oplossen. Kristalsoda wordt gebruikt om de woning schoon te maken, als zeep, om de huid te verzorgen en om wonden te ontsmetten.

Baking soda is een poeder en wordt voornamelijk als bakpoeder gebruikt. Maar het is ook bedoeld om schoon te maken, de huid te verzorgen en bij ontstekingen en wonden.

Overigens is het niet aan te raden om ontstekingen en wonden middels soda te behandelen. Dit kan in sommige gevallen zelfs voor infectie zorgen en het genezingsproces vertragen.

Hoe lang is soda houdbaar?

Heb je het over kristalsoda, dan is dit onbeperkt houdbaar. Er staat geen houdbaarheidsdatum op de verpakking. Het blijft tientallen jaren goed. Let wel goed op de manier van bewaren. De kristallen berg je bij voorkeur droog op. Wanneer ze met vocht in aanraking komen dan worden ze week of kunnen uiteenvallen. Vocht kan ook voor schimmel zorgen.

Benieuwd hoe lang baking soda houdbaar is? Dit is een poeder met een chemische verbinding. Op de verpakking van baking soda staat altijd een houdbaarheidsdatum. De houdbaarheid ligt tussen de 6 en 14 maanden. Soms is het poeder ook hierna nog bruikbaar. Dit test je door wat van het poeder in een kom te doen en hier kokend water overheen te gieten. Wanneer het borrelt dan is het nog goed.

Bewaar baking soda altijd op een droge plek. Wanneer het met vocht in aanraking komt dan kun je het in principe weggooien. Soms wordt geadviseerd om baking soda koel te bewaren, maar je hoeft het echt niet in de koelkast te stoppen. Wees wel voorzichtig met een zeer warme omgeving, want dit trekt insecten zoals de meelmot aan. Die gedijen goed in een warme omgeving en zijn dol op bakpoeder.

Zolang kun je brood bewaren

Daar sta je dan, met een beschimmeld sneetje brood in je handen. Moet je het weggooien of kun je het nog eten? Van schimmel zal je niet direct ziek worden, het is hooguit onsmakelijk. Beter gooi je het brood weg.

Hoe lang is brood houdbaar? Let altijd goed op de verpakkingsdatum, die moet op de zak van het brood staan. Koop je brood in een bakkerij, dan kun je er vanuit gaan dat het brood diezelfde dag is gebakken.

De verpakkingsdatum is leidend. Wanneer je het brood in de broodtrommel of op het aanrecht bewaart dan is het tot 3-4 dagen na de verpakkingsdatum houdbaar.

Bekijk de beste broodtrommels in de webshop

Sommige mensen bewaren brood in de koeling. Hierdoor kan het net wat langer goed blijven, maar het wordt er niet lekkerder op.

Vries je brood in? Dan is het redelijk lang houdbaar. Brood in de vriezer is gedurende een tot twee maanden houdbaar. Dit geldt voor witbrood, bruin brood en volkorenbrood.

Let op met roggebrood, want dit is buiten de koelkast niet lang houdbaar. Meestal zal het binnen twee dagen gaan schimmelen. In de koelkast kun je het wel wat langer bewaren, maar dan nog moet je het tijdig opmaken. Roggebrood bevat veel vocht waardoor het bevattelijk is voor schimmels.

Overigens kun je brood ook drogen, bijvoorbeeld in de oven, het broodrooster of op de verwarming. Gedroogd brood kun je enkele maanden bewaren. Hoe minder vocht erin zit, hoe langer het houdbaar is. Gedroogd brood is vooral geschikt als voer voor konijnen, paarden en andere dieren. Maar er zijn ook mensen die brood drogen om het mee te nemen tijdens een survivaltocht.

De houdbaarheidsdatum van rijst

Ook op rijst staat een houdbaarheidsdatum. Houd deze datum aan, dan weet je zeker dat de rijst goed is. Wanneer rijst over datum is betekent dit niet dat je het direct weg moet gooien. Je kunt het tot twee maanden na de THT-datum nog gewoon klaarmaken en eten.

Kijk altijd eerst naar de rijst. Heeft het een andere kleur gekregen of zie je iets tussen de rijst bewegen? Gooi het dan direct weg. Dit is ook het geval wanneer je de rijst in een pannetje water doet en het water wordt donkerder of zwart. Dit betekent dat er vocht en viezigheid in de rijst terecht is gekomen.

Meelmotten of voedselmotten kunnen je voedselvoorraad aantasten. Ze komen op verschillende producten af waaronder brood en meel, rijst en pasta. Wanneer je iets tussen de rijstkorrels ziet bewegen dan kun je ervan uitgaan dat het voedsel besmet is. Gooi het weg en bewaar rijst de volgende keer in een goed afgesloten plastic bak.

Bekijk voorraadbakken

Koop bij voorkeur een setje voorraaddozen, want je moet niet alleen rijst droog en insectenvrij opslaan maar ook veel andere producten. Zonde om voedsel weg te moeten gooien.

Bier op de juiste manier bewaren

Op een flesje of blikje bier staat altijd een houdbaarheidsdatum. De meeste biertjes zijn 6 tot 9 maanden na productie houdbaar. Wanneer het alcoholpercentage hoger ligt dan kan het bier zelfs 12 tot 16 maanden goed blijven. Is bier over datum? Geen probleem, meestal kun je dit nog maandenlang drinken. Dit geldt al helemaal voor bieren met gist op fles.

Ruik en proef of het bier nog goed is. Wanneer het zuur ruikt en smaakt dan is het niet geschikt om te drinken. Over het algemeen word je niet zomaar ziek van bier drinken dat over datum is.

Hoe moet je bier bewaren? Het beste drink je koud bier, dus leg altijd wat flesjes of blikjes in de koelkast. Ongeopend bier kun je gewoon in de voorraadkast of in de kelder opslaan. Bier invriezen is niet aan te raden. Ten eerste zal alcohol in je normale vriezer niet bevriezen. Daar komt nog bij dat bevroren bier zijn koolzuur verliest. Dit is nadelig voor de smaak.

Vries flesjes bier nooit in. Blikjes kun je wel invriezen. Wanneer je het uit de vriezer haalt laat je het langzaam ontdooien, zodat de druk binnen het blikje afneemt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe lang zijn soda, brood, rijst en bier houdbaar?
Schuiven naar boven