Spiegel ophangen? De beste tips

Het ophangen van een spiegel lijkt eenvoudig maar dat is het niet altijd. Je hebt namelijk spiegels die je met haakjes ophangt of je maakt gebruik van tape. Je kunt ook een spiegel ophangen zonder te boren. Daarnaast hangt het ervan af of je een hele grote of een klein exemplaar op moet hangen. Hieronder vind je de beste tips bij het ophangen van een spiegel.

Spiegel aan de muur, plafond of kast/deur

De meeste mensen hangen een spiegel aan de muur op. Wanneer je een spiegel aan het plafond ophangt dan moet je met veel meer dingen rekening houden. In dit geval krijg je namelijk met de zwaartekracht te maken. Daarom moet een spiegel aan het plafond veel steviger vastzitten.

Bij bevestiging aan een kast of deur moet je weer rekening houden met trillingen. Ook de ondergrond is van belang. Zo kun je in een muur goed boren en hecht tape zich makkelijker aan een kastdeur. Bekijk de tips met betrekking tot een spiegel ophangen, dan kan het niet misgaan.

Zo hang je een spiegel op

Laten we starten met het ophangen van een spiegel waarbij er geen bijzonderheden zijn. Zo hang je een spiegel op:

  • Bepaal de ophangpunten van de spiegel en waar de boorgaten in de muur moeten komen
  • Zorg dat de boorgaten horizontaal oftewel waterpas staan
  • Boor de gaten in de muur
  • Breng pluggen in de muur aan
  • Bevestig de schroeven in de pluggen
  • Hang de spiegel middels de ophangpunten aan de schroeven

Alleen een hele kleine en lichte spiegel kun je middels het ophangpunt ook aan een spijkertje hangen. Controleer van tevoren of de spijker de spiegel kan dragen. Is dit twijfelachtig, kies dan liever voor een schroef die je in de muur boort.

Bekijk meest populaire spiegels

Nooit aan één ophangpunt

Een veel gemaakte fout bij een grote spiegel ophangen is door gebruik te maken van slechts één ophangpunt. Bijvoorbeeld door de spiegel middels een ijzerdraad of ketting aan een enkele schroef of haak te bevestigen. Maar het kan ook dat je een enkel ophangoog aan de achterkant van de spiegel bevestigt.

Dit kun je alleen doen bij een zeer kleine en lichtgewicht spiegel. Een grote spiegel moet altijd aan twee ophangpunten bevestigd worden. Doe je dit niet dan kan de spiegel uiteindelijk op de grond vallen. Ook kan het dat de spiegel uit balans raakt en dus niet meer recht hangt. Dit zorgt voor ergernis.

De hoogte van de spiegel

Hoe hoog hang je een spiegel in de hal, op de badkamer, slaapkamer of in de woonkamer? Elke spiegel vraagt om een specifieke hoogte. Hoe hoog de spiegel uiteindelijk komt te hangen is afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker maar ook hoe groot de spiegel is.

Neem de gemiddelde lichaamslengte van alle mensen in het huishouden. Kleine kinderen kun je buiten beschouwing laten, het gaat meer om iedereen vanaf 15 jaar oud. De bovenkant van de spiegel moet ongeveer 15-20 cm boven de gemiddelde lichaamslengte komen te hangen. Stel dat de gemiddelde lichaamslengte 1,65 m is. Dan moet de bovenkant van de spiegel op 1,80 tot 1,85 meter hoogte hangen.

De hoogte van een passpiegel

Een passpiegel hang je vaak op de slaapkamer of in de hal op. De meeste passpiegels hebben een totale hoogte van 1,50 m. In dit geval hang je de passpiegel op ongeveer 30 cm boven de grond. Ook nu is het weer even opletten wat de gemiddelde lengte van de bewoners is. Bij zeer lange mensen moet je de spiegel wat hoger ophangen.

Waar spiegel hangen in de woonkamer?

Veel mensen willen in de woonkamer een spiegel ophangen maar weten niet waar ze deze moeten plaatsen. Het leukste is om een spiegel boven het dressoir te hangen. Zorg ervoor dat de spiegel 20-30 cm boven het dressoir hangt. Dit wil zeggen dat er tussen de onderkant van de spiegel en de bovenkant van het dressoir ongeveer 25 cm moet komen te zitten.

Hang je de spiegel boven de bank, dan gelden ongeveer dezelfde regels. Een spiegel boven de schouw vraagt om een kortere afstand. Meestal plaats je de spiegel op 10-15 cm afstand van de bovenkant van de schouw. Let wel op met een spiegel boven de schouw, want deze moet aan de zijkanten zeker 5 cm ruimte overlaten. Je moet dus niet de hele wand boven de schouw aan de zijkanten met spiegel willen vullen.

Spiegel ophangen aan plafond: aandachtspunten

Je kunt een spiegel aan het plafond niet zomaar aan een haakje of schroefje bevestigen. Wil je een spiegel ophangen aan het plafond dan moet dit ontzettend goed vastzitten. Dit geldt al helemaal wanneer de spiegel boven een zithoek of slaapgedeelte hangt.

Hang je spiegels aan het plafond dan kunnen deze doorbuigen. Daarom moet je de spiegels altijd aan stevige platen bevestigen. Het is ook mogelijk om een frame te maken waarin je de spiegels plaatst.

De spiegels moet je zeer goed aan de platen bevestigen middels een kwalitatieve montagekit of polymax. Er is hiervoor speciale spiegellijm verkrijgbaar. Laat dit lang genoeg drogen en controleer of de spiegels goed vastzitten. Wanneer alles goed is bevestigd kun je de platen omkeren en aan het plafond hangen.

Naar spiegel montagekit

Spiegel ophangen aan hout of tegels

Wil je een spiegel ophangen aan hout, bijvoorbeeld een deur of kast, dan kan dit op twee manieren. Ten eerste kun je gebruik maken van schroeven, maar ook van spiegellijm of speciale tape. Een spiegel bevestigen op de tegels vraagt weer om een andere techniek. In veel gevallen kom je dan toch bij spiegellijm en tape uit.

Bekijk spiegel montagetape

Wanneer je gebruik maakt van lijm en tape is het belangrijk dat de ondergrond vetvrij, schoon en droog is. Je zult dus eerste ondergrond moeten bewerken voordat je de spiegel kunt ophangen.

Spiegel ophangen aan een gipsverband

Wil je een zware spiegel ophangen aan een gipswand, dan moet je rekening houden met het poreuze materiaal van gips. Je kunt de spiegel het best bevestigen middels pluggen en schroeven. Het is belangrijk dat het gewicht van de spiegel goed verdeeld wordt. Daarom kun je voor een bevestigingssysteem speciaal voor zware spiegels kiezen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com